Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Volebný škandál? Harabin sa obrátil na komisiu: Pellegrini a Korčok podľa neho kandidujú protizákonne

(Zdroj: Topky/Ján Zemiar, TASR/Pavol Zachar, TASR/Jaroslav Novák, koláž - Topky)

BRATISLAVA - Občiansky kandidát na prezidenta Štefan Harabin sa snaží skomplikovať život dvom najväčším favoritom v boji o prezidentský palác a v súvislosti s voľbami sa obrátil na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Peter Pellegrini a Ivan Korčok nemôžu podľa jeho slov kandidovať, keďže o prijatí ich kandidatúry nerozhodol predseda Národnej rady Slovenskej republiky, ale jeho podpredseda.

"Učinil som oznámenie na Štátnu komisiu pre voľby, že Pellegrini ako predseda parlamentu nemôže kandidovať v prezidentských voľbách 2024. Registrácia jeho kandidatúry podpredsedom parlamentu je právne nulitná,“ uviedol vo svojom vyhlásení Harabin s tým, že na nepráve nemôže byť založené právo.

Štefan Harabin sa obrátil na Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán (Zdroj: YouTube/Štefan Harabin)

"Občania Slovenskej republiky, do kedy chceme tolerovať nezákonnosti na najvyšších poschodiach moci?“ uzavrel svoj prejav exminister spravodlivosti a bývalý šéf Najvyššieho súdu.

Nevynechal ani Korčoka

Hoci vo svojom videu Harabin ďalšieho prezidentského kandidáta Ivana Korčoka nespomenul, vo svojom podaní na Štátnu komisiu spomenul aj jeho meno. „Dávam Vám na ďalší procesný postup informáciu o tom, že o prijatí za kandidátov na prezidentské voľby Ing. Ivana Korčoka a Ing. Petra Pellegriniho nerozhodol Ústavou Slovenskej republiky a príslušnými zákonmi predpokladaný predseda Národnej rady Slovenskej republiky, ale jeho podpredseda, na ktorého táto právomoc nemohla byť prenesená,“ uvádza sa v tlačive, ktoré v piatok Harabin zaniesol na štátnu komisiu minulý piatok. Rozhodnutie od komisie čaká v krátkom čase.

Topky v tejto súvislosti oslovili aj Štátnu komisiu pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Na odpoveď čakáme. 

Peter Pellegrini podal kandidatúru na základe doručenia návrhu aspoň 15 poslancov parlamentu. Ivan Korčok predložil svoj návrh doručením petície s podpismi od aspoň 15-tisíc občanov SR, ktorí majú právo voliť do NR SR.

Prvé kolo volieb prezidenta bude v sobotu 23. marca. Prípadné druhé kolo bude 6. apríla. Funkčné obdobie prezidentky Zuzany Čaputovej sa končí 15. júna 2024. Volebná kampaň pred prezidentskými voľbami sa už začala. Kandidáti na ňu môžu minúť pol milióna eur. Kampaň sa končí 48-hodinovým volebným moratóriom.

Viac o téme: Štefan HarabinPeter PellegriniIvan KorčokŠtátnu komisiu pre voľby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu