Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Mali by sa naši vojaci zapojiť do vojny na Ukrajine? PRIESKUM dal jasnú odpoveď! TOTO si myslia Slováci

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Drvivá väčšina Slovákov by podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti SANEP pre televíziu TA3 nesúhlasila s priamou účasťou slovenských vojakov vo vojne na Ukrajine. Proti by bolo viac ako osemdesiat percent opýtaných. Z pohľadu bezpečnosti sa Slováci aktuálne najviac obávajú rozšírenia konfliktu na Ukrajine až na naše územie.

Premiér Robert Fico na stretnutí európskych lídrov v Paríži potvrdil postoj vlády SR a koaličných partnerov, že nikdy nebudú súhlasiť s vyslaním slovenských vojakov do vojny na Ukrajine. "Môžem potvrdiť, že sú krajiny, ktoré sú pripravené poslať svojich vlastných vojakov na Ukrajinu, sú krajiny, ktoré hovoria, že nikdy, medzi ne patrí aj Slovensko, a sú krajiny, ktoré hovoria, že tento návrh treba zvážiť," povedal Fico.

Fico po stretnutí lídrov v Paríži: Bola tam čisto bojová atmosféra, nepadlo ani slovo o mieri (Zdroj: Facebook/Robert Fico )

Svoj názor na túto tému vyjadrili občania v prieskume spoločnosti SANEP. Ten sa vykonal od 26. do 29. februára na vzorke 1 685 opýtaných. Proti vyslaniu našich vojakov na Ukrajinu sa vyslovilo až 83,7% ľudí, pričom razantne odmietavý postoj má približne 60% Slovákov. Za by bolo niečo cez 14% občanov a 2% opýtaných nevedelo na otázku odpovedať.

Najväčšie obavy

V prieskume ďalej zisťovali, čoho sa u nás ľudia najviac obávajú z pohľadu bezpečnosti. Medzi najčastejšie obavy patrí rozšírenie konfliktu na Ukrajine až na územie Slovenska (32,6%). Nasleduje strach z nárastu utečencov (23,8%), rast vojenských konfliktov vo svete (18,2%) a energetické krízy (13,1%).

Mali by sa naši
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty images)

Slováci vyjadrili svoj názor aj v otázke potenciálneho vybudovania vlastnej "európskej" armády. Za vybudovanie by bolo takmer 80% opýtaných. Pomoc  Ukrajine zo strany EÚ považuje za dostatočnú 73% respondentov.

Viac o téme: Prieskum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu