Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Progresívne Slovensko pri zverejnení novely Trestného zákona apeluje na Pellegriniho i Suska

Michal Šimečka
Michal Šimečka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Hnutie PS vyzvalo predsedu Národnej rady (NR) SR Petra Pellegriniho (Hlas-SD) a ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), aby zabezpečili vyhlásenie novely Trestného zákona v Zbierke zákonov. Hnutie hovorí o snahe vládnej koalície zabrániť Ústavnému súdu (ÚS) SR rozhodnúť o podaniach v súvislosti s novelou predtým, ako nadobudne účinnosť.

"Neexistuje dôvod, aby teraz naťahovali jej zverejnenie. Je úplne jasné, že tak robia iba preto, aby zamedzili rozhodnutiu ÚS pred účinnosťou novely. Pretože chcú amnestiu pre seba a svojich ľudí," uviedla poslankyňa z PS Lucia Plaváková. Tvrdí, že predseda parlamentu má podľa zákona 21 dní od schválenia zákona na to, aby zákon poslal príslušnému ministrovi, a ten má 15 dní na vyhlásenie zákona v Zbierke zákonov.

archívne video

Progresívne Slovensko sa vyjadruje k stavebným zákonom (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Parlament prijal novelu ešte 8. februára

Ráta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry, skrátením premlčacích lehôt aj s úpravou trestných sadzieb a hraníc škody pri majetkovej trestnej činnosti. Prezidentka SR Zuzana Čaputová už novelu napadla na ÚS. Je presvedčená, že kombinácia zmien v novele je rezignovaním štátu na ochranu bezpečnosti svojich občanov, ochranu ich základných práv a slobôd, ako aj na pozitívny záväzok štátu efektívne vymáhať spravodlivosť a znamená silný odklon od ochrany princípov právneho štátu. Na ÚS sa obrátili aj opoziční poslanci.

Viac o téme: KoalíciaÚstavný súdPeter PellegriniBoris SuskoNovela Trestného zákona
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu