Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tragédia na jazere pri Senci: Matúšovi (†25) a Márii (†36) sa zrejme stalo osudným večerné korčuľovanie

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Topky/Maarty)

ROVINKA – Tragicky nález dvoch tiel v polozamrznutom jazere v pondelok otriasol obcou Rovinka v seneckom okrese. O život prišli pravdepodobne pri večernom korčuľovaní 25 ročný Matúš a 36 ročná Mária. Obe obete mali v čase, keď ich vylovili z vody, na nohách ešte stále korčule. Okolnosti tragickej udalosti preveruje polícia.

Polícia v pondelok našla pri Malom jazere v obci Rovinka odstavené auto. Na ľade boli topánky a zo studenej vody následne vytiahli telá muža a ženy. Podľa informácii Nového Času sú obeťami 25 ročný Matuš a 36 ročná Mária. Zatiaľ nie je jasné, či sa dvojica poznala, alebo sa na mieste stretli náhodne. Jedna z domácich obyvateliek tvrdí, že auto malo byť pri jazere odparkované už v nedeľu popoludní.

Pri Senci objavili v jazere dve mŕtve telá! (Zdroj: Topky.sk/Maarty)

"Na základe telefonického oznámenie boli policajti v ranných hodinách vyslaní k vozidlu zn. Volkswagen, ktoré bolo zaparkované v blízkosti jazera. Na zamrznutej vodnej ploche jazera sa nachádzali topánky a ľad na jazere bol popraskaný. Vo vodnej ploche jazera boli následne nájdené telá muža a ženy bez známok života," uviedla polícia. Tragédia sa odohrala na jazere v obci Rovinka. 

Tragédia na jazere pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

"Chodí sem korčuľovať veľa ľudí, aj včera tu boli. Čudoval som sa, že neraz ide aj o malých krpcov bez rodičov a aj tí idú dosť ďaleko. To, čo sa tu včera stalo, je nezodpovedné. Mali by tu byť aj tabule, že ľudia sú tu na vlastnú zodpovednosť,“ povedal pre cas.sk miestny obyvateľ.

Polícia apeluje na verejnosť

"V nadväznosti na tento prípad apelujeme na verejnosť, aby občania dôsledne zvážili vzhľadom na aktuálne poveternostné podmienky pohyb na zamrznutých jazerách a vodných plochách," uviedli policajti. K výzve sa na svojej webovej stránke pridala aj obec Rovinka.

Tragédia na jazere pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Topky/Maarty )

Záchranári radia ľad pred vstupom na zamrznutú vodnú plochu vizuálne skontrolovať. Hľadajte praskliny, nerovnosti a iné príznaky slabého ľadu. Najlepšie je vyskúšať ľad pri brehu. "Urobte do neho dieru sekáčikom, sekerou alebo vrtákom, aby ste zistili jeho hrúbku. Pre jedného človeka by mala byť hrúbka aspoň 10 centimetrov, pri malej skupine aspoň 12 až 15 centimetrov a pri väčšej skupine aspoň 20 centimetrov,“ odporúča na sociálnej sieti Slovenský Červený kríž.

Ľudia by ďalej mali priebežne skúšať tuhosť ladu a pozorne počúvať zvuky, ktoré vydáva. Tupé zvuky alebo praskanie môžu naznačovať jeho potenciálne oslabenie. Ak okolo vás začne ľad praskať, ľahnite si a roztiahnite končatiny, aby ste svoju váhu čo najviac rozložili. Postupne sa doplazte na bezpečnejšie miesto. "Vždy uprednostňujte bezpečnosť a nikdy zbytočne neriskujte. V prípade pochybností si nájdite iné miesto na korčuľovanie alebo počkajte na priaznivejšie podmienky,“ upozorňujú záchranári.

Viac o téme: KorčuľovanieTragéciaRovinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu