Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Minister Susko hovoril s predsedami a podpredsedami krajských súdov o aktuálnych témach

Boris Susko
Boris Susko (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

BRATISLAVA - Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) sa stretol s predsedami a podpredsedami krajských súdov. Hovorili o aktuálnych témach v súdnictve. Z diskusie podľa ministerstva vyplynulo množstvo pripomienok a upozornení na nedostatky, ktoré priniesla reforma súdnej mapy. Informovali z tlačového oddelenia Ministerstva spravodlivosti (MS) SR.

archívne video 

Susko trvá na dôvodnosti znižovania trestných sadzieb i zrýchlenom režime (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Podnetov je veľa, ale každý kraj má svoje špecifické problémy. Zhodujú sa však v tom, že pri schvaľovaní súdnej reformy sa vôbec nemyslelo na konkrétne podmienky, personálne aj finančné zabezpečenie," priblížil minister.

Čo priniesla nová súdna mapa?

Aktuálne ministerstvo zbiera dáta na analýzu konkrétnych dosahov na justičný systém po súdnej reforme. "Bez názorov sudcov by sme nevedeli pristúpiť k opatreniam, ktoré budú reagovať na tzv. reformu súdnej mapy," povedal minister. Nová súdna mapa priniesla od júna 2023 okrem iného vznik mestských súdov v Bratislave a Košiciach i troch správnych súdov. Zväčšenie obvodov súdov má zas vytvoriť lepšie predpoklady na špecializáciu sudcov na civilnú, obchodnú, trestnú a rodinnú agendu. V priebehu dvoch-troch rokov sa očakáva aj zrýchlenie konaní. Na reformu nadväzujú investície z plánu obnovy do súdnych budov.

Viac o téme: Smer-SDMinisterstvo spravodlivostiKrajské súdyBoris Susko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu