Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

SaS má otázky na Petra Pellegriniho: Podľa strany nás po prezidentských voľbách čaká vlna zdražovania!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Opozičná strana SaS sa pred druhým kolom prezidentských volieb ostro pustila do Petra Pellegriniho. Strana podozrieva súčasnú vládnu koalíciu, že kvôli voľbám sa aktuálne nerozpráva o pripravovanom konsolidačnom balíčku, pretože by to mohlo poškodiť koaličného kandidáta Pellegriniho. SaS tvrdí, že vláda sa chystá zvýšiť DPH aj spotrebné dane. Hlas-SD reaguje, že za rozvrátené verejné financie počas predchádzajúcich vlád je zodpovedná SaS.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa prostredníctvom tlačovej konferencie Petra Pellegriniho spýtala, čo bude po prezidentských voľbách. "Pred voľbami Pellegrini riešil na billboardoch lacnejšie potraviny. Nemám pocit, že by zlacneli alebo že by vláda pre to niečo urobila. Dokonca aj ceny benzínu a nafty stúpli o viac ako 10 centov za liter. Namiesto toho, aby vláda plnila sľuby spred volieb, riešila len promafiánsky balíček pre jej kumpánov,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling s tým, že teraz avizuje ďalšiu legislatívnu smršť. Nateraz ju však pozastavila, pretože sa podľa jeho slov bojí, že by mohla uškodiť jej kandidátovi Pellegrinimu. 

Čaká nás vlna zdražovania?

Tímlíder SaS pre verejné financie Marián Viskupič upozornil na to, že sa k nemu z viacerých zdrojov dostala informácia, že minister financií Kamenický má zákaz vyjadrovať sa ku konsolidácii verejných zdrojov. A to aj napriek tomu, že sľuboval, že do konca marca bude na svete ďalší konsolidačný balíček. "Dôvodom je obava, že by to pred voľbami poškodilo koaličného kandidáta Pellegriniho. Máme totiž indície, že vláda vážne uvažuje o zvýšení DPH. Preto je úplne namieste pýtať sa, či s týmto postojom súhlasí aj kandidát Pellegrini. Ak áno, treba ľuďom jasne povedať, že sa zvýšia ceny úplne všetkého, za čo bude môcť aj on. Žiadne lacné potraviny, ale presný opak,“ povedal. 

SaS má otázky na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Okrem toho pripravuje rezort financií podľa SaS zvýšenie spotrebných daní, čo bude podľa Viskupiča znamenať, že za plnú nádrž do bežného auta budeme čoskoro platiť aj 100 eur. "S týmto, pán Pellegrini, súhlasíte? Takúto vládu chcete chrániť? Viete vylúčiť, že plánujete zvýšenie DPH o dva až tri percentuálne body? Viete vyvrátiť, že plánujete zvýšenie spotrebných daní na motorové palivá?“ pýta sa Marián Viskupič.

Viskupič upozornil na to, že hospodárenie tejto vlády, ktorú chce Pellegrini chrániť, nás privedie do záhuby. „Vyššie dane, vyššie odvody a gigantický dlh, ako toto vysvetlíte ľuďom? Je náhoda, že takmer tisíc zvýšených poplatkov začína byť účinných až teraz po 1. apríli?“ opýtal sa Marián Viskupič. 

TK strany Sloboda a Solidarita: "Otázky na Petra Pellegriniho." (Zdroj: Facebook/Sloboda a Solidarita)

SaS by mala podľa Hlasu-SD klásť otázky Ivanovi Korčokovi

Hlas-SD v reakcii pripomenul, že SaS je "plne zodpovedná za rozvrátené verejné financie počas Matovičovej a Hegerovej vlády, brutálne chudobnenie ľudí a osobitne dôchodcov, ktorými táto najviac antisociálna strana na Slovensku otvorene pohŕda".

SaS by mala podľa Hlasu-SD klásť otázky kandidátovi Ivanovi Korčokovi, ktorý bol jej nominantom vo vláde Igora Matoviča a Eduarda Hegera a SaS s ním počítala ako volebným lídrom v uplynulých parlamentných voľbách. "Keď Korčok SaS zodpovie, prečo namiesto politickej práce pre ľudí ušiel do prezidentskej kampane a keď sa SaS ospravedlní všetkým, ktorí za jej vlády schudobneli, potom môže klásť otázky kandidátovi ľudí Petrovi Pellegrinimu," dodala v stanovisku hovorkyňa Hlasu-SD Karolína Ducká.

Pellegrini a Korčok zabojujú o prezidentský palác v sobotnom (6. 4.) druhom kole prezidentských volieb. Voliči si vyberajú hlavu štátu na funkčné obdobie piatich rokov.

Ministerstvo financií SR sa ostro ohradzuje

Rezort financií odmieta, aby politici zneužívali meno Ministerstva financií SR na svoje politické ciele pár dní pred prezidentskými voľbami. "Ministerstvo financií SR už niekoľko mesiacov opakuje, že konsolidačné opatrenia sú úzko naviazané na prípravu štátneho rozpočtu na rok 2025 a keďže príprava rozpočtu sa nerealizuje zo dňa na deň, ale je to niekoľkomesačný proces, z objektívnych dôvodov nie je možné podrobnosti o konsolidácii prezentovať skôr, ako budú ukončené diskusie na odbornej a politickej úrovni," uviedol v reakcii rezort financií. 

Ladislav Kamenický
Zobraziť galériu (3)
Ladislav Kamenický  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Ministerstvo financií SR opakovane pripomína, že aktuálny stav verejných financií je spôsobený predchádzajúcimi vládami, ktorých súčasťou bola aj politická strana SAS, ktorá je tak priamo spoluzodpovedná za to, že Slovenská republika má najvyšší deficit z krajín EÚ a zaznamenala extrémny nárast dlhu (o 23,9 mld. €) medzi rokmi 2020 a 2023," dodáva v stanovisku. 

Viac o téme: ZdražovanieSaSPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu