Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEOROZHOVOR Rudolf Huliak: Problém premnožených medveďov sa nevyrieši do 10 rokov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Najskôr smrť bieloruskej turistky v Nízkych Tatrách, potom medveď ohrozujúci ľudí priamo v Liptovskom Mikuláši. Na Slovensku sa opäť stal jednou z hlavných tém medveď hnedý. Súčasná vláda avizuje kroky a prijať chce ústavný zákon, situácia sa má len zhoršovať. O tom, čo si od zmien sľubujú, ako má fungovať regulácia medveďov a či je ich odstrel naozaj jediným riešením, alebo sú v hre aj alternatívy, sme sa rozprávali s predsedom parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Rudolfom Huliakom (SNS).

V poslednej dobe sme mali niekoľko incidentov súvisiacich s medveďmi. Spájaný je so smrťou bieloruskej turistky v Nízkych Tatrách, a len pár hodín po tom vystrašil obyvateľov Liptovského Mikuláša iný jedinec, päť Ľudí utrpelo zranenia. Začnem práve Liptovským Mikulášom. Aká je situácia aktuálne?

- Zaznamenávame v rámci sociálnych sietí viaceré pozorovania medveďov. Teraz sa zobúdzajú a vyvádzajú mladé z brlohov. Očakávam, že s týmto bude veľký problém a na dennom poriadku budeme mať nahlásené synantropné medvede. Najhoršie je, že Štátne lesy SR začínajú spracovávať kalamitu na Čiernom Balogu a obávam sa, že keď sa začne veľkoplošne ťažiť v týchto kalamitiskách, pretože je to nutné – aby som zasa nepovedal niečo, čo ľudia nepochopia – napadnuté smreky je nutné vyťažiť, aby nedošlo k napadnutie ešte aj tých posledných zdravých stromov. Čiže v horách bude veľký pohyb ľudí, techniky, vzniknú holiny a medvede sa budú sťahovať ešte bližšie k obciam a mestám. Robíme všetko pre to, aby sme nastavili zásahové tímu, spoluprácu so Slovenskou poľovníckou komorou, poľovníkmi a užívateľmi poľovných revírov tak, aby nebol taký stav, ako v minulosti a aby nebol starosta či primátor dotknutej oblasti medzi dvomi mlynskými kameňmi a nemal sa kde obrátiť so žiadosťou o pomoc. Chránený živočích v takom ponímaní a na takom umiestnení v potravinovom reťazci, ako je medveď, je veľmi nebezpečný pre ľudí.

VIDEOROZHOVOR Rudolf Huliak: Problém
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Majú sa odstraňovať len jedince, ktoré sa dostanú do blízkosti obydlí, alebo chcete populáciu znížiť na konkrétne číslo?

- Ideme ruka v ruke s tromi základnými princípmi. V prvom rade budú lovené synantropné medvede. Ruka v ruke s tým bude robený dokonalý monitoring a sčítanie populácie medveďov, ktoré bude prebiehať v priebehu jedného-dvoch rokov. Tretia fáza bude po vyhodnotení toho, že úživnosť daného územia je na určitý počet medveďov. Bude k tomu zaujaté stanovisko a nastaví sa, koľko medvedej populácie a koľko percent prírastku sa musí odloviť, aby bola zachovaná v úspešnej a mierne rastúcej tendencii, ale na druhej strane neohrozovala slovenský vidiek a slovenské obce a mestá. Ďalšia vec je, že budeme striktne dodržiavať to, že lokality v extraviláne miest a obcí musia byť čistené. Skrátka nemôže sa stať, že nám tu hora narastá 4-percentá do roka len preto, že nám zarastajú lúky a pasienky. Dnes je problémom, že okolia miest a obcí sú zarastené, čo niekedy nebolo. Znižuje to reakčnú vzdialenosť a najmä vzdialenosť, v ktorej je medveď krytý lesným porastom, až kým nepríde k intravilánu obce.

Aká bude budúcnosť zásahového tímu?

- Zásahové tímy majú svoju funkčnosť. Rátam s tým, že nedôjde k ich zrušeniu, pretože tých 29 ľudí, bude suplovať – v rámci tejto legislatívy, kým medveď nebude prekvalifikovaný – minimálne v administratívnej časti tohto všetkého. Lebo keď si zoberiete, dnes máme 65-tisíc poľovníkov a 29 ľudí v zásahovom tíme, no lokalít problematického výskytu medveďa je veľmi veľa. Garantujem vám, že nerátam s tým, že by sa problematika premnoženého medveďa vyriešila do minimálne desiatich rokov.

Viac sa dozviete vo VIDEOROZHOVORE tu:

*Rozhovor vznikol ešte pred odstrelom medvedice, ktorá vyčíňala v Liptovskom Mikuláši a rozhodnutí vlády prijať ústavný zákon týkajúci sa medveďov.

Viac o téme: Medveď hnedýVideorozhovorRudolf Huliak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu