Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Náhly koniec poslanca PS spustil lavínu odhalení! Tajnosti, hospitalizácia aj trestné oznámenie: Prvé slová kajania sa

Tomáš Hellebrandt Zobraziť galériu (4)
Tomáš Hellebrandt (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR z Progresívneho Slovenska Tomáš Hellebrandt sa prekvapivo vzdal svojho mandátu. V pléne ho nahradil Richard Dubovický. Podľa premiéra Roberta Fica to môže súvisieť s trestným oznámením, ktoré na neho podala nemocnica. Celú situáciu objasnil samotný poslanec.

Verejnosť mohla len hádať, čo sa skrývalo za osobnými dôvodmi Tomáša Hellebrandta. Robert Fico v stredu na sociálnej sieti uviedol, že PS by malo vysvetliť dôvody vzdania sa mandátu poslanca z hnutia. "Progresívne Slovensko by malo vysvetliť, či vzdanie sa mandátu poslanca NR SR Hellebrandta súvisí s incidentom v nemocnici, pre ktorý na neho nemocnica podala trestné oznámenie,“ napísal Fico.

Náhly koniec poslanca PS
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Robert Fico)

Spravil som chybu, za ktorú sa ospravedlňujem

K celej kauze sa na sociálnej sieti vyjadril aj samotný exposlanec. Ten sa vo svojom statuse ospravedlnil za chybu, ktorú spravil. "Nejdem sa vyviňovať, ani nič zľahčovať. Pri mojom pobyte v žilinskej nemocnici som lekárov neupovedomil o mojej zdravotnej diagnóze. Neurobil som tak zo strachu, že táto osobná informácia sa dostane na verejnosť a stane sa prostriedkom politického boja. Zdá sa, že som sa bál oprávnene," uviedol Hellebrandt.

Keďže podľa vlastných slov nepredstavuje ohrozenie pre verejné zdravie, netušil, že svoju diagnózu musím niekde aktívne hlásiť. "S mojim ochorením žijem už vyše 15 rokov. Zodpovedne beriem lieky a pravidelne chodím v zahraničí na kontroly a liečbu. Vďaka tomu nie som infekčný a nepredstavujem žiadne ohrozenie pre lekársky personál ani iných ľudí, s ktorými som v styku.“

Náhly koniec poslanca PS
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

O trestnom oznámení na jeho osobu do dnešného dňa nebol informovaný. "Je zarážajúce, že takouto informáciou, ak je pravdivá, disponuje premiér Robert Fico a rád by som sa ho spýtal, z akého zdroja a z akého titulu ju má k dispozícii,“ zamýšľa sa  Hellebrandt.

Náhly koniec poslanca PS
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Facebook/Tomas Hellebrandt)

Hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline Zuzana Šefčíková tvrdí, že k štvrtku neevidujú oznámenie pre podozrenie z takéhoto skutku. "Polícia ku konkrétnym osobám informácie neposkytuje. Informácie poskytujeme k prípadom, a to len v takom rozsahu, ako to umožňuje stav konkrétnej vyšetrovanej, objasňovanej, respektíve preverovanej veci," podotkla Šefčíková.

Odkiaľ Robert Fico vedel o trestnom oznámení?

Bývalý poslanec podľa lídra PS Michala Šimečku vyvodil zodpovednosť vzdaním sa mandátu za pochybenie pri informovaní nemocnice o jeho zdravotnom stave. "Tomáš Hellebrandt sa vzdal mandátu z osobných dôvodov. Tým dôvodom bolo vyvodenie osobnej zodpovednosti za pochybenie pri informovaní lekárov v žilinskej nemocnici. O podaní trestného oznámenia nemal žiadnu vedomosť. Dozvedeli sme sa to z verejného statusu Roberta Fica,“ uviedol na tlačovej konferencii šéf PS.

"A toto je niečo, čo ma veľmi znepokojuje. Odkiaľ má pán predseda vlády takúto informáciu? Tu sa obávam, že to vzbudzuje podozrenia zo zneužitia právomoci verejného činiteľa,“ dodal Šimečka.

Šimečka z PS sa vyjadril k problém s financiami z EÚ aj kauze Tomáša Hellebrandta (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina potvrdila, že prebieha vyšetrovanie incidentu. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina k prípadu nebude vyjadrovať,“ uviedla hovorkyňa nemocnice Zuzana Fialová.

Viac o téme: NemocnicaRobert FicoMichal ŠimečkaTomáš Hellebrandt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu