Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Fico dostal Slovensko do medzinárodnej izolácie: Je to riziko pre krajinu, tvrdí Pollák

Peter Pollák st.
Peter Pollák st. (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Napriek signálom od partnerov sa premiér Robert Fico (Smer-SD) nepoučil a dostal Slovensko do medzinárodnej izolácie. Vyhlásil to poslanec Európskeho parlamentu za hnutie Slovensko Peter Pollák na štvrtkovej tlačovej konferencii. Hnutie hovorí aj o ohrození zahraničných investícií na Slovensku a o bezpečnostných rizikách. Reagovalo tak na rozhodnutie českej vlády odložiť česko-slovenské medzivládne konzultácie.

"To, čo sa podarilo Robertovi Ficovi, budeme pociťovať všetci na Slovensku," uviedol Pollák. Okrem iného pripomenul aj slová premiérov Poľska Donalda Tuska a Česka Petru Fialu po vyjadreniach Fica o situácii na Ukrajine a o ruskom prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Pollák tvrdí, že s Ficom nechce sedieť za stolom nikto z partnerov a krajina sa vydáva na cestu izolácie. Premiéra tiež viní, že pokazil Slovensku vzťahy s tými najbližšími partnermi, a to s ČR.

archívne video

Summit Vyšehradskej skupiny V4 v Prahe (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Líder hnutia Igor Matovič hovorí o veľkej hanbe, ktorá môže Slovensko stáť veľa. Poukázal na ohrozenie investícií zo zahraničia. Hnutie sa obáva, že nás vláda ťahá von zo štruktúr Európskej únie a NATO a hovorí o bezpečnostných rizikách napríklad vzhľadom na ochranu nášho vzdušného priestoru, ktorú zabezpečujú práve partneri. Dobré partnerské vzťahy sú podľa hnutia potrebné aj do budúcna pri obnove Ukrajiny, kde mohli naše firmy dostať príležitosť a zákazky.

Česko v reakcii na zahraničnú politiku SR odložilo česko-slovenské medzivládne konzultácie. Spoločné zasadnutie vlád, ktoré sa malo uskutočniť na prelome apríla a mája v ČR, nebude. Premiér Fico reagoval, že rozhodnutie českej vlády neovplyvní suverénnu slovenskú zahraničnú politiku.

Viac o téme: VládaZahraničná politikaRobert FicoPeter PollákMedzinárodná izolácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu