Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Prekvapivý krok! Šimkovičová ustupuje, kontroverzný zákon o RTVS zatiaľ nepredloží! TOTO je dôvod

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Michal Svítok)

BRATISLAVA – Vláda o kontroverznom zákone, ktorý prináša viacero zmien týkajúcich sa RTVS, tento týždeň rokovať nebude. Po rokovaní hospodárskej a sociálnej rady to povedal minister práce Erik Tomáš (Hlas-SD). Rezort kultúry tieto informácie potvrdil.

„Vzhľadom na počet pripomienok a komplexnosť problematiky aktuálne pracujeme na dopracovaní nového Zákona o Slovenskej televízii a rozhlase s tým, že je potrebné, aby sa s návrhom oboznámila aj Legislatívna rada Vlády SR. Predloženie zákona do vlády teda odkladáme do doby, kým sa k nemu Legislatívna rada Vlády SR vyjadrí,“ uviedol rezort.

archívne video

Tlačová konferencia ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej Návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Ešte v piatok bol pritom scenár ministerstva taký, že návrh zákona sa do ďalšieho legislatívneho procesu posunie aj s neodstránenými rozpormi. Rezort zároveň koncom týždňa ocenil konštruktívnu diskusiu, iniciátori pripomienok boli, naopak, z prístupu ministerstva v konaní rozčarovaní. V rámci vyhodnotenia podaných pripomienok malo podľa rezortu dôjsť ku konsenzu vo viacerých z nich, niektoré akceptoval úplne, iné čiastočne. "Cieľom rozporového konania bolo zosúladiť návrh zákona so slovenským právnym poriadkom a európskou legislatívou tak, aby v dohľadnom čase vznikla nová verejnoprávna vysielacia inštitúcia, ktorá zlepší fungovanie televízneho a rozhlasového vysielania na Slovensku," zdôraznil generálny tajomník služobného úradu ministerstva Lukáš Machala.

Predstavitelia opozície, ktorí sa v rámci hromadných pripomienok zúčastnili na piatkových rozporových konaniach, kritizovali prístup ministerstva na stretnutí, poukazovali na absenciu argumentov pri obhajobe namietaných bodov. "Nebola žiadna vôľa zaoberať sa našimi pripomienkami, pričom odpovede boli typu, že je to náš názor, oni majú iný," uviedol poslanec Ondrej Dostál za zástupcov SaS. Podobne ako liberáli aj Demokrati sa zhodli, že ministerstvo ani nepoprelo politický motív legislatívnej iniciatívy.

Návrh sa mal prerokovať v stredu 27. marca vláda. K zákonu o Slovenskej televízii a rozhlase prišlo v rámci medzirezortného pripomienkového konania 327 pripomienok, z toho 42 hromadných. Okrem zástupcov verejnosti ich formulovali tiež politické strany i kultúrna platforma. Nový zákon z dielne rezortu kultúry nerozdeľuje súčasnú RTVS, prináša však zmenu v kreovaní orgánov telerozhlasu.

Viac o téme: ZákonRTVSMartina ŠimkovičováMinisterstvo kultúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu