Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry oceňujú pozastavenie účinnosti časti novely trestných kódexov

Úrad špeciálnej prokuratúry
Úrad špeciálnej prokuratúry (Zdroj: Facebook/Úrad špeciálnej prokuratúry GP SR)

BRATISLAVA - Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) oceňujú rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS), ktorým pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Informovala o tom hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR a ÚŠP Zuzana Drobová.

archívne video

Vítam rozhodnutie Ústavného súdu, že nepozastavil účinnosť zrušenia ÚŠP, hovorí Robert Fico (Zdroj: TASR/Roman Hanc)

Prokurátori ÚŠP pripomenuli, že ako prví upozornili na mimoriadne riziká drastického znižovania trestných sadzieb za ekonomickú a korupčnú trestnú činnosť a výrazného skracovania premlčacích dôb. "Vo vzťahu k Úradu špeciálnej prokuratúry sme nepozastavenie účinnosti príslušných zákonov očakávali, keďže existencia ÚŠP nemá ústavnoprávny rozmer," uviedli. Zdôraznili, že napriek tomu si každý deň plnia svoje povinnosti v prípravnom konaní a súdnom konaní. "Za necelé dva mesiace od začiatku roka sme podali obžaloby na 63 osôb a návrhy na schválenie dohôd o vine a treste na 14 osôb," priblížili.

Dodali, že rešpektujú rozhodnutie aktuálnej parlamentnej väčšiny, ale chcú sa poďakovať za podporu verejnosti, ktorú v ostatných troch mesiacoch intenzívne vnímali. Ústavný súd pozastavil účinnosť časti novely trestných kódexov. Pozastavenie sa týka všetkých schválených zmien v Trestnom zákone, zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb a niektorých paragrafov Trestného poriadku. Vyplýva to z rozhodnutia zo stredajšieho (28. 2.) neverejného zasadnutia pléna ÚS. Ústavný súd zároveň prijal návrhy prezidentky SR Zuzany Čaputovej a opozičných strán na posúdenie ústavnosti novely na ďalšie konanie. Návrhom na pozastavenie účinnosti vo zvyšnej časti, vrátane rušenia ÚŠP, súd nevyhovel.
 

Viac o téme: Úrad špeciálnej prokuratúryProkurátoriTrestný Zákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu