Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čerpacie stanice opäť prekvapili: TAKTO sa vo februári pohli ceny pohonných hmôt: Shell hlási pokles ziskov

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

BRATISLAVA/ LONÝN – Ceny PHM sa s príchodom februára opäť pohli nahor. Nové cenovky tak atakujú pomyselnú hranicu 1,60 eur. K zmenám prichádza aj v rozdiele cien nafty a benzínu, zatiaľ čo v polovici decembra 2023 hodnota nafty podliezla cenu benzínu, s príchodom februára sa ich ceny začínajú pomaly rovnať. Zisky koncernov však oproti krízovým rokom stále klesajú. Zisk ropného koncernu Shell klesol v minulom roku o viac než polovicu, za čím sú výrazne nižšie ceny ropy a zemného plynu v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Za ten vyskočili na rekordnú úroveň.

archívne video

Ceny benzínu a nafty stúpli aj v polovici novembra (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Ceny benzínu mierne vzrástli aj v tomto týždni. Oproti minulému týždňu tak s novou priemernou cenovkou 1,607 eur/l tankujeme o 2 centy za liter viac. Benzín tak zároveň pokoril pomyselnú hranicu 1,60 eur, ktorú podliezol ešte v novembri.

Čerpacie stanice opäť prekvapili:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Podobným vývojom si prešla aj cena nafty, tá oproti minulému týždňu (1,568 eur/l) zdražela o 3 centy za liter. Na najväčších sieťach čerpacích staníc Shell, Slovnaft, Orlen a OMV tak v priemere natankujete za 1,599 eur/l.

Čerpacie stanice opäť prekvapili:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Zisk ropného koncernu Shell klesol vlani o viac než polovicu

Zisk Shellu po zdanení dosiahol vlani 19,4 miliardy USD (17,90 miliardy eur). Na porovnanie, v roku 2022, v ktorom Rusko, kľúčový dodávateľ surovín a energií, zaútočilo na Ukrajinu a ceny ropy vyskočili na historické úrovne, zisk ropnej spoločnosti dosiahol rekordných 42,3 miliardy USD. „Výsledky za minulý rok odrážajú nižšie ceny ropy a plynu, slabší objem ťažby a nižšie rafinérske marže," uviedla spoločnosť vo výsledkoch za rok 2023.

Tržby ropného koncernu dosiahli 316,6 miliardy USD. V porovnaní s rokom 2022 to predstavuje pokles o takmer pätinu.

Čerpacie stanice opäť prekvapili:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/ Ján Zemiar)

Aj napriek tomu chce spoločnosť rozdeliť akcionárom 3,5 miliardy USD. „Shell zaznamenal ďalší silný kvartál a uzatvoril tak rok, v ktorom sme urobili slušný pokrok," povedal šéf spoločnosti Wael Sawan. Zároveň dodal, že aj v tomto roku bude Shell pokračovať v zjednodušovaní procesov a organizácie firmy, pričom sa chce zameriavať na dodávanie produktov s vyššou hodnotou pri nižšom objeme emisií.

Viac o téme: CenyPaliváSlovnaftNaftaOMVShellBenzínPohonné hmotyPHMČerpacie staniceOrlen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu