Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Boris Susko upozorňuje na nedostatky, ktoré priniesla reforma súdnej mapy

Boris Susko
Boris Susko (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Reforma súdnej mapy nie je efektívna ani hospodárna, mnohým občanom priniesla zhoršenú dostupnosť súdov a zvýšenie prieťahov v konaniach. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) to uviedol na sociálnej sieti na základe prvotných informácií získaných zo slovenských súdov.

"Mala to byť reforma, ktorá prinesie špecializáciu a efektívnejšie súdne konanie, no je z toho poriadna záplava problémov. Spisy vo vreciach, násobne vyššia agenda sudcov, stúpa ich preťaženie. To sú len niektoré závažné nedostatky, s ktorými súdy musia aktuálne zápasiť," zdôraznil Susko. Na ministerstve pokračujú podľa jeho slov v zbieraní informácií zo súdov, aby vedeli prijať adekvátne opatrenia a "napravili, čo sa napraviť dá".

archívne video

O návrhoch zmien v trestnom zákone minister Susko prezidentku nepresvedčil (Zdroj: Facebook/Zuzana Čaputová)

Nová súdna mapa priniesla od júna 2023 okrem iného vznik mestských súdov v Bratislave a Košiciach i troch správnych súdov. Zväčšenie obvodov súdov má zas vytvoriť lepšie predpoklady na špecializáciu sudcov na civilnú, obchodnú, trestnú a rodinnú agendu. V priebehu dvoch-troch rokov sa očakáva aj zrýchlenie konaní. Na reformu nadväzujú investície z plánu obnovy do súdnych budov.

Viac o téme: SituáciaNedostatkyBoris SuskoSúdna mapa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu