Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Blanár prelomil mlčanie! Prehovoril o stretnutí s Lavrovom: Chceli ho Rusi, detaily spoločného rozhovoru

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Russian Foreign Ministry - МИД России)

BRATISLAVA/ANTALYA – Minister zahraničných vecí Juraj Blanár vysvetľuje stretnutie so svojim ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom. So šéfom ruskej diplomacie Blanár rokoval počas diplomatického fóra v tureckej Antályi a ako prvá o tom informovala ruská strana. Blanárov krok takmer okamžite vyvolal kritiku opozície, jeho stranícky šéf a predseda vlády Robert Fico sa zasa za svojho ministra postavil. Teraz prehovoril o stretnutí sám Blanár.

Robert Fico reaguje na stretnutie Juraja Blanára s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

„Bez komunikácie sa nikdy nenájde diplomatické riešenie kríz a bez diplomatického riešenia sa žiadne vojny neskončia,“ povedal Blanár po stretnutí s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Náš rezort obrany tvrdí, že stretnutie sa uskutočnilo na žiadosť ruskej strany. Blanár podľa nich Lavrova informoval o postoji slovenskej vlády, ktorý spočíva v tom, že rusko-ukrajinský konflikt nemá vojenské riešenie. „Informoval som ho tiež o pozícii vlády Slovenskej republiky postavenej na rešpektovaní základných princípov medzinárodného práva, ako je územná celistvosť a suverenita členských krajín, ukotvených v Charte OSN. Apeloval som na čo najskoršie obnovenie mierových rokovaní medzi stranami konfliktu a ukončenie bojov,“ uviedol šéf slovenskej diplomacie.

Blanár prelomil mlčanie! Prehovoril
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: MZV SR)

Ruskému ministrovi tiež zdôraznil, že to, „čo sa stalo na Ukrajine, sa nikdy nemalo stať.“ Rovnako dodal, že Slovenská republika je proti vytváraniu akejkoľvek železnej opony medzi Ruskom a Európskou úniou. „Musia sa hľadať také riešenia, ktoré budú garantovať bezpečnosť a mier,“ doplnil Blanár a Lavrova zároveň informoval, že Slovensko jednoznačne odmietlo návrh francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nepošle na ukrajinské územie žiadneho slovenského vojaka.

O spoločnom rokovaní oboch štátnikov informovala ako prvá ruská strana. Ruské ministerstvo zahraničných vecí zverejnilo spoločnú fotku Blanára a Lavrova. Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku, ktoré na stretnutie tiež poukázalo, uviedlo, že obe strany si vymenili názory na najpálčivejšie otázky medzinárodnej agendy, vrátane situácie na Ukrajine. „Ruská strana potvrdila svoju pripravenosť obnoviť vzťahy so Slovenskom - na medziparlamentnej úrovni a v kultúrno-humanitárnej a vojnovo-pamiatkovej oblasti,“ píšu na sociálnej sieti Facebook.

Opozícia takýto krok podrobila ostrej kritike. Robert Fico ho však označil za príklad „našej vyváženej a suverénnej slovenskej zahraničnej politiky.“ Podľa Fica hovoril Blanár s Lavrovom o možnostiach, ktoré môže priniesť pripravovaný mierový samit vo Švajčiarsku. „Vedel som o tomto stretnutí a odporúčal som ministrovi, aby sa s ruským ministrom stretol,“ tvrdí Fico.

Viac o téme: StretnutieRokovanie Juraj BlanárSergej Lavrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu