Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Volič môže pre závažné dôvody hlasovať do prenosnej volebnej schránky: Osobám so zdravotným postihnutím môže pomôcť iná osoba

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Volič, ktorý nemôže zo závažných dôvodov, najmä zdravotných, prísť voliť do volebnej miestnosti, môže hlasovať prostredníctvom prenosnej schránky. Požiadať o ňu treba okrskovú volebnú komisiu.

archívne video

V Bratislave sa zhromaždili tisícky ľudí na podporu kandidáta Korčoka (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Hlasovať do prenosnej volebnej schránky môže len v územnom obvode okrsku, pre ktorý sa okrsková volebná komisia zriadila. Volič, ktorý sa cez voľby nenachádza v územnom obvode svojho volebného okrsku podľa miesta trvalého pobytu, môže zo závažných zdravotných dôvodov hlasovať do prenosnej volebnej schránky na základe hlasovacieho preukazu, ak si ho vyžiadal.

Voličom so zdravotným postihnutím môže pri hlasovaní pomôcť iná osoba

Voliči, ktorí nemôžu sami upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, lebo nevedia písať a čítať, môžu v prezidentských voľbách hlasovať s pomocou inej osoby. Pred hlasovaním o tom musia upovedomiť okrskovú komisiu. Ministerstvo vnútra (MV) o tom informuje na svojom webe. Takýto volič môže vziať so sebou do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov inú spôsobilú osobu, ktorá mu upraví hlasovací lístok podľa jeho pokynov a vloží ho do obálky. Nesmie to však byť člen okrskovej volebnej komisie. Za voliča, ktorý nemôže pre zdravotné postihnutie sám vložiť obálku do volebnej schránky, ju môže v jeho prítomnosti vložiť iná osoba, ale nie člen okrskovej volebnej komisie.

Viac o téme: HlasovanieVoličVolebná schránkaPrezidentské voľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu