Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Maroš Žilinka rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu o pozastavení účinnosti trestných kódexov

(Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

BRATISLAVA - Generálny prokurátor Maroš Žilinka rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti s pozastavením účinnosti trestných kódexov. Informoval o tom na sociálnej sieti.

archívne video

Vítam rozhodnutie Ústavného súdu, že nepozastavil účinnosť zrušenia ÚŠP, hovorí Robert Fico (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

"Na implementáciu zákonov súvisiacich so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry sa orgány prokuratúry intenzívne pripravujú a ku dňu nadobudnutia ich účinnosti bude táto zmena vykonaná," povedal Žilinka. Doplnil, že po realizácii zmien bude verejnosť informovaná o komplexných opatreniach prijatých na zabezpečenie plnenia úloh prokuratúry.

ÚS pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Týka sa to všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho (28. 2.) neverejného zasadnutia pléna ÚS. ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia ÚŠP súd nevyhovel.

Viac o téme: NRSRÚstavný súdMaroš Žilinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu