Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

ONLINE Prezidentské voľby 2024: Definitívnym víťazom prvého kola prezidentských volieb sa stal Ivan Korčok!

Ivan Korčok Zobraziť galériu (76)
Ivan Korčok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Voľby, v ktorých sa rozhodne, kto bude počas najbližších piatich rokov novou hlavou štátu sú tu. Všetci oprávnení voliči dnes môžu odovzdať svoj hlas jednému z deviatich prezidentských kandidátov. Andrej Danko (SNS) a Róbert Švec (Slovenské Hnutie Obrody) sa svojej šance vzdali. Zo širokého výberu však môžu uspieť maximálne dvaja. Pokiaľ sa dnes voliči definitívne nerozhodnú, dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola o prezidentský paláca zabojujú už o dva týždne.

Prví voliči v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky (Zdroj: TASR/Roman Hanc)


  • Po sčítaní takmer všetkých hlasov sa voličská účasť pohybuje okolo úrovne 51,88%
  • Definitívnym víťazom prvého kola prezidentských volieb sa stal Ivan Korčok

ONLINE

Aktualizované 01:00

Týmto náš volebný ONLINE ukončujeme. Ďakujeme, že ste priebeh volieb a aj volebnú noc sledovali s nami.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 00:45
K výsledkom prezidentských volieb sa vyjadrila aj dosluhujúca prezidentka Zuzana Čaputová.

Zuzana Čaputová
Zobraziť galériu (76)
Zuzana Čaputová  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 00:45
Víťazovi prvého kola prezidentských volieb Ivanovi Korčokovi gratuluje aj líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka, ktorý dnešný večer strávil práve v jeho volebnom štábe. "Gratulujem Ivanovi Korčokovi k víťazstvu v prvom kole prezidentských volieb. Ukazuje sa, že naozaj veľa ľudí na Slovensku nechce, aby sa prezidentom stal niekto, kto bude slepo poslúchať Roberta Fica. Naopak, chcú prezidenta, ktorý bude slúžiť ľuďom, tak ako to ponúka Ivan Korčok," hovorí Šimečka.

"Sú pred nami dva dôležité, náročné týždne pred druhým kolom volieb. Máme nádej. Poďme na to, pozvime k týmto voľbám čo najviac ľudí a zvoľme si Ivana Korčoka za prezidenta Slovenskej republiky," dodáva líder PS.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 00:40
Objednávka na národného prezidenta je veľmi silná. Médiám to uviedol prezidentský kandidát Štefan Harabin, ktorý podľa predbežných neoficiálnych výsledkov obsadil tretiu pozíciu so ziskom takmer 12 percent hlasov.

Harabin očakáva, že na úrovni hlavy štátu sa bude dodržiavať ústava, zákony, medzinárodné zmluvy a že SR nebude vtiahnutá do vojny. Jeho ideou je neutralita SR.

"Moji voliči vedia, čo majú robiť. Sú to národne orientovaní voliči, u ktorých je hlavnou prioritou zachovanie štátu, národnej suverenity a mieru," reagoval na otázku o prípadnej podpore kandidáta v druhom kole prezidentských volieb.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

Aktualizované 00:30
Výsledky neodzrkadľujú očakávania. Po zverejnení priebežných výsledkov sobotňajšieho (23. 3.) prvého kola prezidentských volieb a zrátaní drvivej väčšiny okrskov to priznal Krisztián Forró. Oceňuje na druhej strane, že prostredníctvom kampane mohol byť hlasom maďarskej národnostnej menšiny na Slovensku.

"Výsledky volieb ukázali, že voliči sa rozdelili do dvoch hlavných táborov," skonštatoval. Teší ho však napríklad víťazstvo v okrese Dunajská Streda. K otázke, koho z kandidátov, ktorí postúpili do druhého kola, podporí, sa chce vyjadriť v nedeľu. Po zrátaní viac ako 98 percent okrskov získal Forró 2,99 percenta hlasov.

Kandidát na prezidenta SR Krisztián Forró počas volebného aktu v rámci 1. kola prezidentských volieb 2024
Zobraziť galériu (76)
Kandidát na prezidenta SR Krisztián Forró počas volebného aktu v rámci 1. kola prezidentských volieb 2024  (Zdroj: SITA/Martin Havran)

Aktualizované 00:20
Vyhlásenie prezidentského kandidáta Ivana Korčoka k predbežným výsledkom prvého kola prezidentských volieb 2024 po sčítaní takmer všetkých hlasov. Ivan Korčok je po sčítaní 99% všetkých hlasov definitívnym víťazom prvého kola prezidentských volieb so ziskom 41,13%. V druhom kole o prezidentský palác zabojuje s Petrom Pellegrinim (37,28%).

Vyzerá to, že som prvé kolo volieb vyhral, komentoval neoficiálne výsledky prezidentský kandidát Ivan Korčok. Podotkol, že je nohami pevne na zemi. V druhom kole podľa neho treba urobiť viac, aby oslovil voličov v širokom politickom spektre. Zopakoval, že chce hovoriť viac k voličom vládnej koalície.

Aktualizované 00:05
Peter Pellegrini ďakuje všetkým voličom, ktorí sa zúčastnili prvého kola prezidentských volieb.

Prezidentský kandidát Peter Pellegrini priznal, že v prvom kole volieb prezidenta SR skončil tesne na druhom mieste. Pogratuloval zároveň Ivanovi Korčokovi za postup do druhého kola. Deklaroval, že splnil svoj základný cieľ, dostať sa do druhého kola. Pellegrini sa poďakoval všetkým občanom SR, ktorí sa zúčastnili na voľbách, ako aj svojim podporovateľom.

Pellegrini čakal tesný výsledok. "Je to pár percent, ktoré nás delí. Myslím si, že by to bolo jedno, či by to bolo v takom alebo onakom garde," reagoval. Výsledky podľa neho ukazujú napínavý príbeh do druhého kola.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (76)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Postup do druhého kola označil Pellegrini za obrovský úspech. Výsledky podľa neho ukázali, že väčšina ľudí na Slovensku si neželá "liberálno-pravicovo-progresívneho" prezidenta. "Väčšina na Slovensku vyjadrila skôr záujem mať prezidenta, ktorý bude hájiť národnoštátne záujmy SR," povedal. Slovensko chce podľa šéfa Hlasu-SD prezidenta, ktorý nebude krajinu ťahať do vojny, ale bude hovoriť o mieri. Tvrdí, že väčšina občanov volila rôznych kandidátov, ktorí viac preferujú takýto postoj v zahraničnopolitických aj domácich otázkach. "Občania z väčšej časti vyjadrili, že chcú prezidenta, ktorý nechce byť okamžite v konflikte s vládou SR, ale, naopak, pomáhať tam, kde sa dá, a kritizovať len vtedy, keď treba," povedal.

Aktualizované 23:50
Podľa novozvoleného predsedu SaS Branislava Gröhlinga bude práve Ivan Korčok víťazom prvého kola. "Nesmieme zaspať na vavrínoch," dodal predseda. Dodáva, že očakáva veľkú dezinformačnú kampaň proti Ivanovi Korčokovi, ktorej budú musieť odolať. 

Myslí si, že aj voličom Petra Pellegriniho vadí, že Slovensko tiahne smerom na východ a obhajuje prokorupčné reformy.

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (76)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 23:40
Kandidát na prezidenta Ján Kubiš zatiaľ nechce hodnotiť priebežné výsledky a svoj zisk v sobotňajšom prvom kole volieb prezidenta SR. Chce si počkať na vyššie percento sčítaných okrskov a presnejšie čísla. "Som realista, platí však, že očakávam lepší výsledok, ako sa teraz ukazuje," dodal vo svojej volebnej centrále, kde sleduje zverejňovanie priebežných neoficiálnych výsledkov.

Ján Kubiš
Zobraziť galériu (76)
Ján Kubiš  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Za predčasné považuje aj vyjadrovať sa k tomu, koho by podporil v druhom kole. "V každom prípade budem hľadieť na to, aké sú moje kritériá na výkon prezidentskej funkcie a porovnám si to s kandidátmi, ktorí postúpia do druhého kola, tiež ich stanoviská a postoje," upozornil. Uistil však, že sa vyjadrí priamo. "Pretože aj ja pôjdem voliť v druhom kole a chcem vyjadriť aj svoj občiansky postoj," dodal. Po zrátaní takmer dvoch tretín okrskov získal Kubiš necelé dve percentá hlasov.

Ján Kubiš
Zobraziť galériu (76)
Ján Kubiš  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 23:35

Denisa saková hovorí, že spoločne s Petrom Pellegrinim nevyhľadávajú konflikt a snažia sa robiť slušnú kampaň. "Nepoukazujeme na nikoho, naopak, my chceme ľuďom pridávať riešenia na ich problémy a tieto riešenia hľadáme. (...) V spoločnosti chceme súdržnosť a zmierenie," dodala Saková.

Aktualizované 23:30

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok reaguje na priebežné výsledky volieb (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

Podľa ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka v druhom kole dajú voliči Štefana Harabina prednosť Petrovi Pellegrinimu.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky.sk/Ján Zemiar)

Aktualizované 23:00
Prezidentský kandidát Peter Pellegrini sa zatiaľ neodváži tipovať výsledok prvého kola volieb prezidenta. Volebná účasť by sa podľa jeho slov mohla blížiť k 50 percentám. Ak postúpi do druhého kola, štýl svojej kampane nechce meniť.

"Zažil som veľa volieb, keď sa niektoré čísla, ktoré boli na úvod uvedené, výrazne zmenili, niekedy to ostalo. Máme za sebou sedem percent spočítaných hlasov, čo som videl, kde by sa mohlo zdať, že náskok je vysoký. Ale už som zvyknutý, že treba to vnímať s veľkou pokorou," reagoval Pellegrini na prvé sčítané hlasy.

Spôsob vedenia svojej kampane nechce Pellegrini v druhom kole meniť. Tvrdí, že to nie je súboj programov a politických strán. "Súperíte ako osobnosť a človek," povedal. Nemyslí si, že kampaň treba teraz dramaticky meniť. "To očakávam skôr z druhej strany, že budú snažiť možno viac agresívnejšie voči mne vystupovať," skonštatoval. Zdôraznil, že si chce zachovať slušný, pokojný štýl politiky.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (76)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 22:50
Ivan Korčok hovorí o oslave sviatku demokracie. Zo svojho volebného štúdia sa poďakoval celému svojmu volebnému tímu. V prípade, ak postúpi do druhého kola má v pláne sa aj naďalej prihovárať všetkým voličom, či už opozičných, tak aj koaličných strán. 

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (76)
Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Nie sú spokojní s tým (pozn. red.: voliči koalície), ako vláda vládne, ako vládnu Slovensku. (...) Ako napĺňajú sľuby, ktoré dali voličom. (...) Chcem hovoriť aj s voličmi vládnej koalície," komentoval Korčok. Tvrdí, že voliči vládnej koalície vedia, že jeho postoje a postoje Petra Pellegriniho sa v mnohých veciach zlučujú. Chce, aby sa Slovensko uberalo lepším smerom. Myslí si, že tento aspekt vedia rozoznať aj voliči Štefana Harabina.

Matej Cifra - Sajfa
Zobraziť galériu (76)
Matej Cifra - Sajfa  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Korčok si myslí, že namiesto pokoja, ktorý sľubuje jeho protikandidát Peter Pellegrini, by malo Slovensko pridať. Slovensko sa podľa neho neuberá dobrým smerom a Pellegrini sa chce z tejto situácie stiahnuť do prezidentského paláca. "A chce naďalej nad týmto nedobrým vývojom na Slovensku šíriť pokoj," komentoval.

Veronika Cifrová Ostrihoňová a Fero Joke
Zobraziť galériu (76)
Veronika Cifrová Ostrihoňová a Fero Joke  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 22:40
Zverejnené boli prvé volebné výsledky, v ktorých jasne dominuje Peter Pellegrini (44,8%), na druhom mieste je Ivan Korčok (25,6%). Štefan Harabin zatiaľ obhájil 13,8% hlasov. Výsledky sa však budú v najbližších minútach dramaticky meniť. Sčítaných bolo len niečo málo cez 7% hlasov.

Podľa Petra Pellegriniho však stále nie je dôvod na radosť. S dramatickou zmenou výsledkov ráta, očakáva tesný súboj.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (76)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


Aktualizované 22:30
Igor Matovič sa prostredníctvom Facebooku poďakoval všetkým, ktorí sa zúčastnili volieb. "Čochvíľa by mali dať von prvé výsledky … a myslím, že to bude niečo okolo 2%, ale nebuďte z toho smutní," napísal na sociálnej sieti.

Aktualizované 22:05

Príchod Ivana Korčoka do centrály (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ivan Korčo sa dostavil do svojho volebného štábu, pričom následne poskytol aj krátky príhovor. Do volebného štábu Ivana Korčoka zavítal aj expremiér a nedávny navrátilec do sveta politiky Mikuláš Dzurinda. Kandidáta podporil aj ostrieľaný politický harcovník František Mikloško. Svoju podporu mi prišla vyjadriť aj známa tvár Nežnej revolúcie a slovenského filmu Milan Kňažko.

František Mikloško a Mikuláš Dzurinda
Zobraziť galériu (76)
František Mikloško a Mikuláš Dzurinda  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podporiť ho prišli aj ďalšie známe tváre. Vo volebnom štábe sa ukázali aj členovia strany Demokrati - Juraj Šeliga a exminister obrany Jaroslav Naď. Podporiť ho prišli aj poslanci KDH - predsedníčka poslaneckého klubu KDH Martina Holečková. Nechýbajú však ani známe tváre šoubiznisu. Počas volebnej noci tak nemôže chýbať ani jedna z hlavných tvárí podporujúcich Ivana Korčoka Kristína Tormová. Či novozvolený predseda SaS Branislav Gröhling.

Martina Holečková
Zobraziť galériu (76)
Martina Holečková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Jaroslav Naď
Zobraziť galériu (76)
Jaroslav Naď  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Branislav Gröhling
Zobraziť galériu (76)
Branislav Gröhling  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Tlačová konferencia Ivana Korčoka z centrály (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 22:00
Väčšina volebných miestností bola v tejto chvíli uzavretá. Moratórium však kvôli problémom v niektorých volebných miestnostiach aj naďalej pretrváva. Prvých výsledkov by sme sa tak mohli dočkať už o 22:30.

Aktualizované 21:40
Do svojho volebného štúdia dorazil už aj kandidát Štefan Harabin. Ten svoju veľkú noc trávi v skromných podmienkach v študentskej oblasti v Mlynskej doline. 

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: SITA/Jana Birošová)

 

Aktualizované 21:15

Peter Pellegrini prišiel do svojej centrály (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Do volebného štábu prichádza aj prezidentský kandidát Peter Pellegrini.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (76)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 21:00

Michal Šimečka o podpore prezidentského kandidáta Ivana Korčoka (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Volebná noc sa začína. Pozrite sa, ako to vyzerá vo volebných štáboch horúcich kandidátov prezidentských volieb - Petra Pellegriniho a Ivana Korčoka. Pohostenie pre hostí volebných štábov bolo rozhodne štedré. Nechýbal ani luxusný kaviár či údený losos.

Volebný štáb - Ivan Korčok
Zobraziť galériu (76)
Volebný štáb - Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Volebný štáb - Ivan Korčok
Zobraziť galériu (76)
Volebný štáb - Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Volebný štáb - Ivan Korčok
Zobraziť galériu (76)
Volebný štáb - Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Volebný štáb - Ivan Korčok
Zobraziť galériu (76)
Volebný štáb - Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Miesto na stoloch si však našli aj klasiky, ako pečené zemiaky s rezňom, ktoré si mohli užiť priaznivci Petra Pellegriniho. V jeho volebnom štábe si tak mohli hostia pochutnať aj na parádnych burgeroch, či klasike v podobe obložených chlebíčkov. 

Volebný štáb - Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (76)
Volebný štáb - Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Volebný štáb - Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (76)
Volebný štáb - Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Volebný štáb - Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (76)
Volebný štáb - Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Volebný štáb - Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (76)
Volebný štáb - Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Pohostenie vo volebnom štábe Jána Kubiša však bolo o čosi skromnejšie. Hosťom tak musí stačiť voda s citrónom, či zopár slaných koláčikov.

Volebný štáb - Ján Kubiš
Zobraziť galériu (76)
Volebný štáb - Ján Kubiš  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Volebný štáb - Ján Kubiš
Zobraziť galériu (76)
Volebný štáb - Ján Kubiš  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 20:20
Známe tváre slovenskej politiky majú hlasovanie v prezidetnských voľbách 2024 už za sebou. Pozrite sa, kto každý dnes pristúpil k volebnej urne.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok, TASR/Dano Veselský, František Iván, Pavel Neubauer)

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar, Ramon Leško)

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Facebook/ Robert Fico, Topky/Vlado Anjel, SITA/Jana Birošová)

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: SITA/Martin Havran, Pavol Machovič, Ľudovít Vaniher)

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Facebook/ Denisa Saková, Topky/ Ramon Leško)
Aktualizovan 17:50

Volebné moratórium sa opäť predĺžuje. Ako potvrdil hovorca rezortu vnútra Matej Neumann, volebné moratórium sa predĺži až do 22:30.

Aktualizované 17:45
K volebým urnám sa dostavil už aj premiér Robert Fico. "Potichu, bez médií som volil v Bratislave. Volebný akt je do určitej miery súkromná vec každého jedného z nás a ja sa už dlhšie snažím chodiť na voľby bez strapca novinárov. Pekný sobotný podvečer," napísal pre svojich priaznivcov na Facebooku.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Facebook/ Robert Fico)

Aktualizované 17:00
Volebné moratórium sa predlžuje. Volebné moratórium v rámci prvého kola prezidentských volieb predĺžia o 20 minút. Na celom území SR potrvá do 22.20 h. Dôvodom je skolabovanie člena komisie v jednom z volebných okrskov v Senci. Avizoval to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda.

Aktualizované 15:20
Vo volebných miestnostiach došlo k ďalšiemu incidentu. Podľa hovorkyne Petržalky Márie Halaškovej spôsobil incident odvolaný nominant jednej z politických strán, ktorá ho predtým nominovala za člena okrskovej volebnej komisie. Strana ho ešte predtým odvolala na požiadanie mestskej časti, keďže malo ísť zo skúseností o konfliktného človeka. "Napriek tomu prišiel a nevedel pochopiť, že bol odvolaný. Začal sa vyhrážať, že si donesie zbraň," priblížila Halašková s tým, že bola privolaná hliadka štátnej polície. Mestská časť neskôr spresnila, že muž bol agresívny preto, lebo ho o stiahnutí z komisie strana neinformovala a dozvedel sa to až priamo na mieste.

Odhliadnuc od toho prípadu sú však podľa nej voľby na území Petržalky pokojné a plynulé. Zaznamenané neboli ani žiadne zdržania napriek tomu, že mestská časť z organizačných a logistických dôvodov znížila počet okrskov z 95, ako tomu bolo počas parlamentných volieb, na aktuálnych 57. "Voliči sa dlho nezdržia. V každej volebnej miestnosti je šesť hlasovacích plent a krúžkuje sa len jeden kandidát. Volič tam strávi v priemere minútu," poznamenala.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 14:00
Situácia na Slovensku je ťažká, občanov čaká obdobie uskromňovania. Zlepšiť ju môže aj hlava štátu. Uviedol to bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý v sobotu odovzdal svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb na bratislavskom Gymnáziu na Metodovej ulici.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

"Som presvedčený, že sa to všetko skonsoliduje, pri dobrej vôli. U politikov to znamená, že nebudú komunikovať len medzi sebou, ale bude komunikovať prezident aj s opozíciou, aj s koalíciou. Nebude si vyberať, s kým chce a s kým nechce," poznamenal Gašparovič.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: TASR/Dano Veselský)

Pri zlepšení situácie je podľa neho potrebné aj vymaniť sa z rodinných či skupinových "bublín" a hľadať vzájomné porozumenie. Dodal, že pri prezidentských voľbách je potrebné hľadať vhodného kandidáta podľa predstavy každého občana.

Aktualizované 13:00
Prvé kolo prezidentských volieb prebieha bez väčšieho narušenia verejného poriadku. Polícia od rána zaevidovala jeden prípad člena komisie pod vplyvom alkoholu. Riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru Stanislav Hromádka o tom informoval na tlačovej konferencii.

"Máme nahlásený jeden prípad člena komisie pod vplyvom alkoholu, kde zhruba o 7.45 h nafúkal 1,32 miligramu. Je to vyriešené, bol vylúčený, komisia pokračovala bez prerušenia," ozrejmil s tým, že ostatné podnety sú priebežne preverované a vyhodnocované.

Nové farby polície a nové policajné autá
Zobraziť galériu (76)
Nové farby polície a nové policajné autá  (Zdroj: TASR - Pavol Zachar)

Predseda štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Burda dodal, že štátna komisia eviduje viaceré prípady porušenia volebného moratória. "Postupne ich volebná komisia rieši. V niektorých prípadoch to vieme vyriešiť hneď, v niektorých prípadoch bude potrebné hlbšie riešenie," vysvetlil.

Aktualizované 12:15
K volebnej urne pristúpil už aj šéf opozičného KDH Milan Majerský. So svojou rodinou odvolil v Levoči. "Aj v Levoči to vidíme nádejne. Choďte voliť," odkázal cez sociálnu sieť.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Facebook/ Milan Majerský)

Aktualizované 11:40
Svoj hlas v prezidentských voľbách 2024 odovzdal už aj súčasný predseda parlamentu a šéf parlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini. Čím vyššia je účasť vo voľbách, tým reprezentatívnejší je výsledok. Uviedol to kandidát na prezidenta SR a predseda parlamentu Peter Pellegrini po tom, ako v sobotu odovzdal svoj hlas na bratislavskom Gymnáziu na Grösslingovej ulici. Vyzval občanov, aby využili demokratické právo a zúčastnili sa prezidentských volieb.

Vyjadrenie Petra Pellegriniho po odvolení (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

"Každé voľby sú sviatkom demokracie, a preto by ľudia mali využiť pri akýchkoľvek voľbách svoje právo, ktoré im vyplýva z ústavy, kedy majú jedinečnú šancu ovplyvniť veci verejné," zdôraznil Pellegrini. Právo voliť by mali využiť podľa neho aj preto, aby za nich nerozhodli iní.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Podotkol, že voliči rozhodnú, kto bude na čele ďalších päť rokov, v prípade úspechu prezidenta aj desať rokov. Prezident bude podľa neho ovplyvňovať smerovanie Slovenska. Rovnako by si mal zastať národ v ťažkých časoch, dodal.

Aktualizované 11:35
Ministerstvo vnútra SR upozorňuje na disciplínu pri dohliadaní na priebeh demokratických volieb. Členovia volebnej komisie musia byť nestranní pri výkone funkcie a nepôsobiť v prospech ani neprospech kandidujúcich subjektov. Tomu musia prispôsobiť aj svoje oblečenie a konanie. Upozorňuje na to Ministerstvo vnútra (MV) SR.

Členovia komisií nemôžu vstupovať s voličom do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov. V prípade narušenia poriadku vo volebnej miestnosti je predseda okrskovej komisie povinný vyzvať jej člena, aby sa zdržal svojho konania. Pri opakovanom narušení poriadku alebo neuposlúchnutí výzvy požiada o pomoc políciu a informuje štátnu komisiu.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 11:25
Priebežné výsledky prvého kola prezidentských volieb bude Štatistický úrad (ŠÚ) SR aktualizovať každých desať minút na portáli volbysr.sk. Zverejňovať ich začne po 22.00 h, respektíve po uzavretí poslednej volebnej miestnosti. Definitívne dáta budú dostupné na šiestich regionálnych úrovniach. Informovala o tom hovorkyňa ŠÚ SR Jana Morháčová.

"Priebežné výsledky budú obsahovať dáta do úrovne 79 okresov, definitívne výsledky aj na úrovni takmer 3000 miest a obcí aj na úrovni takmer 6000 okrskov," uviedla hovorkyňa s tým, že volebný portál volbysr.sk je jediný oficiálny úradný zdroj výsledkov volieb prezidenta SR.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Na stránke nájde verejnosť dáta zverejňované prostredníctvom grafov, tabuliek a interaktívnych máp. Dostupné budú v niekoľkých tematických okruhoch - priebežný stav sumarizácie, ukazovatele o volebnej účasti, súhrnné ukazovatele o platných hlasoch a tiež úspešnosť jednotlivých kandidátov. Súčasťou výsledkov je aj percentuálny podiel hlasov pre kandidáta z celkového počtu oprávnených voličov.

Výstupné dáta priebežných výsledkov budú dostupné na štyroch regionálnych úrovniach za celú SR, ale aj na úrovni ôsmich krajov, 49 územných obvodov a 79 okresov.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Definitívne výsledky zverejní štatistický úrad na webe volbysr.sk po schválení Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán predbežne v nedeľu (24. 3.) okolo obeda (termín bude spresnený). Budú obsahovať rovnaké okruhy dát, ako priebežné výsledky, ale až v šiestich regionálnych úrovniach.

Prezidentské voľby budú v poradí šieste priame voľby prezidenta v ére samostatného Slovenska. Prezidenta si voliči vyberajú v dvojkolovom hlasovaní na funkčné obdobie piatich rokov. O prezidentský palác chce zabojovať deväť kandidátov. V prvom kole volieb 23. marca môže prísť k urnám približne 4,33 milióna občanov SR. Volebné miestnosti budú otvorené od 7.00 do 22.00 h. Prípadné druhé kolo volieb bude v sobotu 6. apríla.

Aktualizované 11:15

Prezidentské voľby: Voľba predsedu PS Michala Šimečku (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

O budúcnosti Slovenska chce rozhodnúť aj líder opozície a šéf najsilnejšej opozičnej strany Progresívne Slovensko Michal Šimečka. Ten otvorene podporil kandidáta na prezidenta Ivana Korčoka.
Michal Šimečka
Zobraziť galériu (76)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Do volebnej miestnosti prišiel s manželkou aj so svojou dcérou.

Michal Šimečka
Zobraziť galériu (76)
Michal Šimečka  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 11:00
K volebnej urne pristúpil už aj minister vnútra Matúš Šutaj-Eštok (Hlas-SD).

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezidentské voľby: Voľba ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 11:00
Bývalý slovenský prezident Andrej Kiska vyzval ľudí, aby prišli voliť už v prvom kole a nespoliehali sa na preferencie jednotlivých kandidátov. V Poprade vhodil volebný lístok na mestskom úrade v spoločnosti manželky. Na výsledky volieb bude čakať doma pod Tatrami.

Exprezident Andrej Kiska: Hlas prezidenta dokáže byť dôležitý, ľudia by mal ísť voliť (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

       

"Tieto voľby sú trochu podobné s tými, v ktorých som sa ja stal prezidentom. Pred desiatimi rokmi však vôbec nebolo isté, či do druhého kola postúpim ja alebo niekto iný, rozdiel medzi mnou a pánom Procházkom nebol až taký veľký. V tomto je teraz rozdiel, mám pocit, že tie dnešné voľby majú dvoch favoritov, ktorí postúpia do druhého kola," uviedol Kiska.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Zdôraznil, že súčasná doba je veľmi zložitá a hlas prezidenta môže zohrávať veľmi vážnu úlohu v politickom dianí doma i v zahraničí. "Na Ukrajine zúri vojna, Rusi zabíjajú nevinných civilistov, náš minister zahraničných vecí sa fotí s ruským ministrom zahraničných vecí, čo je viac ako zarážajúce. Európska únia hrozí, že nám zastaví peniaze, dôležité zákony sa prijímajú v skrátenom legislatívnom konaní bez diskusie, verejnoprávnu televíziu chcú spolitizovať. To sú všetko javy, keď hlas prezidenta môže byť nesmierne dôležitý," uzavrel Kiska.

Voliči si vyberajú spomedzi deviatich kandidátov a v ére samostatného Slovenska ide o šiestu priamu voľbu hlavy štátu. Volebné miestnosti sú otvorené do 22. hodiny.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 10:30
Našim kamerám neunikli ani známi slovenskí hereci. Emil Horváth a Anka Šišková,  si svojho kandidáta vybrali vo volebnej miestnosti na Gymnáziu na Grosslingovej ulici.

Odvoliť bola aj Anna Šišková
Zobraziť galériu (76)
Odvoliť bola aj Anna Šišková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Emil Horváth
Zobraziť galériu (76)
Emil Horváth  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Aktualizované 10:15
Svoj hlas v sobotňajšom prvom kole prezidentských volieb odovzdal aj bývalý prezident Rudolf Schuster. Odvolil vo volebnej miestnosti v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach. Podľa jeho slov by nová hlava štátu mala spájať a utlmovať napätie v spoločnosti. "Dosť bolo rozdeľovania. Poďme sa spájať - ale nie na politickom princípe, ale na ľudskom, spoločenskom. To, čo je pre Slovensko dobré," povedal.

Svoj hlas v sobotňajšom prvom kole prezidentských volieb odovzdal aj bývalý prezident Rudolf Schuster
Zobraziť galériu (76)
Svoj hlas v sobotňajšom prvom kole prezidentských volieb odovzdal aj bývalý prezident Rudolf Schuster  (Zdroj: TASR/František Iván)

Aktualizované 10:10

Kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok: Pozývam občanov, aby išli voliť (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

K volebným urnám sa dostavil aj prezidentský kandidát Ivan Korčok, ktorý je jednym z favoritov prvého kola volieb. K voľbám prišiel aj so svojou manželkou

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Je dôležité, aby bol prezident SR zvolený so silnou a vysokou účasťou vo voľbách. Uviedol to kandidát na prezidenta SR Ivan Korčok, ktorý v sobotu odovzdal svoj hlas v Senci. Vyzval všetkých, aby išli voliť.

Za najdôležitejšie považuje, aby občania využili svoje ústavné právo voliť a prejavili svoj názor. "Preto ďakujem všetkým tým, ktorí už takto prejavili postoj k našej krajine, keď sa volí hlava štátu," poznamenal.

Zároveň pozval ostatných občanov, ktorí rozmýšľajú alebo hľadajú čas, aby ho naozaj využili na zúčastnenie sa na voľbách.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Aktualizované 10:00
Nepoužité alebo nesprávne upravené hlasovacie lístky musí volič odložiť do schránky, ktorá je na to určená. Inak sa dopustí priestupku, za ktorý dostane pokutu 33 eur. Upozornilo na to Ministerstvo vnútra SR na svojom webe.

Volič musí vo volebnej miestnosti ísť do osobitného priestoru určeného na úpravu hlasovacích lístkov. Pokiaľ sa pri hlasovaní pomýli, lístky vhodí do určenej schránky a okrsková volebná komisia mu vydá nové.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 8:30
Svoje hlas v prezidentských voľbách odovzdal už aj novozvolený predseda SaS Branislav Gröhling.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Prezidentské voľby: Voľba predsedu SaS Branislava Gröhlinga (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Aktualizované 8:00
Volebné miestnosti boli podľa slov polície otvorené bez najmenších problémov. „Do otvorenia volebných miestností polícia nezaznamenala narušenie verejného poriadku,“ zhodnotil riaditeľ odboru poriadkovej polície Prezídia Policajného zboru pplk. Stanislav Hromádka. „Nasadili sme dostatočný počet policajtov všetkých služieb na zabezpečenie prípravy a priebehu volieb,“ ubezpečil riaditeľ.

Zvýšený počet policajtov sa počas dnešného dňa zameriava najmä na ochranu verejného poriadku, života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku. Viac policajných hliadok bolo v teréne nielen pred voľbami, ale samozrejme bude aj počas celého volebného dňa a aj po ukončení volieb.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Aktualizované 7:00 
Volebné miestnosti sa otvorili. Voliči tak budú môcť k volebným urnám pristúpiť od 7:00 do 22:00. Tento čas sa však môže v prípade neočakávaných udalostí v jednotlivých volebných miestnostiach predĺžiť. K urnám dnes môže pristúpiť až 4,33 milióna voličov.

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)


Ako voliť?

Vo volebnej miestnosti musí každý volič preukázať svoju totožnosť občianskym preukazom. V prípade, ak k voľbám pristupujete v inom volebnom okrsku, komisii musíte predložiť hlasovací preukaz.

Po vykonaní všetkých náležitostí obdržíte hlasovací lístok, s ktorým sa musíte presunúť do osobitného priestoru vyhradeného na hlasovanie, ktoré urči volebná komisia. Svojho favorita zvolíte tak, že na hlasovacom lístku zakrúžkujete poradové číslo len jedného kandidáta. Tí sú zoradení v abecednom poradí. V prípade, ak vyberiete viacero mien, hlasovací lístok sa stáva neplatným. Vyplnený hlasovací lístok následne vložíte do obálky, ktorú vhodíte do volebnej schránky.

Hlasovací preukaz pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky
Zobraziť galériu (76)
Hlasovací preukaz pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky  (Zdroj: TASR – František Iván)

O priazeň voličov zabojuje deväť kandidátov

Do volebného súboja sa zapojilo 11 kandidátov, pričom dvaja z nich v priebehu posledného týždňa odstúpili. Deviatku zostávajúcich mien tak tvoria Patrik Dubovský, Krisztián Forró (Aliancia), Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marián Kotleba (Kotlebovci – ĽSNS), Ján Kubiš, Igor Matovič (SLOVENSKO), Milan Náhlik a Peter Pellegrini (Hlas-SD).

ONLINE Prezidentské voľby 2024:
Zobraziť galériu (76)
 (Zdroj: reprofoto/RTVS)

Viac o téme: VoľbyPrezidentské voľbyVoľby 2024
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu