Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Parlament sa bude skrátenému konaniu k novele Trestného zákona venovať aj v piatok

(Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Národná rada (NR) SR sa bude návrhu na skrátené legislatívne konanie k novele Trestného zákona venovať aj v piatok (19. 1.). V závere 19. rokovacieho dňa 6. schôdze parlamentu ostalo prihlásených ešte niekoľko rečníkov.

Počas dňa v pléne vystúpila k zmenám v Trestnom zákone aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Upozornila na riziká pri rýchlom prijímaní takých zásadných zmien, aké prináša novela Trestného zákona. Nesprávne alebo dôkladne nepripravené nastavenie novely môže podľa nej spôsobiť nepredvídateľné celospoločenské škody a nezvratné zásahy do práv poškodených osôb. Upozornila tiež, že novela môže byť v kolízii s Ústavou SR. Odmietla aj argumenty vlády na zrýchlené prerokovanie novely a apelovala na odbornú diskusiu. Podotkla, že diskusia poslancov nenahradí medzirezortné pripomienkové konanie.

Archívne video

Odvolávanie podpredsedu parlamentu Andreja Danka (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Opozícia súhlasila s jej výhradami. Predstavitelia vládnej koalície ich odmietli. Smer-SD označil jej vystúpenie za prejav opozičného politika. Premiér Robert Fico (Smer-SD) zdôraznil, že postoj vlády a rozhodnutie presadiť zmeny sa nemení. Predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-SD) vníma vystúpenie prezidentky rovnako ako prejav jej politického názoru.

Deklaroval, že bude ďalej rokovať s vedením generálnej prokuratúry, rezortu spravodlivosti a odborníkmi o čo najlepšej možnej podobe novely. SNS nebola v sále počas prejavu hlavy štátu. Podľa šéfa národniarov Andreja Danka prezidentka ukázala, aké ciele a "prázdne reči" má opozícia.

Viac o téme: NovelaRokovanie Trestný zákonŠpeciálna prokuratúraParlament
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu