Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

VIDEOROZHOVOR Hrozí kríza koalície? P. Pellegrini dvíha prst: Neodporúčam zbytočne šponovať strunu, aby nepraskla

Peter Pellegrini Zobraziť galériu (7)
Peter Pellegrini (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA - Napätie medzi dvomi prezidentskými kandidátmi z vládnej koalície sa stupňuje. Hrozí kvôli neustálym útokom lídra strany SNS kríza v koalícii? Je možné na Slovensku nastoliť pokoj a čo si myslí o svojich protikandidátoch? Aj o tom sme sa rozprávali s predsedom parlamentu, lídrom strany Hlas-SD a kandidátom na prezidenta Petrom Pellegrinim.

Počet kandidátov do prezidentských volieb je uzavretý. Na poslednú chvíľu však svoju kandidatúru oznámili Igor Matovič, Andrej Danko či ďalší. Akú kampaň očakávate pri týchto menách?

  • Vzhľadom na zoznam mien, sa mi rozplynul sen, že konečne budeme svedkami dôstojnej kampane. Mená, ktoré na poslednú chvíľu do súboja vstúpili, sú garanciou, že kampaň bude vulgárna, osobná a agresívna. Budeme musieť pracovať s tým, čo máme. Za seba chcem garantovať, že sa nedám vyprovokovať a vtiahnuť do polohy, ktorá mi nie je vlastná. Zostanem rovnaký ako posledné roky, teda slušný a pokojný. Budem hovoriť, čo by mal prezident robiť a aký by mal byť. Nebudem sa venovať útokom a ani svojim protikandidátom.

Čím sa chcete odlíšiť od vašich protikandidátov? Na čom chcete stavať a čím chcete zaujať svojich voličov?

  • Kým niektorí kandidáti prišli s útokmi, agresivitou, ja reprezentujem politiku pokoja. Chcem byť prezidentom, ktorý dokáže za jedným stolom spájať aj ľudí, ktorí majú rozdielne názory. Chcem byť prezidentom, ktorý chce Slovensko rozvíjať smerom k prosperite. Chcem byť prezidentom, ktorý nebude poskokom iných veľkých mocností, alebo len počúvať diktáty z Bruselu. Chcem byť prezidentom, ktorý bude rešpektovať naše medzinárodnoprávne ukotvenie v Európskej únií a v Severoatlantickej aliancii. No vždy bude hájiť národnoštátne záujmy Slovenska.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (7)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Hovoríte, že chcete nastoliť pokoj. Avšak posledné týždne vidíme plné námestia protestujúcich ľudí, ktoré organizujú opozičné strany. Dá sa vôbec v takejto spoločnosti pokoj nastoliť?

  • Som presvedčený, že áno.  Myslím si, že práve po prezidentských voľbách máme šancu, aby na Slovensku konečne zavládol pokoj. Ak ľudia v prezidentských voľbách vyberú človeka, ktorý chce priniesť pokoj, dá sa potom zmierniť aj napätie. Prezidentský palác nemôže byť len miestom, kde sa robia ceremónie a kde si prezident zavolá len toho, koho chce počuť. Prezident v takýchto chvíľach má povinnosť zvolať dva znepriatelené tábory a vyslať signál na upokojenie a zjednotenie na prioritách.

Myslíte si, že tieto protesty naprieč Slovenskom vás poškodia a pomôžu vášmu protikandidátovi Ivanovi Korčokovi?

  • Opozícia sa o to snaží. Nakoniec to aj priznali. Budem to rešpektovať, veď každý má právo na svoj názor. Je však množstvo ľudí, ktorí majú iný pohľad na veci a na protesty nechodia. Nebudem nič meniť na svojom spôsobe robenia politiky.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (7)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Ešte pred pár týždňami ste podľa prieskumov boli jasným favoritom v prezidentských voľbách. V súčasnosti sa rozdiel medzi vami a Ivanom Korčokom zmenšuje. Čím to je? Nie je to aj útokmi Andreja Danka a strany SNS?

  • Blížime sa k voľbám. Už sú známi kandidáti a spoločnosť sa rozdeľuje. Každý má už jasno, koho by išiel voliť a koho nie. Rozdiel v prvom kole je 3 až 4 percenta. V druhom kole to vyzerá zatiaľ stabilne. Rozhodujúce však bude, kto akých voličov získa, resp. ktorých bude vedieť ešte zmobilizovať, aby išli k volebným urnám. Všetky prieskumy beriem s veľkou pokorou a naozaj je to len a len na ľuďoch.

Je podľa vás ešte koalícia stabilná po silných vyjadreniach, aké zazneli z úst predsedu koaličnej strany?

  • Zatiaľ áno. Garantovali sme, že našich 27 poslancov bude držať koalíciu pokope. V programovom vyhlásení vlády je množstvo našich predvolebných sľubov. Strana Hlas - SD má 7 ministrov a najkomplikovanejšie rezorty, no zároveň najdôležitejšie pre život ľudí. Preto by bolo nelogické, aby sme rozbíjali vládnu koalíciu. Tieto otázky treba smerovať na toho, kto začína útočiť. Sám si radšej zahryznem do jazyka. Pri podpísaní koaličnej zmluvy sme sľúbili, že pnutia alebo názorové nezhody budeme riešiť mimo kamier. Niekedy s úžasom pozerám niektoré tlačovky a dozvedám sa o problémoch, hoci mohli byť odkomunikované za rokovacím stolom. My určite nebudeme tí, čo rozbijú koalíciu. Musím ale veľmi jasne povedať, že aj ja som človek, ktorý má svoje hranice. Viem tolerovať veľa, ale keď to presiahne určité hranice, tak sa voči tomu ohradím. Preto by som neodporúčal šponovať zbytočne strunu, aby nepraskla.

Peter Pellegrini
Zobraziť galériu (7)
Peter Pellegrini  (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

O čom bude súboj dvoch favoritov na prezidenta Petra Pellegriniho a Ivana Korčoka?

Aký je jeho vzťah k Robertovi Ficovi a čo si myslí o názoroch, že mu je podriadený?

Čo si myslí o prebiehajúcich protestoch? Poškodia ho a pomôžu jeho protikandidátovi Ivanovi Korčokovi?

Odpovede nájdete vo VIDEOROZHOVORE TU

Viac o téme: VoľbyPrezidentské voľbyKandidát na prezidentaPeter Pellegrini
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu