Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry je veľmi zlá správa pre Slovensko, tvrdí strana Demokrati

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) je veľmi zlá správa pre Slovensko. V reakcii na rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) SR v súvislosti s novelou Trestného zákona to uviedol podpredseda mimoparlamentnej strany Demokrati Juraj Šeliga. Dobrou správou podľa neho je, že ÚS pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov, ktoré boli "faktickou amnestiou pre nominantov a priateľov Roberta Fica (Smer-SD) a Petra Pellegriniho (Hlas-SD)".

"Robert Fico ide dokonať svoju pomstu na prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry, ktorí vyšetrujú tú najzávažnejšiu korupciu. Je to účelová novela, ktorej cieľom je ochromiť spravodlivosť a zastaviť vyšetrovania tých najväčších káuz, ktoré sa týkajú jeho nominantov," skonštatoval v stanovisku Šeliga.

Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

ÚS svojím rozhodnutím pozastaviť niektoré časti novely podľa Šeligu ukázal, že vládna moc nemôže nekontrolovateľne robiť všetko, čo sa jej zachce. "Povedal, že nemožno len tak pomeniť výšku trestných sadzieb a dĺžku premlčacích lehôt. Rovnako povedal, že nezákonné dôkazy sa nesmú používať a právoplatné rozsudky by sa nemali otvárať, lebo si to zmyslela politická moc. Toto všetko musí preskúmať, ale riziko protiústavnosti je veľké," doplnil Šeliga.

Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone

Aj toto rozhodnutie ÚS je podľa neho ukážkou, aké dôležité sú nezávislé inštitúcie, ktoré postupujú podľa zákona a Ústavy SR. Predseda parlamentu Peter Pellegrini a minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) by mali podľa Šeligu skončiť vo svojich funkciách, keďže nezabezpečili bezodkladné zverejnenie novely v Zbierke zákonov.

Ústavný súd pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho (28. 2.) neverejného zasadnutia pléna ÚS. ÚS zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti vrátane rušenia ÚŠP súd nevyhovel.

Viac o téme: Robert FicoPeter PellegriniDemokratiTrestný zákonúrad špeciálnej prokuratúry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu