Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Občianske organizácie žiadajú obnovenie dotačnej výzvy na podporu ľudských práv

Boris Susko
Boris Susko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Občianske organizácie žiadajú obnovenie dotačnej výzvy na podporu ľudských práv. Organizácia Post Bellum v spolupráci s predstaviteľmi takmer 80 občianskych organizácií preto rozbehla petíciu, ktorú za necelý deň podpísalo vyše 1700 občanov. Informoval riaditeľ komunikácie a vzťahov s verejnosťou Post Bellum Juraj Rizman.

"Po tom, čo minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) tento týždeň nečakane zrušil jedinú štátnu dotačnú výzvu na ochranu ľudských práv, hrozí, že SR v tomto roku nepodporí žiadne projekty organizácií občianskej spoločnosti, cirkevných organizácií, škôl a samospráv zamerané na predchádzanie diskriminácii, rasizmu, xenofóbii a antisemitizmu. To podľa signatáriek a signatárov petície predstavuje vážny problém, keďže realizovanie podporených projektov v minulosti v mnohých oblastiach suplovalo nečinnosť štátnych orgánov tak doma, ako aj v zahraničí," uviedol Rizman.

archívne video

Boris Susko po schávlení programového vyhlásenia: Prioritou je súdna mapa (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Pripomenul, že aktivitami podporenými výzvou sa Slovensko pravidelne pozitívne prezentovalo aj pred medzinárodnými organizáciami ako EÚ, Rada Európy či OSN. Signatári petície upozorňujú, že s nástupom novej vlády vnímajú odklon od zásadných tém ochrany ľudských práv, slobody a demokracie. Vyzývajú vládu, aby prestala dehonestovať a útočiť na občiansku spoločnosť, čo vedie k ešte väčšej polarizácii rozdelenej spoločnosti.

Ministerstvo spravodlivosti zrušilo aktuálnu dotačnú výzvu

Ministerstvo spravodlivosti SR zrušilo aktuálnu dotačnú výzvu na podávanie žiadostí o poskytnutie dotácie v programe Ľudské práva 2024 s alokáciou 769.500 eur, prostriedky plánuje použiť na pomoc obetiam násilia. Rezort sa ohradil voči mediálnym útokom a vyjadreniam, ktoré "podkopávajú spoluprácu rezortu s tretím sektorom". Pripomenul, že ministerstvo tento rok poskytlo žiadateľom - akreditovaným subjektom a intervenčným centrám - viac ako dva milióny eur na poskytovanie odbornej pomoci obetiam trestných činov a špecializovanej pomoci obetiam trestného činu domáceho násilia.

Viac o téme: OrganizácieObnovenieDotáciaJuraj RizmanBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu