Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ALARMUJÚCA situácia pod Tatrami: Intenzívne lejaky spôsobujú obrovské problémy! Zo záberov z Ružomberka mrazí

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: Facebook / Ľudovít Kubáň - starosta Ružomberka, Reprofoto - jasna.sk)

VYSOKÉ TATRY - Od polnoci prechádza cez naše územie zmena počasia, ktorá so sebou priniesla najmä intenzívne zrážky. Najhoršia situácia je v súčasnosti pod Tatrami, kde spadli desiatky centimetrov zrážok. Tie však neboli snehové, ale kvapalné. Na zjazdovkách to preto vyzerá, akoby bolo už po sezóne.

Aktualizované 19:15 Mesto Ružomberok vyhlásilo v nedeľu tretí stupeň povodňovej aktivity na vodných tokoch a drobných vodných tokoch. Kritická situácia je najmä na rieke Revúca na Podsuchej a v mestskej časti Biely Potok. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

"Situáciu monitorujeme v teréne a naozaj nie je dobrá. Na vodný tok sa boli pozrieť zástupcovia Slovenského vodohospodárskeho podniku, Povodia horného Váhu i vedúci odboru krízového riadenia Okresného úradu v Ružomberku. V pohotovosti sú naše Komunálne služby i dobrovoľní hasiči. Všetci dúfame, že rieka sa upokojí a hladina klesne," podotkol primátor Ružomberka Ľubomír Kubáň.

Vyliata voda môže na kritických miestach potenciálne ohroziť život a zdravie, majetok právnických a fyzických osôb, životné prostredie, kultúrne dedičstvo i hospodársku činnosť. "Počas povodňovej situácie budeme vodné toky monitorovať, zmierňovať riziko vyliatia a postupne zbierať dokumentáciu o spôsobených škodách. V prípade potreby zasiahneme. Vyhlásený stupeň povodňovej aktivity budeme v ďalších dňoch prehodnocovať podľa aktuálneho stavu na vodných tokoch na území mesta," dodal primátor.

Samospráva žiada obyvateľov dotknutých oblastí, aby sa nezdržiavali v blízkosti rieky a upozornili aj svoje deti, ktoré sa po mestskej časti môžu pohybovať bez dozoru dospelých. "V pohotovosti sú dobrovoľní hasiči, Hasičský a záchranný zbor, kompetentní zamestnanci mesta a mestskí policajti," uzavrel Miškovčík.

Blato v Jasnej

Víkend im absolútne nepraje. Reč je o lyžiaroch, ktorí sa rozhodli voľné dni stráviť na horách. V sobotu sme totiž na mnohých miestach zažili najteplejší deň v roku. Veľká zmena však prišla v sobotu večer, kedy začalo na viacerých miestach pršať. Najhoršia situácia je v súčasnosti v Demänovskej Doline, konkrétne v Jasnej, kde od polnoci spadlo už vyše 60 milimetrov zrážok. Niektorí by sa potešili, no nešlo o snehové zrážky. Pri pohľade na obľúbenú zjazdovku sa však tisnú slzy do očí - sneh okrem zjazdovky nie je nikde a na rovných plochách sa tvoria obrovské kaluže. Na horách to vyzerá tak, akoby už bolo doslova po sezóne.

ALARMUJÚCA situácia pod Tatrami:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: jasna.sk)
ALARMUJÚCA situácia pod Tatrami:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: jasna.sk)

Podľa portálu imeteo.sk však to najhoršie ešte príde. Podľa ich slov sa očakáva, že do polnoci padne ďalších asi 80 milimetrov zrážok. Celkovo by tak malo padnúť zhruba 140 milimetrov zrážok za 24 hodín. V súčasnosti sneží len na Chopku, hranica sneženia tak leží vysoko. Pri pohľade na live vysielanie kamier však vidieť viacerých odvážlivcov, ktorí lyžujú aj v tomto nepriaznivom počasí. A to ako na Lúčkach, ale aj Záhradkách či Bielej Púti. Tohtoročná zima prevádzkovateľom zjazdoviek nepraje a nebyť umelého snehu, je možné, že by už boli mnohé zatvorené. V sobotu totiž na mnohých miestach vystúpila teplota nad 15 stupňov Celzia. 

ALARMUJÚCA situácia pod Tatrami:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: jasna.sk)

Meteorológovia vzhľadom na vývoj počasia očakávajú, že začnú prudko stúpať vodné toky. Intenzívne lejaky však môžu spôsobovať aj väčšie problémy, ako sú napríklad zosuvy pôdy. K jednému incidentu dnes došlo už na Donovaloch, kedy zosuv pôdy zasypal jednu stranu cesty. najhoršia situácia je v súčasnosti v Podsuchej pri Revúcej, kde dosiahol vodný tok už 3. stupeň povodňovej aktivity. 

ALARMUJÚCA situácia pod Tatrami:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)
ALARMUJÚCA situácia pod Tatrami:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)
ALARMUJÚCA situácia pod Tatrami:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SHMÚ)

Platia viaceré výstrahy

Výstraha druhého stupňa pred dažďom platí v okresoch Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš a Ružomberok. Prvý stupeň vydali meteorológovia vo väčšine okresov Banskobystrického, Trenčianskeho i Košického kraja. Rovnako aj v okresoch Poprad, Martin, Turčianske Teplice a Žilina. Varujú tiež pred povodňami. V okrese Sobrance platí tretí stupeň výstrahy. Výstrahu druhého stupňa vydal SHMÚ v okresoch Michalovce, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Trebišov bez Rožňavy. Prvý stupeň zasa v okresoch Prievidza, Žiar nad Hronom, Poltár, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Gelnica. Povodeň sa môže vyskytnúť i v okresoch Zvolen, Detva, Banská Bystrica, Brezno, Snina, Sobrance, Humenné, Nové Mesto nad Váhom, Trenčín, Ilava, Púchov, Považská Bystrica, Bytča, Martin, Turčianske Teplice či Žilina - Rajčanka.

Viac o téme: PočasieNízke TatryJasnáNepriaznivé počasieIntenzívne lejaky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu