Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Východ Slovenska dáva doktorom zabrať: Pre chrípku sa niekde zatvárajú školy, inde sa objavila žltačka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BARDEJOV - V okrese Bardejov pre výrazne zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu, čo sa týka akútnych respiračných ochorení (ARO) a chrípky a chrípke podobných ochorení (CHPO), pristúpili jednotlivé materské (MŠ) a základné školy (ZŠ) k prerušeniu vyučovania. Dôvodom je zamedzenie šírenia respiračných ochorení. Uviedla to vedúca oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bardejove Daniela Klimová.

"Vo štvrtom kalendárnom týždni bol výchovno-vzdelávací proces prerušený v MŠ v obciach Kučín, Stebník, Kurima a vo štyroch MŠ v meste Bardejov. V ZŠ bol výchovno-vzdelávací proces prerušený v obciach Tarnov a Raslavice a v meste Bardejov v dvoch ZŠ," povedala Klimová. Ako povedala, od pondelka (29. 1.) bude vyučovanie prerušené v troch ZŠ v Bardejove a v jednej ZŠ v obci Cigeľka.

archívne video

V školách je 96,2 percenta žiakov, ochorenie COVID-19 má 0,2 percenta (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove registruje výskyt žltačky

Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Prešove eviduje prípady vírusovej hepatitídy typu A (VHA) v obci Pečovská Nová Ves v okrese Sabinov. Ako uviedol regionálny hygienik RÚVZ v Prešove Jozef Varga, v piatok im boli hlásené štyri ochorenia na VHA u detí žijúcich v podmienkach s nízkym hygienickým štandardom. Ide o deti od jedného do deviatich rokov.

"Prvý prípad ochorenia na VHA bol z Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove na odbor epidemiológie hlásený 19. januára 2024. Kumulatívne k dnešnému dňu je v obci hlásených osem ochorení na VHA," uviedol Varga.

V neďalekej obci Olejníkov hygienici evidujú výskyt žltačky od novembra minulého roka. Ďalšie prípady pribudli koncom novembra a v januári. Posledné potvrdené ochorenia boli hlásené vo štvrtok (25. 1.). Kumulatívne k piatku je v obci hlásených 46 ochorení na VHA.

Deti sa mali dať očkovovať podľa nariadenia

Koncom novembra minulého roka bolo v spomenutej obci, ako aj v Pečovskej Novej Vsi vyhláškou nariadené, aby sa všetky deti od jedného do 15 rokov vrátane, podrobili lekárskemu dohľadu a aktívnej imunizácii - očkovaniu.

Výskyt VHA hygienici od vlaňajšieho leta evidujú aj v okrese Prešov. Na jeseň hygienici evidovali viac ako 130 prípadov VHA a štyri aktívne ohniská v obciach Červenica, Tuhrina, Abranovce a Varhaňovce. Následne v Prešove zasadala regionálna protiepidemická komisia. Boli prijaté viaceré opatrenia s cieľom zamedziť šíreniu ochorenia. Jedným z nich bolo mimoriadne očkovanie detí do 15 rokov.

Viac o téme: ChrípkaLekáriŽltačkaDoktoriZatvorenie škôl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu