Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

MIRRI predkladá novelu, ktorá má zrýchliť verejné obstarávanie

Richard Raši
Richard Raši (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Zrýchliť procesy, odbúrať nadmernú byrokraciu a pomôcť obstarávateľom. To sú hlavné ciele návrhu novely zákona o verejnom obstarávaní, ktorý pripravilo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR a predkladá ho do medzirezortného pripomienkového konania. Na štvrtkovej tlačovej konferencii o novele informoval šéf rezortu Richard Raši (Hlas-SD).

archívne video 

Raši naložil predchodkyni Remišovej za to, ako na ministerstve nešetrila peniaze a kupovala nábytky (Zdroj: Facebook/Richard Raši)

Novela podľa MIRRI prinesie viacero kľúčových opatrení. Prvým je zmena limitov pre jednotlivé postupy vo verejnom obstarávaní. V súčasnosti môže obstarávateľ mimo zákona nakúpiť tovary, služby a stavebné práce do 10.000 eur. Po novom sa má tento limit zdvihnúť na 50.000 eur. Únia limit v tomto prípade nedefinuje, podľa Rašiho ide približne o európsky priemer. Kontrola podľa ministra zostane zachovaná. Obstarávateľ je povinný zverejňovať zmluvy v Centrálnom registri zmlúv. Všetci obstarávatelia, okrem obcí a miest do 2000 obyvateľov, ktoré nemajú zriadené oficiálne webové sídlo, budú povinní zverejňovať aj objednávky a faktúry.

Ponechané zostanú len limity, ktoré vyžaduje Európska únia

Zámerom návrhu je odstránenie tzv. goldplatingu, podčiarkol Raši. Ponechané tak zostanú len limity, ktoré vyžaduje EÚ. Navýšia sa limity pri podlimitných zákazkách na stavebné práce, pri ktorých nemožno podať námietky, a to z 800.000 eur na 1,5 milióna eur. Pri tovaroch a službách bude limit 221.000 eur. Aby sa verejné obstarávanie čo najviac urýchlilo, vypustiť sa má inštitút žiadosti o nápravu, ktorý smernice EÚ nevyžadujú.

Viac o téme: NovelaVerejné obstarávanieRichard RašiMinisterstvo investíciíRegionálneho rozvoja a informatizácie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu