Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Jednodňová diaľničná známka sa stane realitou! TAKTO to bude fungovať: Koľko za ňu zaplatíte?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Getty Images)

BRATISLAVA - Od 1. júla 2024 by už mohla byť na Slovensku realitou jednodňová diaľničná známka. Hovorí o tom návrh zákona, ktorý na 24. schôdzu vlády SR predložilo Ministerstvo dopravy SR. Vláda ju schválila s pripomienkou. Zároveň už nebude možné zakúpiť diaľničnú známku s platnosťou na kalendárny rok, tá totiž podľa ministerstva dopravy už nemá popri 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie.

archívne video

Ráž: Jedinou možnou alternatívou výstavby úseku D1 Turany - Hubová je tunelový variant (Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová)

Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 488/2013 Z. z. o diaľničnej známke a o zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 474/2013 Z. z. o výbere mýta za užívanie vymedzených úsekov pozemných komunikácií a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, schválila vláda s pripomienkou.

Účinný by mal byť od 1. júla 2024, ktorý okrem známych diaľničných známok (365-dňovej, 30-dňovej, 10-dňovej) hovorí aj o jednodňovej diaľničnej známke. "Diaľničná známka s jednodňovou platnosťou je platná do 24.00 hodiny dňa určeného užívateľom vymedzených úsekov ciest," píše sa v schválenom návrhu. To znamená, že tento typ diaľničnej známky nebude mať trvanie 24 hodín, ale bude platiť len do konca daného dňa, kedy sme si ju zakúpili. Jej cena by mala byť 5,40 eura, predpokladá rezort dopravy.

Minister dopravy Jozef Ráž ml.
Zobraziť galériu (3)
Minister dopravy Jozef Ráž ml.  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Cieľom je vyššia miera flexibility pre vodičov

Cieľom zavedenia jednodňovej diaľničnej známky má byť vyššia miera flexibility pre motoristov pri užívaní spoplatnených úsekov ciest. Ide tiež o čiastočnú transpozíciu smernice Európskeho parlamentu z roku 2022, ktorá umožnila zavedenie jednodňovej diaľničnej známky. Jednodňová známka bude, rovnako ako ostatné, výlučne v elektronickej forme a dostupná pre domácich i zahraničných motoristov.

"Zároveň dochádza k zrušeniu možnosti úhrady na kalendárny rok, keďže tento druh diaľničnej známky už nemá popri 365-dňovej diaľničnej známke svoje opodstatnenie," uviedol rezort dopravy v dôvodovej správe. Diaľničná známka s ročnou platnosťou uhradená na kalendárny rok 2024 bude podľa prechodného ustanovenia novely platná do 31. januára 2025.

V novele zákona ministerstvo upravuje aj pravidlá úhrady diaľničnej známky. "Deň určený užívateľom vymedzených úsekov ciest je prvým dňom platnosti diaľničnej známky. Ak ide o diaľničnú známku s jednodňovou platnosťou, je to zároveň jediný deň platnosti diaľničnej známky, pričom tento deň nemusí byť určený ako deň, v ktorom došlo k úhrade diaľničnej známky," vysvetlil rezort.

Viac o téme: Diaľničná známka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu