Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Matúš Šutaj Eštok vysvetľoval zmeny v NAKA: Krúpa jeho argumenty spochybňuje

Matúš Šutaj Eštok
Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

BRATISLAVA - Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) na mimoriadnom brannobezpečnostnom výbore v utorok potvrdil prípravu reformy Policajného zboru vrátane reorganizácie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Zmeny majú reagovať na podstav v polícii aj plánované rušenie špeciálnej prokuratúry. Člen výboru Juraj Krúpa (SaS) argumenty na reorganizáciu spochybnil. Avizuje iniciovanie ďalšieho mimoriadneho výboru.

"Dnes verejne hovoríme o tom, že NAKA prejde reorganizáciou. Určite nebude zrušená," uviedol na výbore minister vnútra. Myslí si, že NAKA by mala reagovať na nové výzvy, ako sú kybernetické útoky či terorizmus. Garantuje pokračovanie vyšetrovania tých najzávažnejších trestných činov.

archívne video

Spúšťame bezpečnostný audit na základných a stredných školách, tvrdí Matúš Šutaj Eštok (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Celkový počet špecializovaných policajtov vrátane tých pôsobiacich mimo NAKA chce Šutaj Eštok z 1 300 znížiť tak, aby fungovali efektívne, hospodárne a aby nebolo žiadne podozrenie, že sa neprešetruje trestná činnosť.

Policajný prezident Ľubomír Solák odhaduje, že personálne zmeny na NAKA sa dotknú možno desať až 15 percent ľudí. Rozdelenie odborov by sa malo zachovať. Vo veľkej miere môžu podľa neho garantovať, že začaté trestné konania zostanú vyšetrovateľom, ktorí ich vedú dnes. Potvrdil možnú zmenu názvu NAKA.

Krúpa sa obáva degradácie elitného útvaru. V súvislosti s argumentom ministra o personálnom podstave hovorí o zástupných zámienkach. Na výbore si vyžiadal doplnenie konkrétnych údajov, napríklad o vyťaženosti NAKA. "Chceme mať všetko podložené, každý jeden krok, ktorý sa týka týchto zásadných zmien," uviedol. O plánovaných zmenách v polícii chce diskutovať aj na ďalšom výbore.

Viac o téme: ReorganizáciaNAKAPolicajný zborBrannobezpečnostný výborMatúš Šutaj Eštok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu