Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Šoféri zažili na čerpačkách ŠOK: Neuveríte, kam až sa vyšplhali ceny palív! Zdražela aj ropa

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA – Vývoj cien pohonných hmôt nedáva slovenským šoférom dýchať už 6 týždňov v rade. Aj keď sme sa na konci minulého roka dočkali poklesu ich cien, s príchodom toho nového zažívame ich nepretržitý nárast. Nahor sa pohli aj vo štvrtok (22. februára), ich rast sa však výrazne spomalil, čo poteší nejedného ostrieľaného šoféra.

archívne video

Ceny benzínu a nafty stúpli aj v polovici novembra (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Ceny benzínu vzrástli aj vo 4. februárovom týždni. Z pôvodných 1,621 EUR/l tak benzín stúpol o necelý cent na novú úroveň 1,629 EUR/l. Aj keď zdražel, znižovanie miery nárastu je podľa analytikov predzvesťou stabilizácie jeho ceny. Nárast vo výške necelého centa je totiž len malou ochutnávkou toho, akého zdražovania sme boli svedkami koncom januára, kedy jeho cena skokovo rástla týždeň čo týždeň.

Šoféri zažili na čerpačkách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Cena benzínu, naopak, po rapídnom raste, ktorého svedkami sme boli minulý týždeň mierne klesla. Z pôvodnej cenovky 1,641 EUR/l, na ktorú sa benzín vyšplhal v priebehu posledných piatich týždňov tak klesol o necelý cent na novú sumu 1,637 EUR/l.

Šoféri zažili na čerpačkách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Cena ropy rastie: Spojené štáty sa spamätávajú z výpadkov

Ceny ropy vo štvrtok ráno mierne vzrástli, už druhý deň po sebe. Trhy totiž očakávajú, že dopyt v USA, ktoré sú najväčším spotrebiteľom ropy na svete, sa zlepší, keď sa rafinérie pokúsia vrátiť do prevádzky po výpadkoch tento mesiac a oslabení dolára.

Rafinéria BP v Indiane, najväčšia na stredozápade USA s kapacitou 435.000 barelov za deň, sa podľa zdrojov oboznámených so situáciou po výpadku elektriny vo februári vráti k plnej produkcii v marci.

Šoféri zažili na čerpačkách
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Ropu podporil aj slabší americký dolár, vďaka čomu je menej drahá pre obchodníkov, ktorí platia v iných menách. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa vo štvrtok o 7.30 h SEČ predával po 78,17 USD (72,32 eura). To bolo o 26 centov alebo 0,33 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena aprílového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 25 centov alebo 0,30 % na 83,28 USD za barel.

Viac o téme: NaftaBenzínRopaPaliváSlovnaftOMVČerpacie staniceShellPohonné hmotyCeny PHMPHMOrlen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu