Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Volebná kampaň sa skončila: Plynie moratórium, ktoré trvá až do skončenia hlasovania v deň volieb

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

BRATISLAVA - Volebná kampaň pred prvým kolom prezidentských volieb na Slovensku sa skončila, plynie moratórium. Počas neho nemôžu kandidáti na prezidenta viesť volebnú kampaň. Zakázané je zverejňovať výsledky prieskumov verejnej mienky a volebných ankiet. Moratórium trvá až do skončenia hlasovania v deň volieb. Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca.

"Kandidáti nesmú nakladať s nepoužitými finančnými prostriedkami na osobitnom transparentnom účte, neuhradené faktúry za volebnú kampaň však môžu byť uhradené z tohto účtu aj počas moratória," uviedol tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Počas moratória sa nesmú zverejňovať informácie o kandidátoch na prezidenta v ich prospech alebo neprospech v rozhlasovom a televíznom vysielaní, v rámci audiovizuálnej mediálnej služby na požiadanie, v periodických a neperiodických publikáciách a v agentúrnom spravodajstve. RTVS a vysielatelia s licenciou majú počas moratória zakázané vysielanie politickej propagácie.

Kandidát na prezidenta SR môže na svoju volebnú kampaň minúť maximálne 500-tisíc eur spolu pre obidve kolá volieb. Prezidenta SR si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. O prezidentský palác chce zabojovať deväť kandidátov. V prvom kole volieb môže prísť k urnám približne 4,33 milióna občanov SR. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 22.00 h. Prípadné druhé kolo volieb bude v sobotu 6. apríla.

Viac o téme: Prezidentské voľbyMoratóriumVýsledky prieskumovVolebné ankety
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu