Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

CENY TEPLA na rok 2024: Máme dobré správy! Prehovorili čísla, TOĽKOTO Slováci vytiahnu z peňaženiek

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA – Posledné roky, spojené s energetickou krízou a vysokou infláciou, sme si museli zvyknúť na rastúce ceny elektriny, plynu a tepla, ktoré atakovali rekordné úrovne. Aj keď sa situácia v posledných mesiacoch upokojila, ceny tepla už nie sú také, na aké sme boli zvyknutí. Koľko v roku 2024 zaplatíme a akú časť z našich reálnych výdavkov zacvaká vláda? Teplárne posielajú jasnú odpoveď.

archívne video

Spaľovňu pripojili do sústavy centrálneho zásobovania teplom (Zdroj: TASR/Jaroslav Novák)

Ešte začiatkom decembra, krátko po nástupe nového vládneho kabinetu do úradu, nám vládal poslala nové nariadenie, ktorého cieľom je zastropovanie tepla pre rok 2024 pre vybrané skupiny. Medzi regulované subjekty patria odoberatelia tepla v bytových objektoch, no aj odoberatelia v sociálnych zariadeniach či v prevádzkach zariadení sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately a v študentských domovoch.

Ako informuje Pravda, ceny tepla na rok 2024 predložené na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) sú vzhľadom na pokles cien zemného plynu v priemere nižšie oproti cenám tepla pre rok 2023. Vo väčšine prípadov však neklesli pod úroveň zastropovanej ceny tepla, teda pod úroveň ceny tepla z roku 2022 zvýšenej o 20 € na MWh s DPH.

CENY TEPLA na rok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

„Pre väčšinu odberateľov sa tak cena tepla pre rok 2024 nezmení oproti cene tepla v roku 2023. Tohtoročné náklady na teplo budú mať odberatelia približne na rovnakej úrovni ako minulý rok, ak výrazne nezmenia svoje požiadavky na tepelný komfort, resp. nepríde extrémne silná a dlhá zima,“ uviedol Stanislav Janiš, predseda predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla (SZVT).

Nízke ceny dotuje vláda: Najväčšiu úľavu pocítia odoberatelia v Bratislave

Ako informoval ÚRSO, ceny tepla v domácnostiach klesli v priemere o 14% oproti minulému roku. Reálna cena tepla sa tak napríklad v Bratislave znížila zo 151 EUR/MWh na 126 EUR/MWh. Podobne sú na tom aj Košice či Martin, v ktorom ceny tepla klesli z pôvodných 111 EUR/MWh na tohtoročných 84 EUR/MWh. S touto cenou sa však budú musieť zmieriť iba neregulovaní odoberatelia tepla.

Regulovaní odoberatelia, ktorí sú súčasťou štátnej pomoci si tak oproti minulému roku výrazne nepriplatia, naopak, pokiaľ nezvýšia svoj odber tepla dokážu aj ušetriť. „Nové nariadenie vlády zachováva pre vybraných odberateľov limitovanú cenovú úroveň tepla z roku 2023, ktorá bola stanovená ako cena tepla z roku 2022, zvýšená o 20 eur na megawatthodinu s DPH,“ vysvetlil Teplárenský holding združujúci šesticu štátnych teplární.

CENY TEPLA na rok
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj)

Zatiaľ čo najviac za teplo zaplatia v Bratislave, Košiciach či Martine. Na teple najviac ušetria práve obyvatelia Trnavy. Tí dokážu na vykurovaní ušetriť vďaka zvyškovému teplu z jadrovej elektrárne Jaslovské Bohunice.

Viac o téme: CenyÚRSORegulácia teplaEnergetikaCeny teplaTeplárne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu