Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ONLINE Veľká predvolebná debata: Jeden z kandidátov odstúpil v priamom prenose!

Prezidentská debata na RTVS. Zobraziť galériu (4)
Prezidentská debata na RTVS. (Zdroj: RTVS)

BRATISLAVA - Do začiatku moratória pred prvým kolom prezidentských volieb zostávajú doslova posledné minúty. Tie poslúžia na to, aby prezidentskí kandidáti naposledy prehovorili smerom k voličom a tvárou tvár svojim rivalom prezentovali svoju víziu pre Slovensko. Prinášame vám online prenos zo živého vysielania RTVS.

Sledujte veľkú predvolebnú diskusiu online:

23:34 Debata je na konci. Každý z kandidátov ešte divákom počas jednej minúty povedal, akým prezidentom by chcel byť na konci svojho prezidentského mandátu. 

23:15 Róbert Švec odstúpil v prospech Štefana Harabina!

O konflikte na Ukrajine a zahraničnej politike SR 

22:45 Debata sa teraz zamerala na zahraničnú politiku. Dubovský chce skončenie "nezmyselnej vojny" na Ukrajine. Rusi podľa neho vyvolávajú nebezpečenstvo. Švec hovorí, že Slovensko by malo  pomáhať Ukrajine humanitárne, no nie zbraňami. Ukrajina by sa podľa neho časti územia nemala vzdať. Forró hovorí, že čím skôr sa začnú mierové rokovania, tým lepšie. Posielanie zbraní na Ukrajinu nepovažuje za dobré riešenie. Pomáhať ale treba humanitárne. Pellegrini hovorí, že počas bojov a zabíjania ťažko hovoriť o mieri. "Ak sa nepokúsime zastaviť paľbu a zabíjanie, tak robíme veľkú chybu," uviedol. Harabin by na Ukrajinu neposlal ani zbrane, ani peniaze. Náhlik tvrdí, že vojna neskončí, ak sa bude živiť propaganda, ktorá bude v Európe rozosievať strach z ruskej agresie. Ukrajina bude musieť podľa neho obetovať časť územia. Korčok hovorí, že na Ukrajine ide o hrubé porušenie medzinárodného práva a agresiu. "Pre Slovensko je dôležité, aby Ukrajina bola obnovená vo svojich pôvodných hraniciach," vyhlásil. Mier nemôže byť podľa neho kapitulácia. "O nasadení vojakov SR mimo územia SR rozhoduje len NR SR," pripomenul. Kotleba tvrdí, že vojna na Ukrajine nie je našou vojnou, Ukrajincom sme sa vraj už napomáhali dosť. Kubiš hovorí o zastavení agresie, dodržiavaní medzinárodného práva a rešpektovaní územnej celistvosti Ukrajiny, inak to "bude len právo silného a nič iného." Táto vojna podľa neho vojenské riešenie nemá, bude sa musieť rokovať, ale rokovania nie sú kapitulácia, povedal. Ukrajinu treba podporovať aj vojensky. Ukrajina má podľa neho miesto aj v EÚ. 

Gašpar ako šéf SIS a zákon o RTVS

22:30 Dubovský by Gašpara za šéfa SIS nevymenoval, zákon o RTVS by nepodpísal. Forró hovorí, že nepoznáme konečnú podobu zákona o RTVS, k niečomu, čo nie je konečné, pokladá za zbytočné sa vyjadrovať. Je však podľa neho potrebné urobiť všetko pre objektivitu RTVS. Harabin tvrdí, že sudcovia sa o Gašpara ako o asistenta "bili." RTVS sa má podľa neho zmeniť na štátnu televíziu. Korčok považuje nomináciu Gašpara za bezpredmetnú, lebo vláda obišla to, ako Ústava SR predpokladá inštalovanie do vedenia SIS. V prípade RTVS by v súčasnej podobe zákon nepodpísal. "Pre demokraciu je potrebná nezávislosť médií," povedal. Kotlebovi Gašpar pripadá naviazaný na štruktúry Smeru. Šéf SIS by mal byť však nadstranícky. Jeho nomináciu preto nepovažuje za najlepšiu voľbu. Každý štát by mal mať podľa jeho slov TV, ktorá objektívne informuje o tom, čo sa deje. Ak by tomu pomohlo, že by sa z RTVS stala štátna televízia, je to na zváženie. Kubišovi prekáža, že v prípade Gašpara prezidentka nekonala. "Ona má ústavnú povinnosť svojím rozhodovaním zabezpečiť riadny chod ústavných orgánov," povedal. Zákon o RTVS v súčasnej podobe by nepodpísal. Podľa Matoviča by mal byť určený presný termín, dokedy ma prezident niekoho vymenovať. Náhlik označil nomináciu Gašpara za nešťastnú. "Je to rodinkárstvo ako vyšité," povedal. Za šéfa SIS by ho nevymenoval. Pellegrini by zákon o RTVS v súčasnej podobe nepodpísal. Sami chcú navrhnúť v zákone zmeny. Gašpara by mal podľa neho prezident vymenovať, ak spĺňa podmienky. Švec by Gašpara nevymenoval, zákon o RTVS by podpísal. 

ONLINE Veľká predvolebná debata:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/RTVS)

22:16 "Nikdy by som za ekonomickú trestnú činnosť nikomu neudelil milosť," vyhlásil Pellegrini. Matovič sa zamyslel nad tým, prečo by prezident nemohol predkladať zákony. 

21:14  Peter Pellegrini považuje kompetencie prezidenta za dostatočné, rovnako ako Kubiš si myslí, že dôležitý je človek, ktorý funkciu hlavy štátu zastáva. 

22:09 Kotleba až na prelomenie práva veta považuje kompetencie prezidenta za v poriadku. 

22:05 Podľa Dubovského by mal mať prezident bližšie špecifikované, do akého dátumu musí prijať rozhodnutia. Zákonom, s ktorými sa prezident obráti na ÚS, by mala byť podľa neho automaticky pozastavená účinnosť až do momentu, kým ÚS nerozhodne. 

22:02 Harabin považuje kompetencie prezidenta za dostatočné. 

22:00 Švec povedal, že Slovensko potrebuje prezidentskú formu vlády. Podľa neho by to stabilizovalo situáciu v štáte. 

21:58 Kubiš hovorí, že kompetencie prezidenta sú dosť silné, no dôležité je, aby bol dosť silný prezident. Inak bude len hračkou politikov a ľudí, ktorí ho tam dosadili. 

21:54 Harabin tvrdí, že zdravotníctvo a školstvo nemôžu byť predmetom zisku. 

21:52 Kubiš hovorí, že je potrebné postaviť do centra potreby človeka. "Chcem byť zvolený - či už teraz, alebo neskôr," odkázal. 

21:46 Korčok je proti tomu, aby sa vôbec uvažovalo o nasadení slovenských vojakov na Ukrajine. Slovensko má podľa neho záväzky v NATO, ale tie sa vzťahujú na územie NATO. Korčoka sa ešte predtým zastal Matovič. V debate totiž odznelo, že Korčok podporuje naše vzdanie sa práva veta. Matovič to označil za lož. 

21:45 Náhlik je za to, aby bola dokončená koncová nemocnica a mala by byť tam, kde bola naplánovaná - teda na bratislavských Rázsochách. 

21:34 Kotleba tvrdí, že je potrebné zaviazať medikov, ktorí končia naše lekárske fakulty, aby pracovali po štúdiu v našom zdravotníctve. 

21:31 Pellegrini hovorí, že najzraniteľnejšou skupinou su samoživitelia, ktorým treba pomôcť. Konsolidácia verejných financií podľa neho nemôže ísť na úkor sociálneho štandardu obyvateľov. S Harabinom sa zhodol v tom, že Slovensko nemôže v EÚ prísť o právo veta. 

21:27 Švec Forróvi vytkol, že rozdeľuje krajinu tým, keď poukazuje na "Maďarov" a "Slovákov." 

21:22 Forró pripomenul, že keď bola maďarská strana v koalícii, pomáhali k tomu, aby sme vstúpili do NATO a EÚ. "Bolo to správne rozhodnutie," povedal. Táto EÚ ale však už nie je podľa jeho slov tá istá, čo vtedy a je veľa vecí, ktoré treba napraviť. Opäť sa zameral na regióny - napríklad poukázal na to, že v mnohých mestách sa rušia detské pohotovosti. Prezident to síce nemá vo svojich rukách, no musí na takéto veci poukazovať. 

21:17 Dubovský sa zameriava na mládež. Treba podľa neho riešiť úroveň nášho školstva a to, aby sa mladí ľudia, ktorí aj odcestujú, mali kam vrátiť a mali kde rozvíjať svoju odbornosť. Hovorí tiež o potrebe pomoci Ukrajincom, ktorí k nám ušli. 

21:14 Náhlik hovorí, že ak by z vládnej koalície prišli zákony, ktoré by boli namierené proti životnej úrovne občanov, tak by ich nepodpísal. "Prezident je tu od toho, aby otváral témy," povedal ďalej.

ONLINE Veľká predvolebná debata:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Reprofoto/RTVS)
 

21:10 Ivan Korčok povedal, že vystúpenie z EÚ či NATO je hazard s krajinou. "Bol by som prezident, ktorý nebude ceremoniálny," a nebude chodiť v zahraničí po červenom koberci a prestrihávať pásky. Chce byť hlasom modernizácie, v ktorej zaostáva a spolupracoval by v tejto oblasti s vládou a to aj s tou súčasnou. Dôležité je podľa neho zastaviť odliv talentov do zahraničia, čo môže viesť k pozdvihnutiu Slovenska. 

21:07 Kubiš hovorí, že naše členstvo v EÚ znamená široké možnosti obchodovania. "Týmto spôsobom zabezpečujeme našu prosperitu," povedal. Naše členstvo v EÚ je základom, ak hovoríme o hospodárskej spolupráci. 

21:03 "Ako prezident by som zahlasoval proti tomu, aby čo i len jeden cent išiel na Ukrajinu," povedal Harabin. Peniaze by tak podľa neho mohli ísť na zdravotníctvo, školstvo a sociálnu oblasť. Peniaze by Ukrajine nedal ani na humanitárnu pomoc.

20:57 Róbert Švec hovorí o tom, že Slovensko by nemalo byť v EÚ a NATO. Hovorí aj o potrebe  obnoviť slovenskú korunu. Odmieta tiež agendu LGBTI. Musíme podľa neho "nakopnúť procesy", aby sme boli schopní opustiť NATO a EÚ a je za neutralitu Slovenska. Je si vedomí, že to nejde zo dňa na deň. O vystúpení z NATO a EÚ by dal hlasovať aj v referende. 

 20:54 Na to, aby hovoril o svojej vízii, musela moderátorka upozorniť aj Igora Matoviča. Matovič hovorí, že jeho priorita je, aby mafia neobsadila prezidentský palác. "Absolútna priorita je ochrániť prezidentský palác pre mafiou," povedal. Od prezidenta očakáva, že bude apolitický a bude hlasom ľudí a ak to bude potrebné, zastane sa ľudí.

20:52 Rovnako tak na iných kandidátov reaguje aj Marian Kotleba. "Hádam si môžem povedať čo chcem," povedal. Moderátorke odkázal, že Náhlik je u nich prvýkrát a mohla ho umlčať, ale jeho nie. Moderátorka ho upozornila, že súhlasil s pravidlami. Na to, aby hovoril o svojich víziách, ho upozornil aj ďalší moderátor. Po nástupe do prezidentského úradu chce napísať do Washingtonu list, že Slovensko vystupuje z NATO. 

20:48 Milan Náhlik chcel najskôr reagovať na slová Štefana Harabina, moderátorka ho však upozornila, že má hovoriť sám za seba. Chce vystúpiť z EÚ a NATO a dať väčšiu váhu na Slovensku referendu. 

20:43 Peter Pellegrini by chcel, aby boli pri novom prezidentovi obnovené stretnutia troch najvyšších ústavných činiteľov. Nechce ísť cestou konfliktu s vládou. "Prezident, ktorý chce byť od začiatku protiváha, je absolútna nelogika," povedal. Chce byť prezidentom nie len pre mladých, ale aj seniorov či pracujúcich - pre všetkých. 

20:40 Krisztián Forró hovorí, že prezident by mal hľadať prieniky medzi opozíciou a vládnucimi stranami.  Zameriava sa tiež na dôležitosť regiónov a toho, aby prezident do týchto regiónov chodil. Hovorí o chýbajúcej kanalizácii v niektorých obciach na juhu Slovenska, ale poukazuje aj na cestnú infraštruktúru. Slováci podľa neho málo vedia o maďarskej menšine. "My na to chceme upozorniť, aby sa to dalo do poriadku," povedal.

20:37 "Bez silnej, inovatívnej ekonomiky môžeme zabudnúť na zdravé a vzdelané Slovensko," vyhlásil Ján Kubiš. Varuje pred gréckou cestou. Musíme urobiť podľa neho všetko preto, aby sme si mladé generácie udržali doma.  

20:34 Štefan Harabin hovorí, že by zahlasoval za zrušenie protiruských sankcií. "Znamenajú zastavenie lacných surovín a energií," povedal. Tiež hovorí o tom, že EÚ má slúžiť našim potrebám a nie je nám nadriadená. Chce bojovať aj proti „LGBTI propagande“ a pedofílií a zdôraznil, že na Slovensku nechce migrantov. 

20:32 Patrik Dubovský sa chce ako prezident zamerať na oblasť vnútornej a vonkajšej bezpečnosti. Spomína však aj sociálne oblasti, poukázal na to, že je učiteľom. 

20:15 Do štúdia RTVS prišlo všetkých 10 kandidátov na prezidenta. Na úvod každý z nich dostal priestor na to, aby voličom povedal, prečo by sa mal práve on stať prezidentom. 

Vo voľbách na prezidenta SR, ktorých prvé kolo sa uskutoční najbližšiu sobotu (23. 3.), sa chystá uchádzať o hlasy voličov desať kandidátov. Sú nimi Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec.

Viac o téme: Prezidentské voľbyDebataKandidáti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu