Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Nedeľa bola v znamení celodenného dažďa a vzostupu hladín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Zvlnený studený front spojený s rozsiahlou oblasťou nízkeho tlaku vzduchu priniesol v nedeľu na väčšinu územia Slovenska trvalý, ojedinele aj výdatný dážď. O detailoch informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na sociálnej sieti.

"Najvyššie 24-hodinové úhrny zrážok sme k 17.00 h zaznamenali v horných častiach povodí Nitry, Hrona, Ipľa a Slanej. Tu spadlo od 20 do 45 mm zrážok," informovali. "Vo vyšších polohách to bolo ojedinele aj výrazne viac, s maximom v Demänovskej doline, kde zo zvlneného studeného frontu doteraz spadlo 80,8 mm zrážok," dodali.

archívne video

Hladina Dunaja v Bratislave sa prudko zdvihla, zaplavila časť známej promenády (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

V uvedených povodiach prišlo pri intenzívnych zrážkach aj k výraznému vzostupu hladín. Tretí stupeň povodňovej aktivity bol prekročený na toku Revúca v Podsuchej, na úroveň 2. stupňa povodňovej aktivity sa vrátila aj hladina na veľkých tokoch Východoslovenskej nížiny. K prekročeniu 1. a 2. stupňa povodňovej aktivity došlo aj na niektorých tokoch v povodí hornej Nitry, horného Váhu a horného Hrona.

Meteorológovia očakávajú vo večerných a nočných hodinách čiastočné ustávanie zrážok, najmä na juhu západného a stredného Slovenska, na severe a východe počas pondelka (12. 2.). "Kulminácie hladín na tokoch v dotknutých povodiach očakávame počas nočných hodín," dodal SHMÚ.

Viac o téme: PočasieZrážkyShmúVzostupKulmináciaHladiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu