Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slovensko a Dánsko majú podľa prezidentky spoločné hodnoty a záujmy

Zuzana Čaputová
Zuzana Čaputová (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová verí, že počas panovania dánskeho kráľa Frederika X. sa ešte viac rozvinie spolupráca medzi Slovenskom a Dánskom. Obe krajiny majú spoločné hodnoty a záujmy. Uviedla to na sociálnej sieti pri príležitosti abdikácie dánskej kráľovnej Margaréty II. a odovzdaní trónu svojmu najstaršiemu synovi, korunnému princovi Frederikovi.

Margaréta II. navštívila Slovensko krátko po jeho vzniku, ako jedna z prvých hláv štátov. "Neskôr v roku 2012 v čase, keď už Slovensko bolo súčasťou Európskej únie a Severoatlantickej aliancie, našim občanom odkázala: 'spravili ste veľa, aby ste zo Slovenska vytvorili niečo, na čo môžete byť skutočne hrdí'," priblížila prezidentka.

archívne video

Prezidentka Zuzana Čaputová si myslí, že náhle rušenie špeciálnej prokuratúry bez odbornej diskusie je vážny problém (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Kráľovnej Margaréte II. zároveň popriala veľa zdravia a zaslúžené chvíle oddychu po dlhej službe, kráľovi Frederikovi X. veľa sily pri plnení štátnických povinností. S novým kráľom Frederikom X. sa Čaputová osobne stretla počas návštevy Dánska v máji 2021. Margaréta II. panovala 52 rokov a takmer po 900 rokoch sa stala prvou panovníčkou, ktorá sa dobrovoľne vzdala trónu.

Svoju abdikáciu podpísala v nedeľu v paláci Christiansborg v centre Kodane na stretnutí s dánskou vládou za prítomnosti členov kráľovskej rodiny. V miestnosti bol prítomný aj Frederik (55) a jeho 18-ročný syn Christian, ktorý sa stane korunným princom a následníkom trónu.

Viac o téme: DánskoSpoluprácaPrezidentkaHodnotySlovenskoZuzana Čaputová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu