Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Martina Šimkovičová má obavy z kybernetického ohrozenia: Rázny krok ministerstva kultúry, sem im už nepíšte!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA – Kontroverznú anketu, pre ktorú sa na ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú zniesla vlna kritiky, by ste už na facebookovej stránke ministerstva hľadali márne. Spolu s ňou navyše teraz zmizli všetky príspevky od nástupu novej ministerky. Šimkovičová to odôvodnila stavom kybernetického ohrozenia.

archívne video

TK po stretnutí Roberta Fica a Martiny Šimkovičovej (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Posledný príspevok na facebookovej stránke ministerstva kultúry je z 25. októbra, kedy sa s úradom lúčila Silvia Hroncová. 

Martina Šimkovičová má obavy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Facebook/Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky)

Od príchodu nového vedenia ich tam pritom pribudlo niekoľko, vrátane kontroverznej ankety z minulého týždňa. V nej sa ministerstvo pýtalo, či má podporovať obnovu kultúrnych pamiatok alebo LGBT+ akcie. Anketa vzbudila vášne verejnosti aj viacerých opozičných politikov.

Permanentný stav kybernetického ohrozenia

Spomínanú anketu ministerstvo napokon stiahlo a po pár dňoch zmizli aj všetky ostatné príspevky uverejnené od príchodu nového vedenia. Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa tento krok rozhodla objasniť na svojom telegramovom účte. "Facebooková stránka ministerstva kultúry je od novembra 2023 permanentne v stave kybernetického ohrozenia. Ministerstvo nemá záruku, že sa do obsahu FB stránky Ministerstva kultúry SR nezasahuje zvonka,“ vysvetľuje Šimkovičová.

Martina Šimkovičová
Zobraziť galériu (5)
Martina Šimkovičová  (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

Podľa slov ministerky dodnes neprišlo ku korektnému odovzdaniu hesiel zo strany bývalých vedení ministerstva kultúry a súčasné vedenie ministerstva tak nebude pokračovať v používaní tejto stránky. "Disponujeme preukázateľnými informáciami, že na facebookovskú a instagramovú stránku Ministerstva kultúry SR boli vykonané vstupy tretích subjektov. Z dôvodu kybernetickej bezpečnosti rezortu a jeho informácií, nebudeme do prešetrenia používať tieto stránky na kontakt s verejnosťou,“ doplnila Šimkovičová.

Martina Šimkovičová má obavy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Telegram/Martina Šimkovičová - ministerka kultúry SR)

Na facebookovej stránke ministerstva kultúry je v tejto chvíli 18-tisíc fanúšikov a na Instagrame viac ako 3 700 sledovateľov, pričom tam zatiaľ aktuálne príspevky ponechali.

Petíciu už podpísalo takmer 150-tisíc ľudí

Kontroverzná anketa ministerstva kultúry bola tiež jedným z dôvodov na spustenie petície. Pracovníci odvetvia kultúry v nej označili súčasne riadenie ministerstva kultúry za nesystematické, deštruktívne, netransparentné, vykonávané výlučne z pozície moci, bez odborných kompetencií či reflexie. Otvorenú výzvu na odstúpenie ministerky kultúry podpísalo k času písania tohto článku už 149 297 ľudí.  

Počet podpisov k pondelku 8.30 h
Zobraziť galériu (5)
Počet podpisov k pondelku 8.30 h  (Zdroj: peticie.com)

Pod petíciu sa podpísali aj desiatky predstaviteľov kultúry, okrem iného bývalá ministerka kultúry Silvia Hroncová, koordinátorka tvorby Stratégie kultúry a kreatívneho priemyslu SR 2030 Mária Beňačková Rišková, umelkyňa a pedagogička Jana Kapelová, sociológ SAV Dominik Želinský, režisér Martin Hnát, hudobníčka a herečka Dorota Nvotová, umelkyňa a kurátorka Lucia Tkáčová a mnohí ďalší. Ministerka petíciu podľa vyhlásenia rezortu berie na vedomie.

Ministerka obnovila možnosť spolupráce s Ruskom a Bieloruskom

Týždeň po začiatku vojny na Ukrajine, vydalo ministerstvo kultúry pod riadením bývalej ministerky Natálie Milanovej (OĽaNO) príkaz, ktorým sa zatrhla akákoľvek komunikácia či spolupráca s Ruskom a Bieloruskom. Rezort tak v marci 2022 podľa slov Milanovej zaujal jasný postoj a odsúdil ruskú agresiu voči Ukrajine.

Toto nariadenie však ministerka Šimkovičová zrušila. "Nadobudnutím účinnosti tohto rozhodnutia zrušujem interný riadiac akt,“ rozhodla Šimkovičová podľa zistení Pravdy. Rozhodnutie nadobudlo platnosť 15. januára 2024.  "Vo svete sú desiatky vojnových konfliktov a podľa nášho názoru by naň nemali doplácať umelci a kultúra,“ uviedla pre Pravdu Šimkovičová prostredníctvom svojho hovorcu Pavla Čorbu.

Viac o téme: Martina ŠimkovičováMinisterstvo kultúry SR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu