Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Volebná účasť vo väzniciach dosiahla 21,1 percenta

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - V prvom kole prezidentských volieb využilo právo hlasovať 252 obvinených a 1696 odsúdených. Predstavovalo to 21,1 percenta z celkového počtu oprávnených voličov vo väzniciach. Potvrdila to hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

Právo voliť v prvom kole prezidentských volieb mal obvinený alebo odsúdený, ktorý je občanom SR, v deň konania volieb sa nachádzal vo výkone väzby alebo vo výkone trestu odňatia slobody na území SR a najneskôr v deň konania volieb dovŕšil 18 rokov veku a nemal prekážku práva voliť.

archívne video

Vyjadrenie prezidentského kandidáta Petra Pellegriniho k aktuálnej politickej situácii (Zdroj: Peter Pellegrini)

V slovenských ústavoch sa k piatku 22. marca nachádzalo celkovo 1372 obvinených a 8384 odsúdených (spolu 9756 osôb). Z celkového počtu väznených bolo 21 obvinených mladistvých, 22 odsúdených mladistvých a 479 cudzincov, ktorí nemajú volebné právo.

Celková volebná účasť v prvom kole prezidentských volieb (23. 3.) dosiahla 51,91 percenta. Do druhého kola, ktoré sa uskutoční 6. apríla, postúpil Ivan Korčok so ziskom 42,51 percenta hlasov a Peter Pellegrini so ziskom 37,02 percenta hlasov.

Viac o téme: VäzniceVolebná účasťPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu