Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

VIDEOROZHOVOR Sulík: Prečo je mu Viskupič bližší pred Gröhlingom a akú funkciu chce mať v SaS!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

BRATISLAVA – Jasným favoritom Richarda Sulíka na post predsedu SaS je Marián Viskupič. Podľa neho má absolútne čistý štít. „Nechodil na raňajky, kam nemal, ani si nepísal s nikým, s kým nemal. Absolútne nič,“ vysvetlil, pričom si uťahoval sám zo seba. O budúcnosti SaS, novom predsedovi a vnútrostraníckych veciach sme sa rozprávali s lídrom SaS Richardom Sulíkom.

Striháte v SaS už meter?

  • Áno. Je to 16.marec. Je to asi 65 dní.

Už viete, kto bude v marci predsedom strany? Respektíve, koho si želá Richard Sulík, aby po ňom prevzal štafetu?

  • Viem, kto kandiduje. Máme zatiaľ dvoch kandidátov. Braňa Gröhlinga a Mariána Viskupiča. Niekoho z nich si členská základňa vyberie.

Mária Kolíková to nebude?

  • Zatiaľ svoju kandidatúru neoznámila. Môže tak urobiť do 25. februára. Vyše mesiaca má ešte čas si to rozmyslieť. Čím viac kandidátov, tým lepšie. Bude širší výber. Máme dvojkolovú voľbu. Ak v prvom kole nikto nedostane nadpolovičnú väčšinu prítomných, nasleduje druhá voľba. Je to ako pri prezidentských voľbách.

VIDEOROZHOVOR Sulík: Prečo je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Boli by ste rád, keby sa aj ona prihlásila do boja o post predsedu?

  • Podporím Mariána Viskupiča. Je pre mňa garantom, že SaS zostane pravicová liberálna strana. Sme za nízke dane a menej štátu. Za to, aby sa ľudia mohli starať o seba a nie, že štát sa bude o každého starať. Takto predsa nemôže fungovať spoločnosť.

Koncom októbra minulého roka ste hovorili, že máte svojho favorita a nechceli ste povedať meno. Hovorilo sa, že vašim favoritom je Branislav Gröhling. To znamená, že vtedy to bol Branislav Gröhling a teraz Marián Viskupič?

  • Sama hovoríte, že vtedy sa hovorilo. Neviem, kto to hovoril. Opakovane som sa vyjadroval, že si počkám, kto všetko pôjde kandidovať, a potom si niekoho vyberiem. Vybral som si teraz, začiatkom roka. Je ním Marián Viskupič a dôvody som vám už povedal.

VIDEOROZHOVOR Sulík: Prečo je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Ak by sa prihlásila Mária Kolíková, zmeníte svoj názor?

  • Nebudem už meniť svoju preferenciu. Ale, samozrejme, aj ďalší kandidáti ako Mária Kolíková, Juraj Droba či Janka Bittó Cigániková sa môžu prihlásiť. Ako vidíte, máme veľa dobrých mien, aby strana mala zdatného predsedu. Členovia na kongrese sú však rozhodujúci.

Povedali ste niekoľkokrát, že chcete, aby výmena na poste predsedu bola kultivovaná. Vyzvete členskú základňu, aby volili vášho kandidáta?

  • Oznámil som to našim členom v internej skupine. Napísal som, že budem voliť Mariána Viskupiča. Ďalej nebudem konať. Naši členovia majú vlastnú hlavu. Určite si dobre vyberú.

Vychádza váš favorit z pocitov, či ste to racionálne zvážili? Prípadne ste si nechali robiť prieskumy, pod koho vedením bude mať SaS väčšiu šancu, aby sa udržala na politickej scéne?

  • Prieskumy verejnej mienky som si nedal robiť. Jednou vecou je populárnosť a obľúbenosť medzi ľuďmi a druhou je to, čo je pre mňa ako končiaceho predsedu dôležitejšie. A to je, aby nový predseda zachoval a udržiaval hodnoty, na ktorých je postavená SaS. To je sloboda názoru, osobná a ekonomická sloboda, nízke dane a menej štátu. Tu mi príde ako najvhodnejší Marián Viskupič.

Hovoríte, že Marián Viskupič je garantom hodnôt. Branislav Gröhling tieto hodnoty nemá?

  • Zastáva ich, ale ja som ekonóm a pre mňa je dôležité menej štátu, nízke dane a rozpočtová zodpovednosť. Marián Viskupič je tiež ekonóm. Je naším tímlídrom pre verejné financie. Preto mi je to bližšie.

Branislav Gröhling u nás v rozhovore hovoril, že „vníma vašu podporu“. Mali ste chodiť spolu po regiónoch. Nemohol mať pocit, že on je vašim favoritom?

  • Aký pocit mal on, to sa musíte spýtať jeho. Komunikujem s ním a aj s Mariánom Viskupičom. Braňo Gröhling bol na môj návrh prednedávnom zvolený za predsedu poslaneckého klubu. V každom prípade členovia rozhodnú, kto bude predsedom.

VIDEOROZHOVOR Sulík: Prečo je
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Jano Zemiar)

Nemôže sa cítiť byť ukrivdený?

  • Určite nie.

Politológ tvrdí, že nikto nedokáže nahradiť prirodzenú autoritu Richarda Sulíka. Nechcete svoje rozhodnutie prehodnotiť kvôli SaS?

  • Ktorý politológ?

Bol to Radoslav Štefančík. Predseda len vychovali ste 15 ročné dieťa (SaS pozn.red)

  • S pánom Štefančíkom sa poznám osobne a mám o ňom vysokú mienku. Veľmi dobre si ale pamätám na politológov spred 15 rokov, kde hovorili: „Sulík nemá charizmu.“, „SaS je strana na jedno použitie.“, „Narodilo sa mŕtve dieťa.“ Každý človek vyrastie do funkcie a treba mu dať príležitosť.  A je jedno, kto bude zvolený za predsedu strany, bude mať moju plnú podporu.

 

Má Marián Viskupič charizmu nahradiť Richarda Sulíka a udržať strane voličov?

Budete Richard Sulík nejakým spôsobom prítomný v štruktúrach strany?

Čo bola najväčšia chyba SaS za 15 rokov?

Ktorý odchod považujete za nezmyselný a je mu to ľúto?

Odpovede aj na tieto otázky nájdete vo VIDEOROZHOVORE TU

Viac o téme: SaSRichard SulíkMarián Viskupič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu