Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Priebežné i definitívne výsledky volieb bude zverejňovať Štatistický úrad na tejto webovej stránke

Štatistický úrad SR
Štatistický úrad SR (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Sumarizáciu prezidentských volieb bude zabezpečovať vyše 600 pracovníkov Štatistického úradu (ŠÚ) SR. Priebežné aj definitívne výsledky budú zverejňované na portáli volbysr.sk. Úrad elektronicky zosumarizuje výsledky prvého kola prezidentských volieb cez 50 odborných sumarizačných útvarov. Informovala o tom hovorkyňa ŠÚ Jana Morháčová.

Stránka volbysr.sk bude počas volebnej noci jediným oficiálnym zdrojom priebežných výsledkov. ŠÚ deklaruje, že po schválení štátnou volebnou komisiou bude web jediným miestom publikovania oficiálnych definitívnych výsledkov volieb prezidenta SR.

archívne video

Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán overila 24 kandidátok (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Volebným komisiám bude pri sumarizovaní výsledkov pomáhať Integrovaný volebný informačný systém (IVIS), v ktorom sa spracujú elektronicky výsledky zo všetkých 5 938 volebných miestností a tiež zápisnice 49 okresných volebných komisií. IVIS má sumarizáciu výsledkov uľahčovať a zjednodušovať, keďže znižuje chybovosť, zvyšuje spoľahlivosť a šetrí čas pri spracovávaní výsledkov.

Nadchádzajúce voľby sú prvé voľby prezidenta, v ktorých všetky volebné komisie vytvoria a spracujú zápisnice povinne elektronicky. Týka sa to všetkých volebných okrskov. Štatistický úrad zdôraznil, že elektronické spracovanie výsledkov si nemožno zamieňať s elektronickým hlasovaním voličov alebo s elektronickým spočítavaním hlasov volebnými komisiami, ktoré v slovenskej legislatíve neexistujú. Úrad doplnil, že obe činnosti sa realizujú osobne, fyzicky vo volebných miestnostiach.

Štatistický úrad SR sa na voľby prezidenta 2024 pripravuje od januára

Úrad zrealizoval tri úspešné skúšky spracovania výsledkov volieb. "Štatistický úrad SR sa na voľby prezidenta 2024 pripravuje od januára. Všetky tri realizované skúšky potvrdili funkčnosť a spoľahlivosť Integrovaného volebného informačného systému. Sme pripravení voľby prezidenta SR spracovávať spoľahlivo, bezpečne, transparentne a podľa platnej legislatívy," uviedol predseda Štatistického úradu SR Martin Nemky.

ŠÚ vytvoril 49 sumarizačných pracovísk, ktoré pôsobia pri okresných volebných komisiách na celom Slovensku. Jeden sumarizačný útvar je vytvorený pre Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán v sídle ŠÚ v Bratislave.

Prezidentské voľby budú v poradí šieste priame voľby prezidenta v ére samostatného Slovenska. Prezidenta si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. O prezidentský palác chce zabojovať deväť kandidátov. V prvom kole volieb 23. marca môže prísť k urnám približne 4,33 milióna občanov SR. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 22.00 h. Prípadné druhé kolo volieb bude v sobotu 6. apríla.

Viac o téme: Prezidentské voľbyVýsledkyPrvé koloWebová stránkaŠtatistický úrad SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu