Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Megaškandál u Tarabu: Príde nový šéf TANAP-u o hlavu? Doma mu našli lebku!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Topky/Vlado Anjel, TASR/Adriána Hudecová)

BRATISLAVA – Výber ministra životného prostredia Tomáša Tarabu sa ocitlo pod poriadnou paľbou kritiky. Petra Olexu, z ktorého urobil šéfa TANAP-u, totiž v minulosti právoplatne odsúdili za pytliactvo. Lebku vlka, ktorého zastrelil, si dokonca nechal ako suvenír. Opozícia teraz bije na poplach a žiada jeho okamžitý koniec.

archívne video

Novým povereným riaditeľom Správy TANAP-u sa stal Peter Olexa (Zdroj: TASR/Hudecová, Popelka)

Opozícia potom, ako boli medializované informácie o Olexovej pytliackej minulosti, začala žiadať jeho hlavu a vyzývať ho na odstúpenie. Náš najstarší národný park nemôže podľa nich viesť usvedčený pytliak. “Pán Olexa vo vzťahu k prírode konal protizákonne. Nielenže usmrtil chráneného živočícha, vlka dravého, ale nechal si aj jeho lebku. Aby si ju doma vystavil. Takéto konanie je v absolútnom rozpore s ochranou prírody, ktorú má v TANAP-e zabezpečovať a výsmechom verejnosti, ktorá si vzácnu tatranskú prírodu cení,” uviedla poslankyňa PS Tamara Stohlová.

Pripomenula, že už pri menovaní Olexu zaznievali výhrady voči jeho biznisu v lesníctve a poľovníctve. “Nomináciu Olexu obhajoval aj štátny tajomník Filip Kuffa, s ktorým sú susedia a aj poľovnícki kolegovia. Je preto veľmi nepravdepodobné, že by štátny tajomník o tomto čine nevedel. Ak by tomu tak bolo, problematické je aj zotrvanie Kuffu na svojom poste,” dodala.

Megaškandál u Tarabu: Príde
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Proti tomu, aby bol Olexa aj naďalej na čele nášho najstaršieho národného parku, namietajú aj mimoparlamentní Demokrati. Od ministra Tomáša Tarabu chcú, aby ho z funkcie okamžite odvolal a za svoju nomináciu sa verejne ospravedlnil.

"V ochrane prírody ide o absolútne neznáme meno. Jeho jedinými predpokladmi na výkon práce sú, že kandidoval za stranu Život a susedstvo so štátnym tajomníkom rezortu Filipom Kuffom. Peter Olexa neponúkol verejnosti žiadnu víziu rozvoja TANAPu. Naopak, prichádza s kontroverznými návrhmi, ako chov losov či budovanie parkovacích miest. To, že nelegálne popravil chráneného vlka dravého je definitívnym potvrdením, že na tejto funkcii nemá čo robiť," zhodnotil Michal Kiča. To, že Olexa zatajil, že je odsúdený za pytliactvo pri výberovom konaní, tiež podľa neho značí aj o morálnej nevyzretosti.

Megaškandál u Tarabu: Príde
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Adriána Hudecová)

Olexovu hlavu pýtajú aj v SaS. „Peter Olexa bol právoplatne odsúdený za úmyselné pytliactvo, pretože usmrtil chráneného živočícha. Tento človek nemal jediný osobnostný ani profesijný predpoklad viesť túto inštitúciu. Bol to výsmech všetkým poctivým ochrancom prírody a celej slovenskej verejnosti. Zotrvanie tohto človeka vo vedení TANAPu bolo pre nás absolútne neospravedlniteľné a neprijateľné,“ uviedol Alojz Hlina.

Ďalšie dôvody, pre ktoré mal byť Peter Olexa odvolaný, súviseli podľa Alojza Hlinu aj s tým, že Olexa nemá žiadne reálne skúsenosti s ochranou prírody a uspel vo výberovom konaní, ktoré nebolo verejné. „Ide jednoznačne o netransparentnú a do očí bijúcu politickú nomináciu, keďže pán Olexa v minulosti kandidoval za stranu Tomáša Tarabu,“ doplnil Hlina.

Prešiel výberovým konaním 

O pytliackej minulosti Petra Olexu informoval denník Sme. Peter Olexa sa postavil do čela TANAP-u v novembri minulého roka, keď vo funkcii po dlhých 16 rokoch vystriedal Pavla Majka. Minister dôvody na odvolanie Majka nešpecifikoval. „Menovali sme tam dočasne ľudí, ktorí sú úplne mimo štruktúr podnikov, teda správ národných parkov. Boli sme kritici reforiem a ďalších vecí a stavili sme na to, že tam dávame ľudí zvonku, ktorí budú schopní komunikovať skrz celým spektrom záujmových skupín, ktoré tu pôsobia,“ argumentoval v tom čase štátny tajomník ministerstva životného prostredia Filip Kuffa.

Kuffa aj Olexa pritom žijú v rovnakej obci – Spišské Bystré. Olexa bol vedením TANAP-u poverený len dočasne, rezort avizoval, že plánuje vypísať vypísať výberové konanie, z ktorého vzíde nový riaditeľ. Výberové konanie sa konalo v polovici decembra a bolo neverejné. Ako víťaz z neho vzišiel Olexa a stal sa oficiálnym šéfom Správy TANAP-u.

S otázkami sme sa obrátili aj na ministerstvo životného prostredia. To zatiaľ nereagovalo. 

Viac o téme: PytliactvoTANAPTomáš TarabaPeter Olexa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu