Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ministerstvo podľa Nadácie Zastavme korupciu pri novele zákona o verejnom obstarávaní mierne ustúpilo

Richard Raši
Richard Raši (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA- Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní sčasti vyhovelo výhradám. Pri stavebných prácach znížilo limit pre nezverejňovanie zákaziek do podpisu zmluvy na 800.000 eur. Pôvodne rezort navrhoval posunúť túto hranicu na 1,5 milióna eur. V reakcii na vládou schválený návrh to uviedla Nadácia Zastavme korupciu. Pod jej hromadnú pripomienku k novele sa podpísalo 7000 ľudí.

Nová právna úprava má od júla tohto roka priniesť do verejného obstarávania viaceré zmeny, ktoré podľa MIRRI povedú k jeho zrýchleniu. Okrem iného majú vzrásť limity, do ktorých môžu úradníci zadať zákazku bez predošlého zverejnenia a stačí im len vybrať z troch cenových ponúk. Pri bežných tovaroch bude táto hranica 221.000 eur, pri stavebných prácach 800.000 eur.

archívne video

Kauza volebnej korupcie v obci Žehra: Obvinený starosta je s rozhodnutím súdu spokojný, necíti sa vinný (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

"Tu MIRRI čiastočne ustúpilo pripomienkam trhu, keď pôvodne navrhovalo nezverejňovať stavebné zákazky až do 1,5 milióna eur. Pracovná verzia novely rátala dokonca so stropom 3 milióny eur. Aj po zmiernení však ide stále o niekoľkonásobné nárasty limitov oproti súčasnosti," upozornila nadácia s tým, že kontrolóri tieto zákazky budú môcť preveriť de facto až po podpise zmluvy. V súčasnosti môžu nákupy preveriť ešte pred uzatvorením.

Hlavným cieľom návrhu novely, ktorý v stredu schválila vláda, je urýchliť verejné obstarávania a posunúť Slovensko dopredu. Po rokovaní kabinetu to vyhlásil minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorého rezort návrh pripravil. Idea na legislatívne zmeny podľa neho nevznikla na ministerstve, ale išlo o požiadavku samospráv, primátorov a starostov, ktorí majú problém so súčasnými pravidlami verejného obstarávania.

Viac o téme: KorupciaNovela zákonaVerejné obstarávanieRichard RašiZastavme korupciu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu