Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Podľa premiéra Fica bol slovenský brankár zatiahnutý do špinavých hier: Pán Hudáček, aj ja sa ospravedlňujem

Robert Fico a Július Hudáček Zobraziť galériu (2)
Robert Fico a Július Hudáček (Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Milan Kapusta, koláž: Topky)

BRATISLAVA - Poslanci Národnej rady SR mali vo štvrtok na programe tradičnú hodinu otázok. K aktuálnym témam sa vyjadroval predseda vlády Robert Fico, ktorý sa okrem iného v parlamente otvorene zastal hokejového brankára Júliusa Hudáčka. Ten v týchto dňoch čelí obrovskej vlne kritiky a útokov za svoje pôsobenie v ruskej hokejovej lige počas vojny na Ukrajine.

Slovenský brankár Július Hudáček mal už túto sezónu zmeniť svoj dres a nastúpiť do hokejového klubu v českom Kladne. Jeho kariéra sa tam však skončila skôr, ako začala. Českí hokejoví fanúšikovia sa totiž do neho obuli kvôli jeho pôsobeniu v ruskej hokejovej lige. Dokonca chceli bojkotovať zápasy Kladna. Klub sa preto okamžite rozhodol zrušiť jeho angažmán.

Július Hudáček
Zobraziť galériu (2)
Július Hudáček  (Zdroj: SITA/Martin Medňanský)

Tvrdá reakcia hokejového klubu a fanúšikov nenechala chladným ani Roberta Fica, ktorý sa v parlamente nášho brankára zastal. "Je to nebezpečná politika jedného názoru, ktorú ja odmietam,“ uviedol Fico. "Je mi ľúto, čo sa stalo známemu športovcovi. Ja principiálne odmietam takéto zaobchádzanie. Nikdy by som nevťahoval športovcov do špinavých politických hier. Pán Hudáček, aj ja sa ospravedlňujem,“ pokračoval Fico v parlamente počas hodiny otázok.

Fico ďalej uviedol, že nesúhlasí ani so zákazom účasti ruských a bieloruských športovcov na medzinárodných podujatiach. "Potom je aj hodnota medailí podstatne nižšia, ak ti najlepší športovci, ktorí často pochádzajú z Ruska alebo Bieloruska, sa týchto súťaží nemôžu zúčastniť," zamyslel sa Fico.

Robert Fico sa vyjadril k téme okolo kritiky brankára Júliusa Hudáčka (Zdroj: nrsr.sk)

Podľa premiéra by slovenskí hokejisti hrajúci v ruskej KHL mali štartovať na majstrovstvách sveta. "Samozrejme, že áno. To sú športovci a tí hľadajú najlepšie podmienky pre športové vyžitie.  Ak hokejista hrá v druhej najlepšej lige na svete, je to poslaním športovca, jeho snom. Čo to má spoločné s tým, že mu niekto povie, že nemôže reprezentovať Slovenskú republiku, lebo hrá v krajine, ktorá je v konflikte s Ukrajinou?" 

​Tvrdé slová od Pellegriniho

Hudáčka sa v uplynulých dňoch otvorene zastal aj predseda parlamentu Peter Pellegrini. "Som proti akejkoľvek vojne ako forme riešenia konfliktu a dôrazne odsudzujem aj vojenský konflikt na Ukrajine. Zomierajú pri ňom tisíce nevinných ľudských životov. O to viac ma mrzí, ak sa ničia ľudské životy absolútne nevinných ľudí, ktorí nemajú nič spoločné s týmto vojenským konfliktom," poznamenal Pellegrini na začiatku videa, ktoré zverejnil na sociálnej sieti.

Jedným z nich je podľa neho aj Hudáček, ktorý je vystavovaný bezprecedentným útokom a obviňovaniu z ruskej agresie. "Je neskutočné, v akej dobe to žijeme. Prestali sme hľadať mieru pre realitu. Nevážime si životy ľudí a sme ich schopní nie len zbraňami a čo ma nesmierne mrzí, ale aj slovami bezprecedentne ničiť," skonštatoval Pellegrini. Podľa neho žijeme v pokryteckej dobe, kedy v NHL môže hrať Rus, ale v KHL nemôže hrať Slovák a keď hrá, tak skončil. 

"Žime dôstojne a prosím, neničme životy nevinných ľudí. Neničme ich zbraňami, ale neničme ich ani slovami. A, Július, vám odkazujem, že vždy budem stáť na strane nevinných ľudí, vždy budem chrániť našu krajinu a prosím, všetkým tým ľuďom, ktorí vás nezmyselne a pokrytecky obviňujú, to Július, prepáčte," dodal v závere.

Viac o téme: Robert FicoJúlius Hudáček
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu