Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ježiš bol Slovák a slovenčina je najstarší jazyk v Európe: Bizarný seminár pre učiteľov šokoval verejnosť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Učitelia dostali pred časom do svojich schránok pozvánku na "vzdelávací seminár pre učiteľov", ktorý organizuje občianske združenie Slovenská národná rada obrodenia. V jeho programe sa napríklad písalo, že Ježiš Kristus bol Slovák a slovenčina je najstarší jazyk Európy. Rezort školstva pred ním varoval a označil ho za podujatie šíriace nenávisť, hoaxy a nebezpečné informácie a účasť dôrazne neodporúčal. Nakoniec tento "seminár" v Ružomberku zrušili.

Podujatie s názvom "Vzdelávací seminár pre učiteľov základných škôl" sa malo uskutočniť v Ružomberku. "Prezentuje sa tým, že chce učiteľov informovať o tom, ako zásadne zvýšiť účinnosť vzdelávania na základných školách. V skutočnosti ide o nebezpečnú propagandu," zdôraznili z rezortu a pred účasťou varovali.

Účastníkov chceli podľa ich slov presvedčiť napríklad o tom, že inklúzia detí nie je potrebná alebo demokratická emancipácia žien je omyl. Avizovali, že program obsahuje témy od histórie, ktorá vidí Ježiša Krista ako Slováka, až po "omyly Komenského". 

Ježiš bol Slovák a
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook)

V programe, ktorý mal trvať osem hodín, sa tiež písalo, že „je geneticky dokázané, že my Slováci sme z 95 % potomkovia predkov, ktorí na Slovensku žili už pred 8 000 rokmi a sme najstaršie pôvodné autochónne obyvateľstvo v Európe.“ Podľa nich je teda slovenčina najstarší jazyk v Európe. Hovorí tiež o návrate k systému učenia za socializmu. 

Program neobsahoval mená odborných garantov a prednášajúcich

V programe absentovali mená odborných garantov a prednášajúcich. Webstránka, na ktorú sa mail odvoláva, takisto neobsahovala o seminári žiadnu informáciu. Zároveň prihlásení neboli oboznámení s tým, ako sa bude narábať s ich údajmi. V žiadnej slovenskej vedeckej a univerzitnej knižnici ani v Centrálnom registri evidencie publikačnej činnosti neexistuje podľa ich slov záznam o vedeckom výskume, kde by bol autorom organizátor konferencie.

Na snímke Kultúrny dom Andreja Hlinku v Ružomberku, kde sa mal konať
Zobraziť galériu (7)
Na snímke Kultúrny dom Andreja Hlinku v Ružomberku, kde sa mal konať "vzdelávací seminár pre učiteľov"  (Zdroj: TASR - Andrej Galica)

"Veríme, že pedagogickí a odborní zamestnanci a zamestnankyne škôl, ktorí a ktoré svoje vzdelanie získali relevantným štúdiom dejín, filozofie, náboženstva, etickej výchovy a ďalších disciplín, ktorým sa tento seminár chce venovať, dokážu kriticky posúdiť takúto pozvánku," dodali z ministerstva a apelovali na učiteľov, aby účasť odmietli.

Podujatie je zrušené

Nakoniec seminár v Ružomberku zrušili. "Kultúrny dom Andreja Hlinku, a.s. sa dištancuje od aktivít Slovenskej národnej rady obrodenia. Z našej strany nedošlo k žiadnemu potvrdeniu akcie resp. semináru v termíne 26. 03. 2024 a tým pádom sa žiadny seminár v naších priestoroch nekoná," oznámili v stredu na sociálnej sieti.

Ježiš bol Slovák a
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Facebook/Ružomberská kultúra)

Viac o téme: RužomberokVzdelávací seminár pre učiteľov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu