Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Európska centrálna banka zdvíha varovný prst: TOTO sa na Slovensku stane kvôli vysokému zdaneniu!

Oddelenie firemných transakcií od osobných získate lepší prehľad vo financiách a podnikaní. Zobraziť galériu (3)
Oddelenie firemných transakcií od osobných získate lepší prehľad vo financiách a podnikaní. (Zdroj: Getty Iamges)

BRATISLAVA -Rada guvernérov Európskej centrálnej banky zdvíha nad Slovenskom varovný prst, dôvodom je osobitný odvod pre úverové inštitúcie. Podľa ECB mala legislatívu sprevádzať dôkladná analýza negatívnych dôsledkov pre bankový sektor s cieľom posúdiť, či predstavuje riziko pre finančnú stabilitu, a najmä jeho potenciál narušiť odolnosť bankového sektora a spôsobiť narušenie trhu.

archívne video

Novela zákona ohľadom dodatočného zdanenia bánk by predstavovala neposkytnutie hypoték približne 13 000 rodinám, tvrdí Krutil (Zdroj: TASR/ Pavol Zachar)

Podľa uznesenia guvernérov ECB tak osobitný odvod na Slovensku nezohľadňuje celý hospodársky cyklus. Výška dane teda nemusí byť úmerná dlhodobej ziskovosti úverovej inštitúcie a jej kapacite na tvorbu kapitálu.

„V dôsledku všeobecného uplatňovania dane by úverové inštitúcie, ktoré majú nižšiu platobnú schopnosť alebo náročné kapitálové prognózy, mohli byť menej schopné absorbovať potenciálne riziká spojené so spomalením hospodárskeho rastu. Je nevyhnutné, aby úverové inštitúcie mali zdravú kapitálovú základňu, aby mohli plniť svoju úlohu sprostredkovateľov úverov. Vyššie náklady a znížená ponuka úverov alebo vyššie náklady na iné bankové služby môžu mať nepriaznivý vplyv na reálny hospodársky rast,“ uvádzajú vo svojom stanovisku.

Európska centrálna banka zdvíha
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Zavedenie daní pre úverové inštitúcie môže viesť k fragmentácii európskeho finančného systému z dôvodu rôznorodej povahy takýchto daní v členských štátoch. Riziko dvojitého zdanenia úverových inštitúcií v iných jurisdikciách, v ktorých sa vyberá aj osobitná banková daň, môže byť ďalším zdrojom takejto fragmentácie,“ dodávajú.

Podľa Európskej centrálnej banky je zavedenie osobitného zdanenia rizikové. Zavedenie osobitnej dane pre bankový sektor môže úverovým inštitúciám skomplikovať vytváranie dodatočných kapitálových rezerv, keďže ich nerozdelené zisky sa znížia, čím sa stávajú viac zraniteľnými pri možných hospodárskych otrasoch.

„Takéto dane by v skutočnosti mohli mať negatívne hospodárske účinky a môžu obmedziť schopnosť úverových inštitúcií poskytovať úvery, čo by prispelo k menej priaznivým podmienkam pre klientov pri poskytovaní úverov a iných služieb,“ vystríha ECB.

Európska centrálna banka zdvíha
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: EBF, centrálne banky, prepočty SBA)

K názoru predstaviteľov ECB sa prikláňa aj Slovenská banková asociácia (SBA), ktorá sa už viackrát vyjadroval k dodatočnému zdaňovaniu bánk na Slovensku. Upozorňovali, že tieto kroky môžu ohroziť slovenskú ekonomiku, financovanie štátu či dokonca schopnosť poskytovať nové úvery občanom.

Viac o téme: DaneBankyEurópska centrálna bankaSlovenská banková asociáciaHypotékyÚveryOsobitné zdanenie bank
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu