Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Fruniho vilu s hvezdárňou prevzal detský domov

(Zdroj: SITA)

Košice - Skonfiškovanú vilu s hvezdárňou v Košiciach bývalého šéfa skrachovaných nebankových spoločností Vladimíra Fruniho dnes odovzdali Detskému domovu v Košickej Novej Vsi.

V luxusnom dome zriadia satelitné bývanie pre asi desať detí, povedala po prevzatí ČTK riaditeľka domova Iveta Lumtzerová. Fruni si vo väzení odpykáva 11,5-ročný trest za podvod.

"V dome urobíme hygienické maľby a doplníme zariadenie, deti sa tu nasťahujú koncom augusta," uviedla Lumtzerová. Detský domov využije aj dve garáže, ktoré sú súčasťou vily. V dome sa o deti v školskom veku bude starať päť opatrovateliek.

Detský domov v Košickej Novej Vsi má vyše 70 detí, v súčasnosti sa postupne z pôvodnej budovy sťahuje do rodinných domov. Podľa Lumtzerovej Fruniho vila bude jeden z najluxusnejších domov, ktoré budú vlastniť. Deti sa vraj najviac tešia práve na hvezdársku kupolu na streche.

Košický obvodný úrad zo zariadenia vily ešte samostatne predáva Fruniho zbierku fajok, nože a samurajské meče. Predaj zatiaľ brzdilo problematické ocenenie fajok, znalec ich hodnotu ešte neurčil.

Z Fruniho majetku už v Košiciach predali tri motorky Harley Davidson za približne 800.000 korún, obvodný úrad si ponechal garáž blízko centra mesta. V majetku štátu ešte ostáva záhrada, na ktorú si však Fruniho rodina uplatnila na súde nárok.

Koncom minulého roku na Slovensko dopravili aj časť Fruniho majetku z Chorvátska. Pod dohľadom Interpolu priviezli v kamiónoch dve autá, tri člny, počítače a tri telefóny. Okrem prevezených vecí mal Fruni v Chorvátsku ešte dve jachty. Tento majetok začal predávať bratislavský obvodný úrad.

Krach Fruniho firiem BMG Invest a Horizont Slovakia začiatkom roka 2002 pripravil 169.518 klientov o 14,5 miliardy korún. Súčasná vláda prisľúbila ich čiastočné odškodnenie. Fruniho spoločnosti podľa súdov fungovali ako takzvané pyramídové hry, teda sľúbené vysoké zisky z vkladov nevyplácali klientom z podnikateľskej činnosti, ale z vkladov ďalších sporiteľov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu