Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Boj o hlasy neúspešných kandidátov: Danko chce rande s Pellegrinim, Kubiš dal košom obom! Harabin posiela odkaz

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, Ján Zemiar, SITA/Jana Birošová, Martin Havran, Ľudovít Vaniher)

BRATISLAVA – Prvé kolo prezidentských volieb s veľkým náskokom vyhral Ivan Korčok pred Peterom Pellegrinim. Takýto výsledok však ešte ani zďaleka nemusia znamenať pre Korčoka hladkú cestu do paláca. V hre sú totiž tisíce hlasov voličov, ktorých favoriti vypadli. Začal sa tak boj o ich hlasy. Pellegrini sa už stihol pochváliť prvými rokovaniami s neúspešnými kandidátmi. Nezaháľa však ani Korčok. Zaujímavé bude sledovať, ako sa zachová Andrej Danko, ktorý si dáva načas. Veľký počet hlasov má v rukách aj maďarská menšina.

Politológ Radoslav Štefančík zhodnotil výsledky prvého kola prezidentských volieb (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Karty môžu výrazne zamiešať voliči tretieho v poradí Štefana Harabina. Toho volilo 11,73 percenta voličov, čo nie je zanedbateľný počet. Práve tieto hlasy môžu byť pre úspech či neúspech v druhom kole rozhodujúce. Avšak Harabin žiadneho zo svojich dvoch premožiteľov nepodporil a je vysoko pravdepodobné, že tak ani neurobí. „Moji voliči vedia, čo majú robiť. Sú to národne orientovaní voliči, u ktorých je hlavnou prioritou zachovanie štátu, národnej suverenity a mieru,“ uviedol Harabin. Bývalý šéf Najvyššie súdu SR tvrdí, že svojim voličom nepotrebuje dávať žiadne pokyny, lebo sú to inteligentní ľudia. Nepovedal ani, koho bude v druhom kole krúžkovať on sám.  "Považujem sa tiež za inteligentného. Vždy sa rozhodujem so znalosťou veci," cituje ho Denník N. Peter Pellegrini napriek tomu už krátko potom, ako boli jasné výsledky vyhlásil, že by mal osobne hovoriť s neúspešnými kandidátmi, vrátane Harabina. „Ja sa mu ozvem, budem s ním osobne hovoriť a jeho voličom sa možno potom prihovorí on sám,“ uviedol Pellegrini.

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa začal súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom.
Zobraziť galériu (5)
Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa začal súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom.  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Danko si dáva poriadne načas

Otázne stále zostáva, čo urobí Andrej Danko. Šéf SNS najskôr sám kandidoval, no neskôr sa rozhodol vzdať v prospech Štefana Harabina. Ten je však z hry o prezidentský palác von a tak sa ponúka otázka, či Danko vyjadrí formálne podporu koaličnému partnerovi Petrovi Pellegrinimu. Nie je tajomstvom, že medzi nimi nepanujú najlepšie vzťahy a Danko sa niekoľkokrát na adresu šéfa parlamentu vyjadril útočne. Na odpoveď si však v tomto prípade zrejme chvíľu počkáme. SNS v súvislosti s prezidentskými voľbami pozvala na svoje ústredie Petra Pellegriniho a Roberta Fica až na 2. apríla, teda štyri dni pred konaním druhého kola. „V prvom kole bol priestor na voľbu srdcom, preto sme v záujme netrieštenia národných síl podporili Štefana Harabina.  V druhom kole prezidentských volieb však musíme rozhodovať s rozumom. Je zrejmé, že opozícia sa aktivizuje,“ uviedli národniari. SNS je presvedčená, že druhé kolo prezidentských volieb je o boji koalícii s opozíciou. „Sme presvedčení, že sme povinní spoločne a nerozdielne vyjadriť politický názor, že Ivan Korčok je neprijateľné zlo,“ tvrdia s tým, že si uvedomujú zložitosť situácie. Koalícia musí vyslať verejnosti jednotný signál. SNS zdôrazňuje, že pozýva Petra Pellegriniho na rokovanie bez akýchkoľvek podmienok. "Veríme, že Peter Pellegrini príjme podanú ruku a súčasne tieto dva týždne naplno zabojuje o svoju pozíciu. SNS prejavuje toto gesto s jediným cieľom, aby zlo v podobe Ivana Korčoka v prezidentských voľbách nezvíťazilo. Veríme, že Peter Pellegrini a Robert Fico príjmu toto pozvanie,“ dodali.

Kandidát na prezidenta SR Krisztián Forró počas volebného aktu v rámci 1. kola prezidentských volieb 2024
Zobraziť galériu (5)
Kandidát na prezidenta SR Krisztián Forró počas volebného aktu v rámci 1. kola prezidentských volieb 2024  (Zdroj: SITA/Martin Havran)

Maďarský volič

Karty môže zamiešať aj maďarský volič. Predseda Aliancie Krisztián Forró získal vo voľbách 2,9 percenta hlasov a ovládol južné okresy – Komárno a Dunajskú Stredu. Otázne je, či a komu teraz tento kandidát vyjadrí podporu. Zatiaľ je známe, že sa už stihol stretnúť s Petrom Pellegrinim. „Počas prezidentských volieb bola pozornosť upriamená na Maďarov žijúcich na Slovensku. Rozhodujúca by mohla byť úloha Maďarov v druhom kole. Dnes sme sa v sídle strany stretli s prezidentským kandidátom Petrom Pellegrinim,“ uviedol Forró na sociálnej sieti. Ivan Korčok chce maďarských voličov na svoju stranu dostať tiež. Už v nedeľu ráno hovoril o tom, že s Forróm komunikoval.  „S pánom Forróm sme v kontakte a prejavil ochotu o podpore rokovať," uviedol dnes Korčok. 

V hre sú aj ďalšie hlasy

Definitívu zatiaľ neoznámil ani Patrik Dubovský, hoci z jeho slov vyplýva, že je naklonení skôr podpore Ivana Korčoka. "Po rokovaniach s partnermi v Národnej rade SR, ktorí mi dali hlasy, verím, že dospejeme k názoru, ktorý mám ja, že nepodporíme Petra Pellegriniho (Hlas-SD)," povedal. Po úspešnom rozhovore s Korčokom predpokladá, že by mohli dospieť k jeho podpore a výzve na ňu. "Netreba veci uponáhľať, treba definovať spoločné ciele, a potom vyslovenie dôvery pred druhým kolom vyznie prirodzene," skonštatoval.

Dubovskému poskytol rovnako ako Matovičovi podporu na kandidatúru poslanecký klub hnutia Slovensko, Za ľudí a Kresťanskej únie. Dubovského si za svojho kandidáta zvolili Za ľudí a KÚ. Hnutie Slovensko má o možnej podpore Korčoka pred druhým kolom hovoriť na dnešnom  predsedníctve. Či však aj rozhodnú, jasné nie je. Na sociálnej sieti však uviedlo dnes nasledovné: „Ďakujeme, že ste v prvom kole volili srdcom. Teraz je však treba vziať rozum do hrsti a vyslať mafii jasný odkaz, že ju do prezidentského paláca nepustíme," odkázali. 

Ján Kubiš
Zobraziť galériu (5)
Ján Kubiš  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Cez sito prvého kola neprešiel ani Ján Kubiš. Ten dostal 2,03 percenta hlasov a avizoval, že sa stretne ako s Petrom Pellegrinim, tak aj s Ivanom Korčokom. Pellegrini sa v pondelok krátko popoludní pochválil spoločnou fotografiou. „Dnes sme mali spoločné stretnutie s pánom Jánom Kubišom a som veľmi rád, že máme na mnohé otázky spoločný názor,“ napísal šéf Hlasu-SD na sociálnej sieti. S Kubišom sa stretol už aj Korčok a ten vniesol do prípadnej podpory či nepodpory zo strany tohto vypadnutého kandidáta viac svetla. “Plánujem stretnutia so všetkými demokratickými kandidátmi. Zatiaľ som sa osobne stretol len s Jánom Kubišom. Pán Kubiš ma informoval, že nedá odporúčanie svojim voličom ani pre jedného kandidáta v druhom kole,“ uviedol Korčok. "S pánom Matovičom komunikujem a s ohľadom na názorové a hodnotové nastavenie jeho voličov budem rád, keď ich pán Matovič a ostatní členovia hnutia povzbudia k mojej voľbe v druhom kole. V kontakte som aj s pánom Dubovským a verím v jeho podporu,“ dodal.

Viac o téme: PodporaPrezidentské voľbyHlasyVoličiDruhé koloPeter PellegriniIvan Korčok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu