Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Viete, kto je to TABI? Ak netušíte vy, spýtajte sa vašich detí.

Naučte deti nakladať s peniazmi, pomôže vám k tomu aplikácia. Advertoriál Zobraziť galériu (3)
Naučte deti nakladať s peniazmi, pomôže vám k tomu aplikácia. (Zdroj: Getty Images/vorDa)

Našetrené mince v prasiatku sú dnes minulosťou. Vreckové či iné príspevky už v dnešnej digitálnej dobe oceňujú deti v inej forme ako doteraz, na svojom vlastnom účte. Okrem sporenia sa tak môžu rýchlo orientovať vo finančnom svete. Na trh prišla nová aplikácia pre mladých bankárov.

Finančná gramotnosť detí na Slovensku je na veľmi nízkej úrovni, a to pod priemerom Európskej únie. Svet financií a zdravé finančné návyky je potrebné deťom vštepovať už od mladého veku, podobne ako ostatné základné zručnosti. Nie je to len o tom naučiť ich hodnotu peňazí, ale aj o ich správnom spravovaní, plánovaní rozpočtu, rozlišovaním medzi potrebami a márnotratnosťami.

V slovenskom školstve zatiaľ finančná gramotnosť nie je do študijných osnov začlenená, aj napriek dlhoročným úvahám ministerstva školstva. Zostáva preto na rodičoch, aby svoje deti pripravili na úspešný finančný život. A ako najjednoduchšie viesť deti k učeniu v dnešnej digitálnej dobe? Predsa prostredníctvom technológií, ktoré sú im najbližšie.

S riešením prišla Tatra banka, ktorá ako digitálny líder prirodzene siahla po inovatívnom riešení v online priestore. Vyvinula novú aplikáciu TABI určenú pre deti, ktorá otvára svet financií naozaj jedinečným spôsobom. TABI je digitálny tvor, sprievodca celej aplikácie, ktorý učí deti narábať s peniazmi, motivuje ich k sporeniu a inšpiruje k zodpovednému prístupu k peniazom.     

Moderná aplikácia poskytuje množstvo funkcionalít.
Zobraziť galériu (3)
Moderná aplikácia poskytuje množstvo funkcionalít.  (Zdroj: Tatra banka)

Ako dokáže TABI deti skutočne motivovať k finančnej gramotnosti?

Aplikácia je rozdelená do dvoch častí: Edukačno-herná časť je zameraná na finančné vzdelávanie detí a je prístupná pre všetkých bez ohľadu na to, či sú alebo nie sú klientmi banky. Druhá časť obsahuje bankové funkcionality, cez ktoré sa deti naučia narábať s vlastnými peniazmi.

Veľkou prednosťou tohto digitálneho nástroja pre spravovanie financií je práve samotná forma, ktorá je deťom blízka a prirodzená. Dnešné deti fungujú v online priestore ako doma, omnoho lepšie ako väčšina dospelých. Navyše, všetky aktivity aplikácie sú tvorené tak, aby deti zabavili. Za zábavné vedomostné kvízy dostávajú deti „coiny,“ ktoré môžu využívať vo virtuálnom obchode na nákup rôznych vylepšení pre postavičku TABI-ho.

Digitálna postavička TABI.
Zobraziť galériu (3)
Digitálna postavička TABI.  (Zdroj: Tatra banka)

Nielen pre hru, ale aj pre reálne peniaze

Aplikácia umožňuje aj narábanie s reálnymi peniazmi dieťaťa. Ak má dieťa založený Detský účet v Tatra banke, môže mu rodič aktivovať bankové funkcionality. Ak dieťa účet ešte nemá, otvoriť mu ho môžu rodičia jednoducho v mobilnej aplikácii Tatra banka. Nemusia chodiť do banky, všetko funguje online. Mladí klienti si tak môžu v aplikácii sledovať stav účtu či sporiť peniaze, pričom rodičia majú prehľad o každom ich kroku, upozorňujú ich o tom voliteľné push notifikácie.

Osvojenie si základných finančných návykov by malo byť samozrejmosťou, tak ako akékoľvek iné vedomosti. Svet financií je budúcnosťou našich detí, mali by sme ich preto viesť k tomu, aby už od malička mali svoje peniaze pod kontrolou.

Stiahnite aplikáciu TABI aj vašim deťom a umožnite im spoznávať finančný svet.

 

Advertoriál pripravený v spolupráci s Tatra banka.

Viac o téme: DetiTatra bankaAplikáciaFinančná gramotnosťNatív
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu