Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pri ostreľovaní severného Izraela Hizballáhom utrpeli zranenia dvaja vojaci

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: X/Maverick Aoko)

TEL AVIV - Pri vzájomnom ostreľovaní libanonskej militantnej skupiny Hizballáh a izraelskej armády na severe Izraela utrpeli zranenia dvaja vojaci.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Izraelská armáda spresnila, že dvaja jej vojaci sa zranili pri útoku raketou, ktorá bola odpálená z Libanonu na severoizraelské mesto Margaliot.Iránom podporované hnutie Hizballáh v utorok potvrdilo raketové útoky na izraelské pozície vrátane veliteľského strediska. Podľa nemenovaných zdrojoch blízkych militantom Izrael reagoval odvetným ostreľovaním viacerých dedín na juhu susedného Libanonu.Izraelské sily podľa svojho vyhlásenia zasiahli "pozorovacie stanovište a teroristickú infraštruktúru", ako aj ďalšie rôzne miesta v južnom Libanone "s cieľom eliminovať potenciálne hrozby".

Izraelská mobilná delostrelecká jednotka strieľa z južného Izraela smerom na Pásmo Gazy v blízkosti hranice medzi Izraelom a Gazou vo štvrtok 14. decembra 2023.
Zobraziť galériu (2)
Izraelská mobilná delostrelecká jednotka strieľa z južného Izraela smerom na Pásmo Gazy v blízkosti hranice medzi Izraelom a Gazou vo štvrtok 14. decembra 2023.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

Napätie v pohraničnej izraelsko-libanonskej oblasti je zvýšené od začiatku prebiehajúcej vojny v Pásme Gazy, ktorú rozpútal útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na juh Izraela zo 7. októbra minulého roka.Izrael vtedy okamžite evakuoval obce v pohraničí s Libanonom, aby takto zabezpečil, že Hizballáh proti Izraelčanom na severe nepodnikne podobný útok ako komandá palestínskeho militantného hnutia Hamas a ďalších ozbrojených formácií, ktoré pri svojom vpáde do južného Izraela zabili viac ako 1200 ľudí a zajali ďalších okolo 240 rukojemníkov.

Po tom, čo Hamas v októbri zaútočil na juh Izraela a rozpútal tým súčasnú vojnu v Gaze, Hizballáh začal odpaľovať rakety na vojenské zariadenia pozdĺž severnej hranice Izraela.Ostreľovanie si podľa libanonského hnutia dosiaľ vyžiadalo 183 obetí na životoch z radov militantov. Izraelská armáda eviduje desať úmrtí vojakov. Na oboch stranách prišli o život aj civilisti.

Viac o téme: VojaciOstreľovanieIzraelHizballáh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu