Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vďaka práci prokurátorov ÚŠP sme žili v bezpečnejšej krajine, tvrdí Grendel

Gábor Grendel Zobraziť galériu (2)
Gábor Grendel (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Slovensko bolo vďaka Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) bezpečnejšou krajinou. Dokazujú to konkrétne výsledky práce úradu za takmer 20 rokov jeho existencie. Na tlačovej konferencii pred ÚŠP v Pezinku to skonštatoval poslanec Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Predstavitelia hnutia Slovensko sa v utorok poďakovali prokurátorom ÚŠP za ich prácu najmä pri odhaľovaní ekonomickej trestnej činnosti či pri organizovanom zločine.

"Táto vláda nechce, aby Slovensko bolo bezpečnejšou krajinou, táto vláda chce, aby sa na Slovensku dalo bezpečne kradnúť. Na to potrebovala znížiť tresty za korupciu a ekonomické trestné činy a zlikvidovať najúspešnejšiu inštitúciu v boji proti korupcii a ekonomickým trestným činom," zdôraznil Grendel.

archívne video

Parlament prijal novelu Trestného zákona, zruší sa Úrad špeciálnej prokuratúry a upravia trestné sadzby (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Poslanec pripomenul, že v začiatkoch fungovania úradu sa podarilo vyrovnať s podvodníkmi z nebankových subjektov, ďalej to boli ľudia z organizovaného zločinu. "Až v roku 2020 sa prvýkrát po zmene na čele ÚŠP podarilo začať trestne stíhať a postaviť pred spravodlivosť aj ľudí, ktorí vďaka svojím kontaktom dovtedy stáli nad zákonom," vyhlásil. Aj toto označil za dôvod, prečo sa koalícia rozhodla zlikvidovať ÚŠP. Poslanec Roman Mikulec (Slovensko, Za ľudí, KÚ) pripomenul, že ÚŠP začal prekážať súčasným predstaviteľom vládnej koalície až uplynulé tri roky, keď začal vyšetrovať korupčné kauzy, ktorých súčasťou boli ľudia spojení so Smerom-SD, Hlasom-SD a SNS.

Hnutie sa poďakovalo poctivým prokurátorom ÚŠP za ich prácu, líder hnutia Igor Matovič priblížil, že prokurátorov, ktorí sa snažili ísť "zločincom po krku", upratali na oddelenia, kde budú "v podstate len štatistami".

Poslankyňa a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová si myslí, že zrušením ÚŠP vyslala vládna garnitúra Slovensku signál, že organizovaný zločin a korupcia na najvyšších miestach nebude postihovaná. "Dnes tak reálne hrozí, že prostredie prokuratúry opäť dostanú pod kontrolu ľudia podobného razenia ako Dušan Kováčik, ktorý pozametal všetky korupčné kauzy politikov, a dnes je dokonca odsúdený za branie úplatkov od mafie," skonštatovala. Chce urobiť všetko pre to, aby v rámci spoločného postupu opozície prišli s novými prostriedkami na zabrzdenie vládneho valca.

Veronika Remišová
Zobraziť galériu (2)
Veronika Remišová  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

ÚŠP zanikne 20. marca. Prokurátori ÚŠP si v pondelok (18. 3.) prevzali dekréty o ich zaradení na jednotlivé oddelenia Generálnej prokuratúry (GP) SR, kde budú pôsobiť po zrušení špeciálnej prokuratúry. Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka deklaruje, že všetkých prokurátorov ÚŠP zaradil do organizačných zložiek GP tak, ako mu to ukladá zákon a tak, aby bolo zabezpečené riadne plnenie úloh prokuratúry.

Viac o téme: VládaZločinGábor GrendelÚrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP)Bezpečná krajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu