Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Kežmarku pokračoval súdny proces s Kuffovcami: Vypovedal poškodený

Radoslav Ksiažek Zobraziť galériu (3)
Radoslav Ksiažek (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

KEŽMAROK - Výpoveďou poškodeného Radoslava Ksiažeka pokračoval v stredu v Kežmarku súdny proces s Kuffovcami v kauze, ktorá súvisí s medializovanými informáciami o podvodoch s pôdou a útokmi na farmárov. Pred súdom potvrdil, že ho fyzicky napadli a vyhrážali sa mu. Obžalobe z prečinu nebezpečného vyhrážania formou spolupáchateľstva čelia Štefan Kuffa a Filip Kuffa, štátni tajomníci Ministerstva životného prostredia SR, spolu s Gregorom Kuffom. Všetci traja už na prvom pojednávaní v septembri minulého roka vinu odmietli a potvrdili to aj v stredu.

Ksiažek vo výpovedi okrem iného uviedol, že 6. júla 2021 podvečer sa autom vracal z pravidelnej obhliadky pozemkov spoločnosti Heba, pre ktorú v tom čase pracoval. Na poľnej ceste nad skládkou odpadu sa stretol s protiidúcim autom, v ktorom mali sedieť všetci traja obžalovaní. Tam malo dôjsť k incidentu, Ksiažek tvrdí, že ho obžalovaní škrtili, udreli päsťou do stehna, kopali do auta a mali sa mu vyhrážať ublížením na zdraví a likvidáciou.

archívne video

Minister vnútra ignoruje rozhodnutia súdu (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pred sudcu sa postavila aj svedkyňa obžaloby Henrieta Bagoňová, konateľka firmy Heba. Vo výpovedi okrem iného uviedla, že zamestnanec Ksiažek jej večer zavolal, že ho Kuffovci zbili, a pýtal sa jej, čo má urobiť. "Kontaktovala som právnika, ktorý nám odporučil, aby podal trestné oznámenie," povedala s tým, že o napadnutí vie len z rozprávania poškodeného. K napadnutiu jej zamestnancov zo strany Kuffovcov malo podľa nej dôjsť aj v administratívnej budove firmy. Tvrdí, že ju obviňujú z krádeže pozemkov a dlhodobo na ňu a jej pracovníkov vyvíjajú psychický nátlak.

Na snímke v popredí Filip Kuffa, za ním Gregor Kuffa
Zobraziť galériu (3)
Na snímke v popredí Filip Kuffa, za ním Gregor Kuffa  (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Kuffovci považujú obžalobu za neopodstatnenú, keďže je podľa nich založená na jedinom dôkaze. Sú presvedčení, že ide o politicky motivovanú kauzu a aj o pomstu za to, že Gregor Kuffa začal na území Kežmarku a v okolí podnikať v poľnohospodárstve a dostal sa tak do konfliktu práve s Bagoňovou.

Na snímke vpravo pod kamerou Štefan Kuffa, za stolom sprava Filip Kuffa, Gregor Kuffa a právna zástupkyňa obžalovaných Natália Trubanová
Zobraziť galériu (3)
Na snímke vpravo pod kamerou Štefan Kuffa, za stolom sprava Filip Kuffa, Gregor Kuffa a právna zástupkyňa obžalovaných Natália Trubanová  (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Ksiažek sa pre médiá vyjadriť odmietol. Právny zástupca poškodených Pavol Antoš uviedol, že predmetom tohto konania je grobianstvo a o tom, či k nemu zo strany Kuffovcov došlo, alebo nie, rozhodne súd. "Akákoľvek politická motivácia je v tomto prípade absolútne vylúčená. Naši klienti nie sú nijako politicky angažovaní, dlhodobo pôsobia vo farmárskom segmente," uviedol.

Viac o téme: KauzaFarmáriSúd Štefan KuffaFilip KuffaKuffovciRadoslav Ksiažek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu