Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prezidentka k Svetovému dňu povedomia o autizme: Dosah na človeka a jeho rodinu je závažný

Zuzana Čaputová Zobraziť galériu (2)
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Dosah autizmu na človeka a jeho rodinu je závažný. Naša spoločnosť by mala vychádzať v ústrety potrebám ľudí s touto poruchou. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová pri príležitosti utorkového Svetového dňa povedomia o autizme. Vyzdvihla všetkých, ktorí sa usilujú o ich integráciu.

archívne video

Zuzana Čaputová k výročiu vstupu do NATO (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Hlava štátu pri tejto príležitosti navštívila Autistické centrum Andreas. Ocenila jeho pracovníkov. "Centrum pracuje na hrane svojich kapacít, záujem o jeho služby ďaleko prevyšuje jeho možnosti. Na Slovensku je, žiaľ, pokrytie špecializovanými zariadeniami nepostačujúce, pritom budúcnosť detí s poruchou spektra závisí od toho, či dostanú v ranom veku správnu intervenciu," dodala na sociálnej sieti.

Svetový deň si pripomenula aj šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). "Každý človek s autizmom je jedinečný, čo vyžaduje osobitný prístup. Autizmus neznamená izoláciu od spoločnosti. Práve naopak, s podporou a pochopením môžu ľudia s autizmom nájsť svoje miesto vo svete, využiť svoje schopnosti a zručnosti," poznamenala.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (2)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Autizmus je vývinové ochorenie. Jeho prejavy sa môžu líšiť. Často zahŕňajú ťažkosti so sociálnou interakciou a komunikáciou či opakujúce sa správanie spojené s limitovaným množstvom stereotypných činností, ozrejmilo ministerstvo zdravotníctva.

Viac o téme: AutizmusSvetový deňZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu