Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Klimatická koalícia vyzýva ministra Tarabu, aby začal pracovať na pláne obnovy

Tomáš Taraba
Tomáš Taraba (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Klimatická koalícia vyzýva ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS), aby začal pracovať na pláne obnovy. Envirorezort je aktuálne v jeho plnení najhoršou inštitúciou v počte nesplnených a omeškaných úloh. Neodborným prístupom by mohlo Slovensko prísť o viac ako tri miliardy eur, upozornila Klimatická koalícia.

Vláda by mala podľa environmentalistov urýchlene pristúpiť k náprave, a to najmä v podobe pokračovania reforiem a hľadania ciest na odstránenie prekážok v plnení cieľov. "Z analýzy vládnych úloh vyplýva, že envirorezort je pod Tarabovým vedením aktuálne najpomalšou vládnou inštitúciou pri plnení plánu obnovy s 12 úlohami (80 percent) v červenej kategórii úloh nesplnených v termíne a tromi (20 percent) s miernym pokrokom v oranžovej kategórii. Dokončené načas ani splnené úlohy ministerstvo nemá," skonštatovali.

archívne video 

Tomáš Taraba reaguje na Greenpeace Slovensko (Zdroj: Facebook/Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS)

Viaceré časti sú podľa Juraja Melichára z Priateľov Zeme-CEPA vo veľkom sklze, iné sú z neznámeho dôvodu zastavené. Pýta sa, prečo nezrýchlia podporu cez Obnov dom, aký je ďalší postup v príprave definície energetickej chudoby či kedy podporia rozvoj veternej energie pre samosprávy. Melichár dodal, že čerpanie fondov z plánu obnovy si vyžaduje jasnú politickú vôľu, širokú spoluprácu, kvalitné odborné vstupy a každodennú "mravčiu prácu".

Žiadna revolúcia

Klimatická koalícia reagovala aj na Tarabove vyjadrenia o "pseudoochranárskych projektoch, ktoré každoročne odčerpávali nemalé peniaze aj mimo Envirofondu". "Ak pán minister opätovne týmto výrokom útočí na ochranárske organizácie, môže byť pokojný. Podľa našich vedomostí Envirofond podporoval mimovládne organizácie v podstate zanedbateľne, v miere menej ako jedno percento. Čiže tu žiadnu revolúciu nerobí," podotkla koordinátorka Klimatickej koalície Lucia Szabová.

Viac o téme: Tomáš TarabaPlán obnovyKlimatická koalícia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu