Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Harabin poprel, že by súhlasil so stanoviskom k podpore: Odvolal šéfa tímu! Ten tvrdí, že to schválil a má svedka

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Maarty)

BRATISLAVA – Éterom sa začala šíriť informácia, že Štefan Harabin v druhom kole prezidentských volieb podporuje Petra Pellegriniho. Zdrojom je mail podpísaný šéfom kampane Miroslavom Jureňom, ktorý prišiel do viacerých redakcií. Ako sa ukázalo, ide o klamstvo, ktoré zaskočilo aj samotného Harabina, ktorý sa od neho ostro dištancuje. Tam však celá vec ani zďaleka nekončí. Ako sa nám totiž podarilo zistiť, dokument s nepravdivými informáciami mal vytvoriť podľa vlastností dokumentu známy konšpirátor a šíriteľ prokremeľskej propagandy pôvodom z Ruska. Jureňa tvrdí, že mu to Harabin schválil.

archívne video 

Očakávam, že na úrovni hlavy štátu sa bude dodržiavať ústava. Moji voliči vedia, čo majú robiť, tvrdí Harabin (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Do redakcie Topiek prišiel mail. Údajne malo ísť o správu o predvolebných aktivitách kandidáta na prezidenta SR Štefana Harabina. „Veríme, že bude zverejnená vo Vašom médiu. Pekný deň prajeme,“ píše sa v tele mailu. Podpísaná je „Tlačová služba volebného štábu Štefana Harabina.“ Prílohu mailu tvorí dokument uložený v súbore word, ktorý má hneď v prvom slove gramatickú chybu. „Vážený (Správne má byť "Vážení" pozn.redakcie.) priatelia, drahé Slovenky a Slováci dovoľte nám nadviazať na stanovisko pre médiá z volebnej noci. Ešte raz srdečne ďakujeme všetkým voličom, ktorí dali hlas nášmu kandidátovi Štefanovi Harabinovi a tiež ďakujeme všetkým občanom, ktorí prišli voliť,“ píše sa v ňom. „Ako všetci vieme 6.apríla bude druhé kolo prezidentských volieb,“ uviedol autor.

Pripomenul Harabinove vyjadrenie počas volebnej noci cez prvé kolo prezidentských volieb. „Moji voliči sú inteligentní, nepodceňujte ich, moji voliči vedia čo majú robiť a vedia koho majú voliť. Je tu veľmi silná objednávka na národného prezidenta,“ povedal vtedy neúspešný kandidát. V dokumente sa píše, že Slovensko potrebuje prezidenta, ktorý zachová našu suverenitu, nevtiahne Slovensko do vojny či nikdy nepošle našich vojakov do vojny. „Sú to moje princípy, ktoré sa dajú porovnať s tým ku ktorým častiam programu sa prihlásil pán Pellegrini,“ cituje autor dokumentu Harabina a vyzýva ľudí, aby išli v druhom kole voliť. „Začala informačná vojna, neverte hoaxom, ktorých je plný internet, Veríme že aj vďaka všetkým hlasom národných a vlasteneckých voličovzvíťazí záujem Slovenska a jeho ľudí a nie záujmy amerického alebo bruselského diktátu a šorošovských mimovládok,“ doplnil autor dokumentu, ktorý je podpísaný ako „manažér Volebného tímu Štefana Harabin Miroslav Jureňa."

 

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa začal súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom.
Zobraziť galériu (4)
Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa začal súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom.  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Harabin sa od podpory dištancuje

Štefan Harabin pre Aktuality.sk šírenie takejto správy označil za podvod. Tvrdí, že to nie je pravda a že vyslovene zakázal komukoľvek z jeho tímu poskytovať médiám stanoviská v jeho mene. „Kto že to povedal? Jureňa? To je podvod, to je nejaká Jureňova partizánčina,“ reagoval prekvapene. „Toto nie je moje vyjadrenie. Zakázal som celému volebnému tímu a nedal som poverenie nikomu, aby dával vyjadrenia v mojom mene. Neplatí nič iné len to, čo som povedal aj počas volebnej noci,“ dodal.

Jureňa tvrdí, že má svedka

Krátko pred obedom zaslal redakciám Jureňa doplňujúce stanovisko, v ktorom tvrdí, že mu ho Harabin schválil pred svedkom. "Osobne som ju konzultoval 26.marca 2024 dopoludnia so Štefanom Harabinom, ktorý nenamietal jej obsah. Odstránená bola veta: „Korčok je naša smrť“," napísal Jureňa s tým, že pri spoločnom rokovaní bola tretia osoba.

Autorom dokumentu je známe meno 

Za celou vecou však nemusí stáť nakoniec iba Miroslav Jureňa. Keď sme si prvý dokument stiahli do počítača a pozreli sa na jeho „vlastnosti“, všimli sme si, že ide o revíziu číslo 9, pričom dokument naposledy uložil Eugen Paľcev vystupujúci aj pod menom Jevgenij Paľcev. Toto meno nie je na dezinformačnej scéne neznáme. Zrejme je tak ruský agent aj autorom celého tlačového vyhlásenia.

Harabin poprel, že by
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky.sk)

 

Ako ešte v roku 2018 upozornil Denník N, dezinformačný portál Zem a Vek uverejnil na sociálnej sieti status, v ktorom sa uvádzalo, že „slovenská polícia zadržala občianku Srbska Milicu J. spolu s novinárom Hlavných správ a Zem a vek Evgenijom Paľcevom.“ Status po pár hodinách zmenili. Zmizlo z neho Paľcevovo meno aj názvy médií, pre ktoré pracuje. To vyvolalo pozornosť, lebo sa ukázalo, že pre Hlavné správy nikto s takýmto menom nepísal.

Harabin poprel, že by
Zobraziť galériu (4)

Administrátori stránky Dezinformácie, hoaxy a propaganda preto začali zisťovať, o koho ide, a prišli na nové informácie. Ukázalo sa, že Jevgenij Paľcev pre Hlavné správy skutočne písal, podpisoval sa však ako Eugen Rusnák. Pod týmto menom niekoľko rokov vychádzali články obsahujúce kremeľskú propagandu. Ešte podstatnejšie však bolo, že Paľcev udržiaval kontakty s pracovníkmi ruskej mediálnej skupiny Rossija Segodňa (Rusko dnes) financovanú Kremľom. Tam patrí aj agentúra Sputnik. Návštevy Sputnika majú potvrdzovať fotografie Miloša Zverinu z januára 2018. Na portáli Zem a Vek sme našli článok podpísaný autorom Eugen Rusnák aj s dnešným dátumom. Texty od tohto autora vyšli aj v predošlých dňoch.

Viac o téme: Prezidentské voľbyHoaxŠtefan HarabinMiroslav JureňaKjonšpiráciaEugen PaľcevEugen Rusnák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu